Μητσοτάκης: Σημαντική η παρουσία της TOTAL στις ελληνικές θάλασσες

Η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας.

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Μεγάλη σημασία αποδίδει στην παρουσία της γαλλικής εταιρίας υδρογονανθράκων TOTAL στις ελληνικές θάλασσες και τις έρευνες για εξεύρεση υδρογονανθράκων ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro και τη δημοσιογράφο Alexia Kefalas με αφορμή την επίσημη επίσκεψή του στο Παρίσι και την συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, υπογραμμίζει ότι η παρουσία της συγκεκριμένης εταιρίας δείχνει το ενδιαφέρον που παρουσιάζει η ενεργειακή διάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό.

«Η παρουσία μεγάλων ευρωπαϊκών εταιρειών από σύμμαχες χώρες συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», τονίζει.

Όσον αφορά στις εντάσεις που προκαλεί η Τουρκία στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνει ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά υπέρμαχος της ειρηνικής συνύπαρξης στη βάση των κανόνων της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου.

«Αυτός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής μας πολιτικής. Ισχύει έναντι όλων και φυσικά και έναντι της Τουρκίας, που αποτελεί σημαντικό γείτονα και Νατοϊκό εταίρο», προσθέτει.

Επαναλαμβάνει δε ότι η χώρα προσβλέπει σε συνεργασία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων όπως π.χ. το μεταναστευτικό.

«Ωστόσο, το διεθνές δίκαιο αποτελεί πάντοτε πυξίδα των πράξεών μας. Η προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων είναι υποχρέωση της κάθε ελληνικής κυβέρνησης. Σήμερα, ο ελληνικός λαός είναι ενωμένος και η εθνική ομοψυχία δεδομένη», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ