ΕΕ: Σκληρή συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, αυξάνεται η πιθανότητα δασμών

Τα κράτη μέλη σφράγισαν το βράδυ της Τετάρτης μια κρίσιμη συμφωνία για την παράταση του ελεύθερου εμπορίου με την Ουκρανία έως τον Ιούνιο του 2025.

Όμως, το αποτέλεσμα που προέκυψε από τις διαπραγματεύσεις αντιπροσωπεύει μια σκληρή θέση σε σύγκριση με την αλληλεγγύη που υποσχέθηκε στο κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος, του οποίου οι γεωργικές εξαγωγές φέρνουν μια σημαντική ροή εσόδων.

Η επέκταση του ειδικού καθεστώτος θα περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό διασφαλίσεων για τα προϊόντα που θεωρούνται "ευαίσθητα": πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, αραβόσιτος, πλιγούρι και μέλι, τα οποία θα υπόκεινται σε δασμούς εάν οι ροές τους υπερβαίνουν τον μέσο όρο των όγκων των τριών τελευταίων ετών.

Η συμφωνία θα διευκολύνει επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν "διορθωτικά μέτρα" σε περίπτωση αναταραχής της αγοράς, ένας ασαφής όρος που ανοίγει την πόρτα για απαγορεύσεις σε εθνική βάση.

Συνολικά, εκτιμάται ότι οι διορθώσεις θα κάνουν το Κίεβο να χάσει περίπου 330 εκατ. ευρώ ετησίως.

Οι ενισχυμένες διατάξεις έρχονται εν μέσω διαμαρτυριών αγροτών σε όλη την Ευρώπη, ορισμένοι από τους οποίους έχουν κατηγορήσει τους Ουκρανούς ομολόγους τους για αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν και η αντίθεση στις εισαγωγές χαμηλού κόστους από την Ουκρανία προήλθε αρχικά από γειτονικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, δηλαδή την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σταδιακά εξαπλώθηκε στη Γαλλία, η οποία από επεκτατική σε περιοριστική θέση στη συζήτηση.

Η Ιταλία και η Αυστρία μετατόπισαν επίσης τη στάση τους προς το πολωνικό στρατόπεδο, περιπλέκοντας περαιτέρω την αριθμητική. Στην άλλη πλευρά του δωματίου, η Γερμανία, η Ολλανδία και οι χώρες της Βαλτικής, μεταξύ άλλων, αντιστάθηκαν στη σκλήρυνση.

Η ευθύνη για την άρση του αδιεξόδου έπεσε στο Βέλγιο, τον σημερινό κάτοχο της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου. Το Βέλγιο υπέβαλε ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο το πρωί της Τετάρτης, το οποίο άνοιξε το δρόμο για την έγκριση αργότερα εντός της ημέρας.

«Οι πρεσβευτές συμφώνησαν σε ένα νέο συμβιβασμό για την επέκταση των εμπορικών μέτρων (ΑΤΜ) για την Ουκρανία, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη προσέγγιση μεταξύ της στήριξης της Ουκρανίας και της προστασίας των γεωργικών αγορών της ΕΕ», ανακοίνωσε η προεδρία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόσθεσε ότι το κείμενο θα υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για "ταχεία" απόφαση.

Μια ατελείωτη διαμάχη

Η Ουκρανία υπήρξε ιστορικά ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς παγκοσμίως σε εμπορεύματα όπως το ηλιέλαιο, το κριθάρι, ο αραβόσιτος και το σιτάρι. Ο ολοκληρωτικός πόλεμος της Ρωσίας και ο επακόλουθος αποκλεισμός της Μαύρης Θάλασσας εμπόδισαν σοβαρά την ικανότητα της χώρας να αποστέλλει τα εμπορεύματά της, να δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και να έχει πρόσβαση σε συνάλλαγμα.

Τον Ιούνιο του 2022, η ΕΕ ήρε όλους τους εναπομείναντες δασμούς και τις ποσοστώσεις στις ουκρανικές εισαγωγές για να διευκολύνει τη διαμετακόμιση μέσω χερσαίων οδών και να εξασφαλίσει συνεχή έσοδα. Ωστόσο, το ειδικό καθεστώς οδήγησε σε αύξηση των ουκρανικών σιτηρών σε όλες τις γειτονικές χώρες, προκαλώντας διαμαρτυρίες από τους τοπικούς αγρότες, οι οποίοι δήλωσαν ότι τα χαμηλού κόστους σιτηρά έριχναν τις τιμές και γέμιζαν τις αποθήκες.

Η διαμάχη έφτασε σε σημείο βρασμού τον Απρίλιο του 2023, όταν η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επέβαλαν εν μία νυκτί απαγορεύσεις σε μια σειρά από γεωργικά προϊόντα που προέρχονταν από την Ουκρανία. Η Ρουμανία και η Βουλγαρία προειδοποίησαν γρήγορα ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Αιφνιδιασμένη, η Επιτροπή αντεπιτέθηκε, καταγγέλλοντας τις απαγορεύσεις ως απαράδεκτες, παράνομες και αντίθετες με το πνεύμα αλληλεγγύης του μπλοκ. Μια ομάδα 12 χωρών, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και η Αυστρία, ανέφερε σε κοινή επιστολή ότι η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η αντιπαράθεση διήρκεσε μήνες και έγιναν πολλαπλές προσπάθειες επίλυσης της κατάστασης μέσω της διπλωματίας και μιας αγωγής ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Από σήμερα, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία διατηρούν τις απαγορεύσεις τους.

Λαμβάνοντας υπόψη την εκρηκτικότητα του θέματος, η Επιτροπή παρουσίασε τον Ιανουάριο μια πρόταση για την παράταση του καθεστώτος ελεύθερων συναλλαγών έως τον Ιούνιο του 2025, αλλά με σημαντικές αλλαγές για την εφαρμογή "διορθωτικών μέτρων" έναντι διαταραχών σε ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Το εκτελεστικό όργανο πρότεινε επίσης μια ολοκαίνουργια δικλείδα ασφαλείας για τον έλεγχο των πιο "ευαίσθητων προϊόντων" που προέρχονται από την Ουκρανία: πουλερικά, αυγά και ζάχαρη. Εάν ο όγκος αυτών των εισαγωγών αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν το 2022 και το 2023, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ένα φρένο έκτακτης ανάγκης και θα επιβληθούν προπολεμικοί δασμοί.

Μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου, οι δύο πλευρές συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να σκληρύνουν το κείμενο με τρεις βασικές βελτιώσεις:

  • Η βρώμη, ο αραβόσιτος, το πλιγούρι και το μέλι προστέθηκαν στον κατάλογο των "ευαίσθητων προϊόντων".
  • Οι δασμοί θα εισαχθούν σε 14 ημέρες, αντί για 21.
  • Η Επιτροπή δεσμεύεται να "ενισχύσει" την παρακολούθηση του σιταριού και άλλων δημητριακών για τον εντοπισμό περιπτώσεων αναταραχής της αγοράς, οι οποίες μπορούν να δικαιολογήσουν "διορθωτικά μέτρα".

Οι τροποποιήσεις, ωστόσο, δεν ικανοποίησαν τα αιτήματα της Πολωνίας, της Γαλλίας και των συμμάχων τους, οι οποίες πίεσαν να προστεθεί το σιτάρι στον κατάλογο των "ευαίσθητων προϊόντων" και να παραταθεί η περίοδος αναφοράς έως το 2021, μειώνοντας έτσι το όριο για να χτυπηθούν οι προπολεμικοί δασμοί.

Αυτό προκάλεσε την κατάρρευση της προσωρινής συμφωνίας την ίδια ημέρα που ανακοινώθηκε, εγείροντας φόβους για παρατεταμένη αντιπαράθεση.

Ο συμβιβασμός της Τετάρτης επεκτείνει την περίοδο αναφοράς μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2021, βαθαίνοντας πιθανότατα τις οικονομικές απώλειες για τους Ουκρανούς παραγωγούς, αλλά εξαιρεί το σιτάρι από τον κατάλογο των "ευαίσθητων προϊόντων".

Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ένας διπλωμάτης χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως την "τελευταία δυνατή προσπάθεια διαμεσολάβησης", που δεν αφήνει άλλα περιθώρια ελιγμών. Μια άλλη πηγή έκανε λόγο για μια "πολύ, πολύ λεπτή ισορροπία".

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να διαπραγματευτεί με το Κοινοβούλιο και να επικυρωθεί από τους συννομοθέτες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια νέα έκπληξη της τελευταίας στιγμής.

Εάν τελικά εγκριθεί, η επέκταση του ελεύθερου εμπορίου θα είναι η τελευταία. Κατά τη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα, οι ηγέτες της ΕΕ ανέθεσαν στην Επιτροπή να "προετοιμάσει μια λύση στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας", η οποία ισχύει από το 2017.

Πηγή: euronews

Διαβάστε επίσης: Μαύρη αγορά και ξέπλυμα χρήματος συνθέτουν την αγορά ακινήτων στα κατεχόμενα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ