Λακκοτρύπης στο Economist: Πέντε επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις

Έκανε λόγο για περίπου λίγο περισσότερο από 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018.

Της Μόνικας Κουρουφέξη-Χατζηχάννα​

Στο πλαίσιο του 23ου Συνεδρίου του The Economist με θέμα την Κυβέρνηση της Ελλάδας, παρευρέθηκε ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Γιώργος Λακκοτρύπης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Λακκοτρύπης έλαβε μέρος σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης σχετικά με ένα ενεργειακό κόμβο στην ανατολική Ευρώπη.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακάλυψη από την ExxonMobil και την Qatar Petroleum φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος ο Υπουργός έκανε λόγο για περίπου λίγο περισσότερο από 40% του φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018.

«Αυτή είναι μια σημαντική ανακάλυψη που φυσικά θα μας βοηθήσει να κατευθυνθούμε προς την δημιουργία ενεργειακού διαδρόμου είτε είσαι χώρας παραγωγής είτε χώρα κατανάλωσης είτε χώρα διακομιδής».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ερευνητικό πρόγραμμα της Κύπρου για ανακάλυψη υδρογονανθράκων θα συνεχιστεί καθώς θα εξεταστούν πέντε επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις και τέσσερις επιβεβαιωτικές στους επόμενους 24 μήνες.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι η Τουρκία με τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων, στόχο έχει να προκαλέσει αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν οι ενεργειακοί κολοσσοί από το να επενδύσουν στην περιοχή.

Ερωτηθείς, για το πως οι επτά χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που συμμετέχουν στον EastMed Gas Forum μπορούν να εντάξουν την Τουρκία στην συνεργασία τους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι στόχος όλων είναι η Τουρκία να γίνει μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος.

Σχετικά με το εάν η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Τουρκία για επίλυση του ζητήματος, ο Υπουργός Εμπορίου ανάφερε ότι η Κυβέρνηση, αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα έχει καλέσει την Τουρκία σε συζήτηση για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης αναφέρθηκε και στον South East Med Hub, όπου πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντηση σε επίπεδο Υπουργών Ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.

Στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ένας ανταγωνιστικός ενεργειακός κόμβος εξόρυξης, διακίνησης και εξαγωγής φυσικού αερίου.

«Για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε μια κοινή πλατφόρμα συνεργασίας και πιστεύω ότι έχουμε όλα τα συστατικά που χρειαζόμαστε», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ