ΟΠΕΚ: Επί τάπητος η Μέση Ανατολή και η παγκόσμια επιβράδυνση

Στόχος του Ριάντ είναι η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των υπολοίπων μελών του καρτέλ, αλλά και με την Ρωσία.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα νέα δεδομένα στις αγορές πετρελαίου θα βρεθούν επί τάπητος στη συνάντηση των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το naftemporiki.gr, η συνάντηση αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Χαλίντ Αλ-Φαλίχ. Στόχος του Ριάντ είναι η επίτευξη συναίνεσης μεταξύ των υπολοίπων μελών του καρτέλ, αλλά και με την Ρωσία, να παραταθεί η συμφωνία για μείωση της παραγωγής, ώστε να αποκατασταθούν οι ισορροπίες στις πετρελαϊκές αγορές και να σταθεροποιηθούν οι πετρελαϊκές τιμές.

Στις αρχές του μηνός, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας είχε αναφέρει ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών και Εξαγωγών Κρατών(OΠΕΚ) είναι κοντά στο να συμφωνήσει παράταση των μειώσεων στην παραγωγή πέραν της προθεσμίας του Ιουνίου. Το Ριάντ κάνει προσπάθειες να εξασφαλίσει και τη συναίνεση της Ρωσίας, στο πλαίσιο της αποκαλούμενης συμμαχίας OΠΕΚ+. Ο κ. Φαλίχ παραδέχθηκε ότι χρειάζονται περισσότερες διαβουλεύσεις με τις χώρες εκτός του Οργανισμού που συμμετέχουν στη συμφωνία για μείωση της παραγωγής. 

Ο ΟΠΕΚ+ είχαν δεσμευθεί για τη μείωση της προσφοράς πετρελαίου κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου, με τη συμφωνία να έχει εξάμηνη ισχύ και να εκπνέει αυτό το μήνα. Τα κράτη του ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοι θα συναντηθούν τις επόμενες εβδομάδες ώστε να αποφασίσουν την επόμενη κίνηση. «Ευελπιστούμε να καταλήξουμε σε ομοφωνία για παράταση της συμφωνίας όταν θα συναντηθούμε σε δύο εβδομάδες στη Βιένη», δήλωσε ο κ. Φαλίχ στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Ενέργειας από τις χώρες του G20, στην Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο. 

Ερωτηθείς για το πότε θα διεξαχθεί η συνάντηση, ο κ. Φαλίχ απάντησε «πιθανότατα κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου». Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η συμφωνία περιλαμβάνει τη συμμαχία ΟΠΕΚ+.

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήταν για τις 25 Ιουνίου, έπειτα από συζητήσεις με τη Ρωσία στις 26 Ιουνίου. Αλλά η Μόσχα πρότεινε αλλαγή της ημερομηνίας στις 3 με 4 Ιουλίου, όπως αναφέρουν στο Reuters ανώνυμες πηγές. 

Σύμφωνα με τον κ. Φαλίχ, η πετρελαϊκή ζήτηση συνήθως αυξάνεται στο δεύτερο ήμισυ του έτους και ότι μια νέα συμφωνία θα συνέβαλλε στην αποκατάσταση των ισορροπιών στις πετρελαϊκές αγορές. «Είμαι αρκετά σίγουρος ότι τα θεμελιώδη(του πετρελαίου) οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», ανέφερε.

Την Παρασκευή, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας(IEA) προέβλεψε αύξηση της προσφοράς αργού μεγαλύτερη της ζήτησης, εκτιμήσεις που σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης «βαραίνουν» τις τιμές. Η ένταση στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις στα δύο τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν και η ευρύτερη γεωπολιτική αστάθεια ωθούν προς τα πάνω τις τιμές, σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές προκλήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ