Κίνα: Γιατί οι εξαγωγείς φοβούνται μια νέα εφοδιαστική κρίση τα Χριστούγεννα

Πώς οι Χούθι απειλούν τις εξαγωγές από την Κίνα

Με το κόστος μεταφοράς από την Κίνα να αυξάνεται λόγω των επιθέσεων στη ναυτιλία της Ερυθράς Θάλασσας από τους Χούθι της Υεμένης, ο διευθυντής εργοστασίου, Richard Chan, δήλωσε ότι αυτό το έτος είναι ένα από τα χειρότερα στις περισσότερες από δύο δεκαετίες του στον κλάδο, σύμφωνα με τους FT.

Eπιβίωση

«Δεν μιλάμε για κέρδος φέτος. Απλά πρέπει να επιβιώσουμε», δήλωσε ο Τσαν. «Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν ένας τέτοιος πονοκέφαλος».

Ο κατασκευαστής, ο οποίος έχει πελάτη τη Walmart και εξάγει περίπου το 80% των προϊόντων του στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, δήλωσε ότι οι επιθέσεις καθυστέρησαν τις αποστολές. Ως αποτέλεσμα, οι πελάτες του ζήτησαν οι παραγγελίες να αποσταλούν έως και ένα μήνα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο του Chan αντικατοπτρίζονται σε ολόκληρη την Κίνα, όπου οι κατασκευαστές δήλωσαν ότι αγωνίζονται να ανταποκριθούν στα πιεστικά χρονοδιαγράμματα, καθώς οι αγοραστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης απαίτησαν οι παραγγελίες να είναι εμπροσθοβαρείς για να εξασφαλίσουν έγκαιρη παράδοση για την εορταστική περίοδο αιχμής.

Το μέσο κόστος μετακίνησης ενός εμπορευματοκιβωτίου 40 ποδιών μεταξύ Ασίας και βόρειας Ευρώπης σε σύντομο χρονικό διάστημα έφτασε τα 6.855 δολάρια στα τέλη Ιουνίου, αυξημένο κατά περισσότερο από 110% σε δύο μήνες και περίπου πενταπλάσια αύξηση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ιχνηλάτη της ναυλαγοράς Xeneta.

Νευρικοί οι εισαγωγείς

«Οι εισαγωγείς σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των εισαγωγέων των ΗΠΑ, είναι νευρικοί λόγω όλης της αβεβαιότητας και της διαταραχής που συμβαίνει σήμερα με την κρίση της Ερυθράς Θάλασσας», δήλωσε ο Simon Heaney, ανώτερος διευθυντής έρευνας εμπορευματοκιβωτίων στη ναυτιλιακή συμβουλευτική Drewry. «Φαίνεται να επεκτείνεται η κρίση και δεν υπάρχει τέλος στον ορίζοντα».

Περίπου το 19% των πελατών των ΗΠΑ και το 26% των ευρωπαίων πελατών που ερωτήθηκαν από την Drewry τον Μάιο δήλωσαν ότι προχωρούν τα δρομολόγια αποστολής λόγω φόβων για διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, δήλωσε ο Heaney.

Ορισμένοι ανησυχούν ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις των δασμών των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω το κόστος μεταφοράς, καθώς οι εξαγωγείς σπεύδουν να φορτώσουν εμπροσθοβαρείς αποστολές πριν από την εισαγωγή των εισφορών, δήλωσε ο Thomas Eisenblätter, εκτελεστικός αντιπρόεδρος των παγκόσμιων θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών στον μεταφορέα Forto με έδρα το Βερολίνο. Τα αγαθά που στοχεύουν οι ΗΠΑ περιλαμβάνουν υλικά που σχετίζονται με ηλεκτρικά οχήματα, εξαρτήματα μπαταριών και ηλιακές κυψέλες.

Μεγαλύτερες διαδρομές

Καθώς οι επιθέσεις των Χούθι – οι οποίες ξεκίνησαν ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου – εισέρχονται στον ένατο μήνα τους, τα πλοία ακολουθούν μεγαλύτερες διαδρομές για να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα. Οι μεγάλοι πλοιοκτήτες έχουν προσθέσει τις τελευταίες εβδομάδες πλοία και έχουν ξεκινήσει νέες υπηρεσίες από την Κίνα. Αλλά αυτές οι προσπάθειες δεν έχουν μειώσει εντελώς την πίεση στους κινέζους κατασκευαστές.

Αυξημένες τιμές

Ο Michael Lu, πρόεδρος της εταιρείας παραγωγής κουτιών δώρου Brothersbox με έδρα την Κίνα, η οποία εξάγει σε πελάτες όπως η Marks and Spencer και έχει εργοστάσιο στο Dongguan, δήλωσε ότι πληρώνει 40% περισσότερο από πέρυσι για να μεταφέρει αγαθά στη Δύση σε ορισμένες περιπτώσεις. Το σύνολο αυτό του κόστους δεν μπορούσε να μετακυλιστεί στους πελάτες.

Το εργοστάσιο έχει αρχίσει να λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα για να καλύψει τις απαιτήσεις ορισμένων δυτικών πελατών για αποστολές δύο εβδομάδες νωρίτερα από το αναμενόμενο. Η εταιρεία έπρεπε να «επανυπολογίσει και να επανεκτιμήσει τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής μας», δήλωσε ο Lu.

Ο Danny Lau, επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων του Χονγκ Κονγκ, η οποία περιλαμβάνει εξαγωγείς με εργοστάσια στην ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε ότι πολλοί κατασκευαστές είχαν «πληγεί» από τις αυστηρότερες προθεσμίες.

«Η επιπλέον αμοιβή υπερωριών στην ηπειρωτική Κίνα θα μπορούσε να είναι 1,5 έως 2 φορές υψηλότερη», δήλωσε ο Lau. «Θα ήταν εκπληκτικό αν οι κατασκευαστές μπορούν ακόμα να βγάλουν κέρδος φέτος».

Η Anny Cheung, ανώτερη διευθύντρια της Wah Lung Toys με έδρα το Χονγκ Κονγκ, η οποία δραστηριοποιείται στην ηπειρωτική Κίνα, δήλωσε ότι το υψηλότερο κόστος αποστολής και η επιμήκυνση των χρόνων παράδοσης ήταν επίσης «πιθανό να οδηγήσουν σε αυξημένες τιμές για εισαγόμενα αγαθά και πιθανές καθυστερήσεις στη διαθεσιμότητα προϊόντων στις ΗΠΑ και την Ευρώπη» φέτος.

Περιορισμός κερδών

Ωστόσο, η ικανότητα των μεταφορέων να εξαργυρώσουν τις υψηλές τιμές spot είναι περιορισμένη, καθώς το κόστος πολλών αποστολών συνδέεται με μακροπρόθεσμες συμφωνίες. Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη χωρητικότητα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και το υψηλότερο κόστος που συνδέεται με μεγαλύτερες εξαγωγικές διαδρομές, έχει περιορίσει τις πιθανές αυξήσεις κερδών σε μεταφορείς όπως η Maersk και η CMA CGM.

Ορισμένες ναυτιλιακές εταιρείες σπάνε μακροπρόθεσμα συμβόλαια για να επωφεληθούν από τις υψηλές τιμές spot, δήλωσε στέλεχος του κλάδου.

Δασμοί

Με την προοπτική περαιτέρω δασμών των ΗΠΑ να ενισχύεται, καθώς τόσο ο Τζο Μπάιντεν όσο και ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθετούν ρητορική προστατευτισμού, δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει ο «φαύλος κύκλος», δήλωσε ο Heaney του Drewry.

Ο Chan της Golden Arts Gifts & Decor δήλωσε ότι η εταιρεία έπρεπε να δανειστεί για να αγοράσει νέα μηχανήματα και να επιταχύνει την κατασκευή για να μειώσει τους χρόνους παραγωγής.

Αλλά αυτό έχει ασκήσει πίεση στα κέρδη σε μια εποχή που μειώνει τις τιμές για να κρατήσει τους αγοραστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης, πολλοί από τους οποίους επιδιώκουν να προμηθευτούν αγαθά εκτός Κίνας. «Τα πράγματα ήταν τόσο δύσκολα», είπε.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Telegram: «Έξαρση» στις κυβερνοεπιθέσεις το 2024

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ