Νέο κύμα ακρίβειας λόγω Χούθι: «Ετοιμαστείτε για αυξήσεις έως 20% στα προϊόντα από Κίνα»

Στο κόκκινο η διώρυγα του Σουέζ, οι Χούθι σφίγγουν τον κλοιό και οι καταναλωτές βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη – Οι επιπτώσεις των γεωπολιτικών συγκρούσεων στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων και η ανάγκη για αυτονομία παραγωγής

Νέες προκλήσεις αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, καθώς η κατάσταση στη διώρυγα του Σουέζ προκαλεί σοβαρά προβλήματα στις διεθνείς εμπορικές διαδρομές. Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ανέδειξε τις δυσκολίες που προκύπτουν λόγω των επιθέσεων των Χούθι στην περιοχή, πώς αυτές επηρεάζουν την Κύπρο και τι στρατηγική πρέπει να ακολουθήσουμε για να τιθασεύσουμε τις προκλήσεις.

Αποφεύγουν το Σουέζ

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, πολλές εταιρείες προτιμούν πλέον να ακολουθούν εναλλακτικά δρομολόγια για τη μεταφορά των προϊόντων τους, πέρα από την απειλούμενη διώρυγα του Σουέζ. «Πάνε γύρω από την Αφρική, η οποία είναι σαφώς μεγαλύτερη απόσταση και άρα μεγαλύτερο κόστος για το προϊόν το οποίο μεταφέρουν αυτά τα πλοία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαναστασίου. Παράλληλα, σημείωσε, το προσωπικό εταιρειών που επανδρώνουν αυτά τα πλοία αρνείται πλέον να περάσει από τέτοιες δύσκολες περιοχές, ενώ υπάρχει και το ζήτημα των αυξημένων ασφαλίστρων για τα πλοία, αφού η ασφάλιση για να περάσουν από τέτοιες επικίνδυνες περιοχές είναι πιο ακριβή. «Οπότε έχεις την επιλογή αν θα πας από τον πιο μακρύ δρόμο και χαμηλότερα ασφάλιστρα ή από τον πιο κοντινό δρόμο με τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν εκεί πέρα και το ψηλότερο κόστος ασφάλισης. Είναι γεγονός ότι όλα αυτά θα μετακινηθούν στο προϊόν και στον τελικό αγοραστή».

Οι επιπτώσεις στην κυπριακή αγορά

Όσον αφορά τις επιπτώσεις στην κυπριακή αγορά, ο κ. Παπαναστασίου εκτίμησε ότι οι τιμές των προϊόντων που προέρχονται από τις επηρεαζόμενες περιοχές, θα αυξηθούν κατά 15 έως 20%. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα υπάρξει μια αύξηση στα προϊόντα εκείνα τα οποία προέρχονται από την περιοχή της Ασίας. Και για άλλα προϊόντα τα οποία είναι από την Ευρώπη εννοείται ότι δεν υπάρχει κάποια μετακύλιση αυξημένου κόστους. Αναμένουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια αύξηση η οποία να είναι γύρω στο 15 με 20% σε κάποια από τα προϊόντα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι θα υπάρξουν αυξήσεις κυρίως πάνω στα προϊόντα εκείνα τα οποία προέρχονται από την πλευρά της Ασίας, Ινδία και, κατά κύριο λόγο, Κίνα».

Η Ευρώπη απογαλακτίζεται από την Ασία

Αναφερόμενος στην Ευρώπη, ο κ. Παπαναστασίου σχολίασε ότι επικεντρώνεται στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής για να μειώσει την εξάρτησή της από άλλες αγορές, όπως αυτήν της Κίνας. «Βλέπουμε μία τάση των χωρών να υπάρχει αυτονομία. Αυτονομία και στην παραγωγή προϊόντων για εκείνες που έχουν τις δυνατότητες. Η Ευρώπη παραδείγματος χάρη, η οποία είχε πολλή εξάρτηση σε πολλά προϊόντα τα οποία προέρχονται από την Κίνα, έχει επικεντρωθεί στο να αυξήσει την παραγωγή της εντός Ευρώπης, ενισχύοντας τη βιομηχανία, για να μπορεί να είναι λιγότερο εξαρτημένη από τα προϊόντα αυτά», σχολίασε. «Και δεν είναι θέμα μόνο Χούθις, αλλά είναι και θέμα πολιτικής της βιομηχανίας και βιωσιμότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Η στρατηγική της Κύπρου

Αν και η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να οργανωθεί και να κάνει αντίστοιχα βήματα με αυτά που γίνονται στην υπόλοιπη Ευρώπη προς αυτονομία παραγωγής, ο Υπουργός σχολίασε ότι μπορούμε να παράγουμε τα γεωργικά μας προϊόντα, για παράδειγμα, στην Κύπρο. «Κάποια από τα προϊόντα τα οποία επιλέγαμε να τα εισάγουμε μπορεί τώρα να επιλέξουμε να τα κατασκευάζουμε στην Κύπρο», ανέφερε. «Προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο μας προσπαθεί να ενισχύσει τη βιομηχανία.  Είχαμε σήμερα μία σύσκεψη γύρω από την οργάνωση της νέας βιομηχανικής πολιτικής, η οποία θα συνδεθεί και με το εμπόριο. Θα την ονομάσουμε Νέα Πολιτική Εμπορίου και Βιομηχανίας και ακριβώς σκοπό έχει στο να επικεντρωθεί στο τι μπορεί να παραχθεί εντός Κύπρου». Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι το Υπουργείο έχει βάλει στόχο μέσα στον Σεπτέμβριο να παρουσιάσει κάτι στο κοινό.

Ναι μεν, αλλά…

Σε παρέμβασή του στο ΣΙΓΜΑ, ο οικονομολόγος Μιχάλης Φλωρεντιάδης συμπλήρωσε ότι, ενώ οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν σίγουρα τις διεθνείς αγορές, τα πραγματικά προβλήματα των καταναλωτών επί του παρόντος είναι η αυξανόμενη τιμολόγηση σε τομείς όπως οι υπηρεσίες, η στέγαση και τα καύσιμα. «Είναι ένα θέμα στο οποίο πρέπει να προσέξουμε, όμως για τον πληθωρισμό πιστεύω ότι σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε, οι κατηγορίες υπηρεσίες, στέγαση, κάποιοι άλλοι λογαριασμοί του τύπου ενέργεια ή πετρέλαιο, ίσως και τρόφιμα, αυτά αποτελούν πολύ μεγαλύτερο πονοκέφαλο αυτήν τη στιγμή για τους καταναλωτές».

Διαβάστε επίσης: Νέα καταιγίδα χτυπά το εμπόριο – Έρχονται ακριβά Χριστούγεννα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ