Ο "πόλεμος" των φαρμάκων 

Στην αρένα του ΓεΣΥ μπαίνουν οι μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες και οι εισαγωγείς φαρμάκων στην Κύπρο.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

To Economy Today σάς παρουσιάζει το προφίλ των μεγαλύτερων παικτών της αγοράς σε Κύπρο και εξωτερικό και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν ενόψει της εφαρμογής του ΓεΣΥ.

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΟ ΓΕΣΥ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ 

H Συμβουλευτική Συντονιστική Επιτροπή που συστάθηκε θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση στην εποχή του ΓεΣΥ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τη διάθεση των αποθεμάτων φαρμάκων που θα βρίσκονται στις αποθήκες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στην Επιτροπή συμμετέχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η Συμβουλευτική Συντονιστική Επιτροπή αποτελεί πρόταση του Υπουργού Υγείας, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και σύμφωνα με αυτήν με την εφαρμογή της 1ης φάσης του ΓεΣΥ τα φάρμακα για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας και οι ασθενείς θα μπορούν να τα προμηθεύονται από τα συμβεβλημένα με τον ΟΑΥ ιδιωτικά φαρμακεία ή δημόσια φαρμακεία τα οποία θα διατηρηθούν εκεί και όπου υπάρχει ιδιωτική πρωτοβουλία.

ΝΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΝΝΑΒΗΣ 

Το νομοσχέδιο που αφορά στη νομοθετική ρύθμιση για την καλλιέργεια και την παραγωγή φαρμακευτικής κάνναβης στην Κύπρο ψήφισε η Βουλή. Το νομοσχέδιο πρόκειται να ρυθμίσει τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης σε ασθενείς που την έχουν ανάγκη, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας στο νησί. 

Το Υπουργείο Υγείας, με τη σειρά του, θα προχωρήσει στην υλοποίηση των προνοιών του νόμου για την αδειοδότηση για καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, που αναμένεται να θέσει την Κύπρο στον περιφερειακό και παγκόσμιο χάρτη της επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσει τη φαρμακοβιομηχανία της χώρας, προσελκύοντας σημαντικές ξένες επενδύσεις με νέες θέσεις εργασίας.

Αδιαμφισβήτητα, τα έσοδα των φαρμακευτικών εταιρειών αποτελούν σημαντικό κομμάτι της οικονομίας, αφού παγκοσμίως υπολογίζονται περίπου στο 1 τρισεκατομμύριο δολάρια τον χρόνο. Φυσικά αυτό το νούμερο καταγράφει συνεχή αύξηση. 

Οι ανάγκες για ανάπτυξη καινούργιων φαρμάκων με σκοπό την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών της σύγχρονης εποχής αυξάνονται συνεχώς και οι φαρμακοβιομηχανίες ανά το παγκόσμιο είναι σε μια μόνιμη «κούρσα» για το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη τιμή και φυσικά στη μεγαλύτερη ποσότητα. 

Τι γίνεται όμως στην Κύπρο όσον αφορά τις φαρμακοβιομηχανίες;

MEDOCHEMIE: 172 ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στην Κύπρο. Τα προϊόντα της εταιρείας ταξινομούνται σε 10 κύριες κατηγορίες, με ιδιαίτερη έμφαση στα αντιβιοτικά, τα φάρμακα που αφορούν το κεντρικό νευρικό σύστημα και τα καρδιολογικά. 

Την ίδια ώρα, εκτός από τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα που παράγονται από τη φαρμακευτική, η Medochemie εισήλθε και στον χώρο των υπερ-γενόσημων, ενώ η εταιρεία ήδη βρίσκεται στην παραγωγή της δικής της συσκευής για το άσθμα, δικής της μάλιστα ευρεσιτεχνίας. Από την γκάμα της Medochemie δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα συμπληρώματα διατροφής, με τη φαρμακευτική να έχει στη φαρέτρα της ένα ευρύ φάσμα συμπληρωμάτων διατροφής υψηλής ποιότητας, καθώς και άλλα μη συνταγογραφούμενα επώνυμα προϊόντα, γνωστά και ως over-the-counter drugs. 

Συνολικά η εταιρεία έχει στην γκάμα της 172 διαφορετικά σκευάσματα με 630 διαφορετικούς συνδυασμούς προϊόντων.

ΤΟ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΚΟΥΤΙ 

Το εργοστάσιο της Medochemie βρίσκεται στη Λεμεσό και οι 13 ξεχωριστές μονάδες παραγωγής που το απαρτίζουν έχουν σχεδιαστεί και λειτουργούν σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς Ορθής Παρασκευαστικής Πρακτικής (GMP), όπως υπαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εννέα παραγωγικές μονάδες και εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Κύπρο, μία στην Ολλανδία και τρεις στο Βιετνάμ, με την εταιρεία να έχει αποκτήσει και να διατηρεί 4.355 άδειες κυκλοφορίας για 630 διαφορετικά φαρμακευτικά προϊόντα, τα οποία κατατάσσονται σε περισσότερες από 10 θεραπευτικές κατηγορίες. 

Κινητήριος δύναμη της εταιρείας αποτελούν οι εργαζόμενοί της. Η εταιρεία αριθμεί 1.670 εξειδικευμένους και ταλαντούχους εργαζόμενους διαφόρων εθνοτήτων, οι οποίοι απασχολούνται στις μονάδες παραγωγής και τα γραφεία της Medochemie σε όλο τον κόσμο. Η Medochemie είναι ιδρυτικό μέλος του οργανισμού Φάρμακα για την Ευρώπη (πρώην EGA).

REMEDICA: ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

Όραμα της Remedica αποτελεί ένας κόσμος πιο υγιής μέσα από τα υψηλής ποιότητας, ασφαλή και αποτελεσματικά φάρμακά της, σε προσιτές τιμές. Την ίδια ώρα, αποστολή της είναι η ανακούφιση αλλά και η βελτίωση της ανθρώπινης ζωής. 

Η Remedica είναι μια φαρμακευτική εταιρεία που βρίσκεται στην Κύπρο με εξαγωγικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 100 χώρες. Ιδρύθηκε το 1960 από τον Chris Pattichis, αρχικά ως εργοστάσιο παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα, και αφού πέρασε από διάφορα στάδια ανάπτυξης, σήμερα εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση ποιοτικών, ασφαλών και αποτελεσματικών φαρμακευτικών προϊόντων για ανθρώπινη χρήση.

Το χαρτοφυλάκιο της Remedica αποτελείται από περισσότερα από 300 γενικά και επώνυμα προϊόντα OTC σε περισσότερες από 100 χώρες.

Προσφέρει προϊόντα από διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αντινεοπλασματικών παραγόντων, αντιικών, καρδιαγγειακών, παραγόντων του κεντρικού νευρικού συστήματος, γαστρεντερικών παραγόντων, παραγόντων της αναπνευστικής οδού, δερματολογικών παραγόντων και αντιμολυσματικών προϊόντων. 

Σήμερα, η Remedica διαθέτει πέντε εργοστάσια τελευταίας τεχνολογίας, τα οποία έχουν όλα ελεγχθεί και εγκριθεί από τις υγειονομικές αρχές αρκετών κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κύπρου, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Δανίας, καθώς και εκείνων της Αυστραλίας, της Βραζιλίας, της Ιαπωνίας και πολλών άλλων. 

Η Remedica συνεισφέρει επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου, αφού το χαρτοφυλάκιό της περιλαμβάνει προϊόντα όπως τα αντικαρκινικά φάρμακα, έναν τομέα στον οποίο η εταιρεία ειδικεύεται. Ασχολείται επίσης με την παραγωγή φαρμάκων για τον ιό HIV/AIDS και για τη θεραπεία παθήσεων του κεντρικού νευρικού και καρδιαγγειακού συστήματος.

Σήμερα η εταιρεία είναι μέλος του ομίλου Ascendis Health. Το εργοστάσιο της Remedica βρίσκεται στη Λεμεσό και περιλαμβάνει κτίρια συνολικής έκτασης 40.000 τ.μ. Υπάρχουν πέντε εγκαταστάσεις παραγωγής, ένα κύριο εργοστάσιο γενικής χρήσης και τέσσερις πρόσθετες εγκαταστάσεις σχεδιασμένες και αφιερωμένες στην παραγωγή μιας συγκεκριμένης κατηγορίας φαρμακευτικών προϊόντων, ως εξής:
- παράγωγα πενικιλίνης
- κεφαλοσπορίνες
- ορισμένες ορμόνες
- αντικαρκινικά προϊόντα.
Τα προϊόντα που παράγει η Remedica παρέχονται σε διάφορες μορφές δοσολογίας, όπως δισκία, κάψουλες, στοματικά υγρά, γέλες, κρέµες, αλοιφές, σιρόπια κόνεως, τοπικά αεροζόλ και υπόθετα.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ 

Οι μεγάλες και σύγχρονες αποθήκες και τα συστήματα διαχείρισης της Remedica έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να εγγυηθούν την ασφαλή και αποτελεσματική αποθήκευση και διανομή ακατέργαστων φαρμακευτικών πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας καθώς και ημιτελών και τελικών προϊόντων. Το κτίριο Νο.10, η πιο πρόσφατη κατασκευαστική μονάδα, σχεδιάστηκε για την παρασκευή αντικαρκινικών προϊόντων και είναι η υπερηφάνεια της Remedica που αντιπροσωπεύει μια σημαντική επένδυση για την εταιρεία. Αυτό το υπερσύγχρονο, αυτόνομο κτίριο στεγάζει τις δικές του εγκαταστάσεις παραγωγής, συσκευασίας, αποθήκευσης, έρευνας και ανάπτυξης και φυσικά βοηθητικούς και υπηρεσιακούς χώρους.

CPO: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΕΛΛΗΝΑ

Εισαγωγέας, διανομέας και αποκλειστικός αντιπρόσωπος μεγάλης γκάμας προϊόντων. Ο οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα εισάγει και διανέμει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καλλυντικά και αρώματα, έως φαρμακευτικά προϊόντα, νοσοκομειακές, ιατρικές, οδοντιατρικές προμήθειες και μηχανήματα, καθώς και τοπογραφικά όργανα. Ο Οργανισμός ιδρύθηκε το 1928 και λειτούργησε για πολλά χρόνια ως C. A. Papaellinas & Co., υπό την επωνυμία του ιδρυτή του, Κώστα Α. Παπαέλληνα. Το 1952 τον διαδέχθηκε ο Cyprus Pharmaceutical Organization Limited, εν συντομία CPO, που είναι η κύρια εμπορική εταιρεία του Ομίλου σήμερα. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ο Οργανισμός έχει αναπτυχθεί σημαντικά σε διάφορες κατευθύνσεις. Μέσα από επιτυχείς στρατηγικές κινήσεις, όπως την απόκτηση νέων αντιπροσωπειών, την εξαγορά συναφών εταιρειών, την εισαγωγή νέων, καινοτόμων διαδικασιών, καθώς και τη σύναψη επιχειρηματικών συμμαχιών, πέτυχε την ανάπτυξη της οικογενειακής επιχείρησης στο εικοσαπλάσιο τα τελευταία 25 χρόνια. Έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της κυπριακής αγοράς, έχοντας περισσότερους από 400 υπαλλήλους. Επιπρόσθετα της εισαγωγής, διανομής και λιανικής πώλησης στην Κύπρο, ο Όμιλος δραστηριοποιείται επίσης στην Ελλάδα υπό την επωνυμία Κώστας Α. Παπαέλληνας (Ελλάς) Α.Ε.Β.Ε. Η αδελφή εταιρεία απασχολεί περισσότερους από 80 υπαλλήλους και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής.

90 ΧΡΟΝΙΑ C.A.PAPAELLINAS

Ήταν το 1929 όταν η C.A.Papaellinas ιδρύθηκε ως φαρμακευτικός αντιπρόσωπος από τον Χριστάκη Παπαέλληνα. Δύο μόλις χρόνια μετά, ο οργανισμός ξεκινά συνεργασία με τη Sandoz Chemicals. Το 1954, ο Ανδρέας, γιος του Χριστάκη Παπαέλληνα, εντάχθηκε στην εταιρεία και στα χρόνια που πέρασαν κατόρθωσε να μετατρέψει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση σε έναν δυναμικό οργανισμό. Ταυτόχρονα, ο όμιλος γίνεται εκπρόσωπος της Kimberly Clark στην Κύπρο, με διεθνείς καταναλωτικές μάρκες όπως η Kleenex.

Έξι χρόνια μετά, η εταιρεία επεκτείνει τις δραστηριότητές της στον τομέα των καταναλωτικών αγαθών και των καλλυντικών. Ακολούθησε η επέκταση στο λιανικό εμπόριο με τη δημιουργία της αλυσίδας καλλυντικών και αρωμάτων Beauty Line. Το 2002 ο όμιλος ιδρύει την εταιρεία διανομής και επανασυσκευασίας PharmacyLine, ενώ το 2014 συνάπτει συμφωνία μεγάλης στρατηγικής σημασίας με την ΕΛΓΕΚΑ στον τομέα των 3rd party logistics και αποκτά το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της Diakinisis Logistics Services (CY) Ltd. Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει στην γκάμα της καταναλωτικά προϊόντα υγείας, προϊόντα βρεφικής φροντίδας, προϊόντα μακιγιάζ, αρώματα, τρόφιμα και ποτά, αξεσουάρ και προϊόντα για τη φροντίδα ενηλίκων.

ΟΙ 10 ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ 
1. Johnson & Johnson: Κορυφαίος κατασκευαστής φαρµάκων σε όλο τον κόσµο. ∆ιαθέτει 182 φάρµακα. Ναυαρχίδες είναι τα φάρµακα ηπατίτιδας C, HIV/AIDS, αρθρίτιδας και πεπτικών καταστάσεων. 
2. Novartis: Παγκόσµια εταιρεία υγείας µε έδρα την Ελβετία. Ειδικεύεται στην ανάπτυξη βιολογικών θεραπειών. Στα κορυφαία της φάρµακα συµπεριλαµβάνονται το Gleevec για τον καρκίνο και το Gilenya για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.
3. Roche: Μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον τοµέα της υγειονοµικής περίθαλψης που επικεντρώνεται στην έρευνα µε συνδυασµένες δυνάµεις σε φαρµακευτικά και διαγνωστικά. Η Roche παρέχει φάρµακα στην ογκολογία, την ανοσολογία, την οφθαλµολογία, τη νευροεπιστήµη και τις µολυσµατικές ασθένειες. Τα top seller φάρµακά της, MebThera, Avastin, Herceptin και Xeloda, αφορούν θεραπείες για τον καρκίνο. 
4. Pfizer: Η Pfizer, ο δηµοφιλής φαρµακευτικός κατασκευαστής, αναπτύσσει και παράγει ένα ευρύ φάσµα εµβολίων για θεραπευτικούς τοµείς, όπως ογκολογία, καρδιολογία και ανοσολογία. Οι πωλήσεις εµβολίου διατηρούν την Pfizer µεταξύ των µεγαλύτερων φαρµακευτικών εταιρειών παγκοσµίως. 
5. Sanofi: Η Sanofi είναι γαλλική φαρµακευτική εταιρεία που ειδικεύεται σε συνταγογραφούµενα και εξωχρηµατιστηριακά φάρµακα σε επτά κύριες θεραπευτικές περιοχές, όπως το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό σύστηµα, ο διαβήτης, η εσωτερική ιατρική, η ογκολογία, η θρόµβωση και τα εµβόλια. Το Lantus για τον διαβήτη είναι το τοπ προϊόν της εταιρείας.
6. Merck: Η Merck είναι αµερικανική φαρµακευτική εταιρεία και µια από τις µεγαλύτερες παγκοσµίως, µε φάρµακα όπως το Belsomra για τη θεραπεία της αϋπνίας και το αντιβιοτικό Zerbaxa. Η έρευνα και ανάπτυξη της Merck οδήγησε στην έγκριση περισσότερων νέων φαρµάκων από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Η γκάµα της περιλαµβάνει φάρµακα ογκολογίας, νευροεκφυλιστικών ασθενειών, γονιµότητας και ενδοκρινολογίας. 
7. GSK: Η GlaxoSmithKline έχει πρωτοποριακά προϊόντα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, όπως καρδιαγγειακές και αναπνευστικές νόσους, άσθµα, καρκίνο, λοιµώξεις, ψυχική υγεία, διαβήτη και πεπτικές καταστάσεις.
8. AstraZeneca: Η AstraZeneca παρέχει φάρµακα για σοβαρές ασθένειες, όπως καρκίνο, γαστρεντερική λοίµωξη, καρδιαγγειακές παθήσεις, νευρολογικές διαταραχές, αναπνευστικές παθήσεις και φλεγµονή.
9. Bayer: Η εταιρεία παράγει υψηλής ποιότητας φάρµακα και διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερα από 5.000 προϊόντα. Εκτός από τα φαρµακευτικά προϊόντα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση, δραστηριοποιείται επίσης στον τοµέα των γεωργικών χηµικών ουσιών.
10. Gilead Sciences: Η αµερικανική βιοφαρµακευτική εταιρεία είναι γνωστή για την παραγωγή αντιικών και διαθέτει ένα σταθερό εµπορικό χαρτοφυλάκιο φαρµάκων για καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις. Παράλληλα, η εταιρεία παρέχει φάρµακα για τον ιό HIV/AIDS, τον καρκίνο και την ηπατοπάθεια.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ