Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές του πετρελαίου από την «όρεξη» του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας θεωρεί ότι η κατανάλωση πετρελαίου θα τροφοδοτηθεί από την πρόσφατη πτώση των τιμών

Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Ηνωμένων Πολιτειών από τον οίκο Moody’s και των επίσημων στοιχείων που δείχνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης στη  βιομηχανική παραγωγή και των λιανικών πωλήσεων της Κίνας.

«Και οι δύο εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές των δύο μεγαλύτερων οικονομιών και καταναλωτών πετρελαίου στον κόσμο, μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία Πεκίνου και Ουάσινγκτον να άρουν τους περισσότερους δασμούς στα προϊόντα της άλλης πλευράς, η οποία εκτόξευσε τις τιμές του πετρελαίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κατέγραφαν το μεσημέρι πτώση  κατά 1,24% στα 64,60 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού κατά 1,25%, στα 61,71 δολάριά. Και τα δύο συμβόλαια  είχαν κλείσει με άνοδο άνω του 1%, την περασμένη εβδομάδα.

«Η υποβάθμιση της αμερικανικής πιστοληπτικής ικανότητας από ΑΑΑ σε ΑΑ+ από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s εγείρει αμφιβολίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, ενώ τα κινεζικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δρόμος για οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη δεν θα είναι ομαλός», σύμφωνα με την Πριγιάνκα Σάτσντεβα, αναλύτρια της Phillip Nova.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στην πρόοδο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ Ιράν και Ηνωμένων Πολιτειών. Η αβεβαιότητα σχετικά με το αποτέλεσμα των συνομιλιών, επηρεάζει και τις τιμές του πετρελαίου.

Τριπλάσια αύξηση

Παρά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν συγκρατούν την όρεξή τους για πρώτες ύλες και αποφάσισαν να αυξήσουν από την 1η Ιουνίου την ημερήσια παραγωγή τους. «Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συνδέουν τις ελπίδες για θετικά αποτελέσματα που θα επιφέρει η επέκταση της παραγωγής των υδρογονανθράκων, με μια μελλοντική σημαντική αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για ενεργειακούς πόρους», αναφέρουν παράγοντες της αγοράς ενέργειας. «Επιπλέον, οι χαμηλές τιμές του «μαύρου χρυσού» θα επιτρέψουν στις πετρελαϊκές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής να απαλλαγούν από έναν ανταγωνιστή, τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθιστώντας την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικού πετρελαίου ασύμφορη», προσθέτουν.

Τον Ιούνιο, οκτώ χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, οι οποίες είχαν προηγουμένως αναλάβει εθελοντική δέσμευση να περιορίσουν την παραγωγή πετρελαίου, θα αυξήσουν την παραγωγική τους ικανότητα  κατά 411.000 βαρέλια,την ημέρα.

Τα μέλη του καρτέλ αύξησαν επίσης την παραγωγή τους κατά παρόμοια ποσότητα και τον Μάιο. Η αύξηση είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο του καρτέλ για ημερήσια ανάκαμψη της παραγωγής, που ήταν 135.000 βαρέλια.

Ανοχή για χαμηλές τιμές

«Ο ΟΠΕΚ+ αλλάζει έτσι τη θεμελιώδη στρατηγική του, η οποία συνίσταται στη στήριξη των τιμών του πετρελαίου μέσω του περιορισμού της προσφοράς και δημιουργεί σκόπιμα οικονομικές εντάσεις στην αγορά», αναφέρει το Bloomberg. «Το καρτέλ είναι έτοιμο να ανεχθεί χαμηλές τιμές στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, προκειμένου να «πειθαρχήσει» τόσο  κάποιους απείθαρχους εταίρους, όπως το Ιράκ και το Καζακστάν, που φαίνεται να υπερβαίνουν τις καθορισμένες ποσοστώσεις,  όσο και τους ανεξάρτητους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών σχιστολιθικών εταιρειών, οι οποίοι είναι ικανοί να εκτοπίσουν τους παραδοσιακούς εξαγωγείς», σημειώνει το Bloomberg. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα μπορέσουν να σταθεροποιηθούν περίπου σε αυτό το επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου.

Το μερίδιο στην αγορά

«Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να ξεκινήσει την αύξηση του όγκου παραγωγής υπαγορεύεται από την επιθυμία του καρτέλ να διατηρήσει το μερίδιό του στον παγκόσμιο τομέα υδρογονανθράκων», πιστεύει ο Βλαντιμίρ Τσερνόφ, αναλυτής της Freedom Finance Global.

Οι παραγωγοί υδρογονανθράκων είναι αισιόδοξοι πάντως για το μέλλον, ελπίζοντας ότι οι πελάτες τους δεν θα χάσουν το ενδιαφέρον τους για τα παραδοσιακά καύσιμα. Σύμφωνα με την εκ νέου επιβεβαιωμένη εκτίμηση του ΟΠΕΚ, η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια φέτος και περίπου κατά την ίδια ποσότητα το 2026, φτάνοντας τα 106,28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Η ζήτηση για «μαύρο χρυσό» στη Βόρεια και Νότια Αμερική θα αυξηθεί ταχύτερα από ό,τι στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού λόγω του υψηλού επιπέδου πτήσεων αερομεταφορών και της σημαντικής κινητικότητας των μεταφορών εμπορευμάτων. Πρόσθετες ποσότητες πρώτων υλών θα απαιτηθούν με την επέκταση της παραγωγικής ικανότητας πετροχημικών στην Κίνα και τη Μέση Ανατολή.

Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που θεωρεί ότι  η κατανάλωση πετρελαίου θα τροφοδοτηθεί από την πρόσφατη πτώση των τιμών, που προκλήθηκε από τους εμπορικούς πολέμους των ΗΠΑ με ευρωπαϊκές και ασιατικές χώρες.

Οι σύμβουλοι οικονομικής πολιτικής στη Fed της Νέας Υόρκης, Μάθιου Χίγκινς και Τομας Κλίτγκαρντ, σε ανάλυσή τους που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα, θεωρούν ότι «τα α γεωπολιτικά γεγονότα, οι αποφάσεις για την προσφορά του ΟΠΕΚ και η δυναμική του οικονομικού κύκλου θα συνεχίσουν να δημιουργούν διακυμάνσεις των τιμών. Η κατανάλωση υγρών καυσίμων θα παραμείνει σημαντική τα επόμενα χρόνια υπό όλα τα εύλογα σενάρια και οι τιμές θα πρέπει να παραμείνουν αρκετά υψηλές.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Diageo: Περικοπές $500 εκατ. εν όψει των επιπλέον δασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ