Κακάο: Η μεγαλύτερη πτώση τιμής σε 2 χρόνια λόγω καιρού

Οι ανησυχίες για ελλείψεις εξακολουθούν να υφίστανται και ενδέχεται να διατηρήσουν την αγορά ευμετάβλητη

Τις μεγαλύτερες απώλειες εδώ και δύο χρόνια καταγράφει η τιμή του κακάο στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέα Υόρκη εξαιτίας των καλών καιρικών συνθηκών που εκτιμάται ότι θα ευνοήσουν τις καλλιέργειες στη Δυτική Αφρική.

Η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων υποχωρεί έως και 2,3% και οδεύει προς την έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση. Οι τιμές πιέζονται λόγω της αισιοδοξίας που επικρατεί ότι οι βροχές σε ορισμένες αφρικανικές περιοχές θα στηρίξουν την τρέχουσα ενδιάμεση καλλιέργεια και την παραγωγή της επόμενης περιόδου. Οι καλλιέργειες θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω «περισσότερων βροχών και ευνοϊκής εδαφικής υγρασίας», σύμφωνα με την εταιρεία πρόβλεψης Maxar Technologies Inc.

Οι κακές σοδειές πυροδότησαν μια παγκόσμια κρίση και οδήγησαν το κακάο σε τιμή ρεκόρ άνω των 11.000 δολαρίων ανά τόνο νωρίτερα φέτος. Παρότι τα προθεσμιακά συμβόλαια έχουν έκτοτε υποχωρήσει -οδεύοντας προς την πρώτη τριμηνιαία απώλεια των τελευταίων δύο ετών- η αγορά παραμένει ασταθής εν μέσω έλλειψης ρευστότητας, με τις τιμές να καταγράφουν μεγάλες διακυμάνσεις αυτή την εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, οι ανησυχίες για ελλείψεις εξακολουθούν να υφίστανται και ενδέχεται να διατηρήσουν την αγορά ευμετάβλητη.

«Οι πωλητές μπορεί να έχουν βιαστεί, καθώς δεν υπήρξαν πραγματικά νέα αυτή την εβδομάδα που να αλλάζουν το status quo, εκτός από την έλλειψη νέων απειλών για την καλλιέργεια που θα έφερναν νέους αγοραστές», ανέφεραν οι αναλυτές της ADM Investor Services σε σημείωμά τους. 

Ο Pierre Andurand, ένας διαχειριστής hedge-fund που είναι γνωστός για τα στοιχήματά του στο πετρέλαιο και ο οποίος στοιχημάτισε στο κακάο πριν από τη μαζική του άνοδο, παραμένει αισιόδοξος ακόμη και όταν οι τιμές έχουν υποχωρήσει από την κορύφωσή τους, σύμφωνα με επιστολή προς τους επενδυτές που είδε το Bloomberg.

 Andurand Capital Management εξακολουθεί να είναι «πολύ πεπεισμένη» για τη «θέση long για το κακάο», επισημαίνοντας τις περιορισμένες προμήθειες και την ισχυρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση.

Πηγή: moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Folli Follie: Βαριές ποινές στην οικογένεια Κουτσολιούτσου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ