Online αγορές - Πώς να αποφευχθούν οι απάτες

Οδηγίες για έξυπνες και ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών Κύπρου εν όψει των εορτών, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών για την αποφυγή ενδεχόμενων «παγίδων»

Εκτοξεύτηκαν οι online αγορές, καθώς ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός καταναλωτών αναζητά ευκαιρίες για τα δώρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στα ηλεκτρονικά καταστήματα. Επομένως, κρίνεται αναγκαίο οι Κύπριοι καταναλωτές να λάβουν επαρκή ενημέρωση για το πώς να προβαίνουν σε «επιτυχημένες» αγορές.

Για αυτό, οδηγίες για έξυπνες και ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο δίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Καταναλωτών Κύπρου εν όψει των εορτών, εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών για την αποφυγή ενδεχόμενων «παγίδων».

Η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτών Κύπρου, Αναστασία Στυλιανίδου, μίλησε στην εκπομπή του Σίγμα «Μεσημέρι και Κάτι» παραθέτοντας αναλυτικά οδηγίες και συμβουλές για το τί ακριβώς πρέπει να προσέχουν και να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές όταν θα κάνουν τις διαδικτυακές τους αγορές.

Κύρια χαρακτηριστικά της Εταιρείας

«Είναι σημαντικό να ελέγχονται οι βασικές πληροφορίες που παρέχονται για το ηλεκτρονικό κατάστημα από την ιστοσελίδα του», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Στυλιανίδου. Παρότρυνε, λοιπόν, «να γίνεται αναζήτηση του ονόματος της εταιρείας και των στοιχείων επικοινωνίας όπως για παράδειγμα ηλεκτρονική διεύθυνση και έδρα». Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτών Κύπρου, οι καταναλωτές πρέπει να λάβουν υπόψη ότι τα ηλεκτρονικά καταστήματα που βρίσκονται εντός της Ε.Ε. κατέχουν, κατά κανόνα, το υψηλό επίπεδο προστασίας των δικαιωμάτων του καταναλωτή που προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και για αυτό θα ήταν ασφαλέστερο οι εταιρείες που θα επιλέγουν οι Κύπριοι καταναλωτές για αγορές να εδρεύουν εντός της Ε.Ε. 

Πληρωμή με κάρτα, όχι με τραπεζικό έμβασμα

«Οι πληρωμές των  online αγορών κατά προτίμηση να γίνονται με πιστωτική κάρτα», όπως ανέφερε η κα Στυλιανίδου, διότι όπως υπογράμμισε «όταν η πληρωμή γίνεται με πιστωτική κάρτα, υπάρχει η δυνατότητα ακύρωσης της συναλλαγής αφού υπάρχει περιθώριο των 14 ημερών σε περιπτώσεις που οι καταναλωτές αντιληφθούν ότι υπέπεσαν σε απάτη». Ακολούθως, επισήμανε ότι «το τραπεζικό έμβασμα δίνει το περιθώριο ακύρωσης της συναλλαγής εντός δύο ημερών, πράγμα που σημαίνει ότι είναι χρονικά δύσκολο να γίνει αντιληπτή η απάτη», συνεπώς χάνεται η δυνατότητα ακύρωση της συναλλαγής και της επιστροφής χρημάτων.

Κοιτάζουμε τα σχόλια…

Αξίζει επίσης τον κόπο «οι καταναλωτές να αναζητούν τυχόν σχόλια και συστάσεις άλλων καταναλωτών προκειμένου να διαπιστωθεί  κατά πόσο η εταιρεία είναι υπαρκτή ή φάντασμα», όπως σημείωσε η κα Στυλιανίδου. Σύστησε επίσης, «να αποφεύγονται οι αγορές από εταιρείες που δεν έχουν συναλλαχθεί οι καταναλωτές στο παρελθόν ιδίως εκείνων που βρίσκονται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, γιατί είναι εύκολο ο λογαριασμός αυτών των εταιρειών να διαγραφεί και έτσι οι καταναλωτές θα είναι σχεδόν ανέφικτο να τις εντοπίσουν».

Το παν η αξιοπιστία

Όσον αφορά στο πώς οι καταναλωτές μπορούν να διαπιστώσουν εάν μια εταιρεία είναι αξιόπιστη, η κα Στυλιανίδου ανέφερε ότι «οι αξιόπιστες εταιρείες έχουν δικές τους ιστοσελίδες», υπογραμμίζοντας ότι «είναι εύκολο να διαπιστωθεί αυτό, μέσω της μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο».

Στη συνέχεια, αναφορά έγινε από την ίδια για την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές που επιθυμούν να ακυρώσουν τις ηλεκτρονικές τους αγορές εντός της Ε.Ε. πρέπει να αποστείλουν στους προμηθευτές γραπτή ειδοποίηση υπαναχώρησης εντός 14 ημερολογιακών ημερών από την ημέρα αγοράς.

Τέλος, επισήμανε η κα Στυλιανίδου ότι «η εταιρεία έχει προθεσμία να αποστείλει το προϊόν εντός 30 ημερών, εκτός κι αν έχει συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό μεταξύ εταιρείας και καταναλωτή».

Διαβάστε επίσης: Τελικά θα κάνουμε Χριστούγεννα χωρίς e-kalathi - Γιατί δεν δόθηκε στο κοινό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ