Τι θα γίνει με τις τιμές των καυσίμων στην Κύπρο;

Η Κύπρος είναι πλήρως εξαρτημένη από τις διεθνείς τιμές.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Αναμενόμενη θα πρέπει να θεωρείται η αύξηση του κόστους των καυσίμων για τους Κύπριους καταναλωτές, μετά από την εκτόξευση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, λόγω των αεροπορικών επιθέσεων της εταιρίας Aramco στην Σαουδική Αραβία.

Μιλώντας στο Economy Today ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων Κύπρου Στέφανος Στεφάνου αναφέρει ότι αν δεν αλλάξει κάτι άμεσα στις διεθνείς τιμές, η αύξηση είναι σίγουρη.

«Από την στιγμή που οι εταιρίες καυσίμων αγοράσουν ακριβά, θα πουλήσουν ακριβά και την διαφορά θα την επιβαρυνθεί ο καταναλωτής. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το “πότε” θα δούμε αυτή την αύξηση στις τσέπες μας. Η αλλαγή των τιμών έγινε και πλέον εξαρτάται από το πότε θα γίνει η εισαγωγή καυσίμων με τις νέες τιμές», τονίζει.

Όπως επισήμανε, η Κύπρος ως χώρα, είναι εξαρτημένη πλήρως από το εισαγόμενο πετρέλαιο, καθώς δεν έχει δικά της αποθέματα κι έτσι δεν έχει την δυνατότητα ευελιξίας.

Ερωτηθείς αν οι πρατηριούχοι μέσω του Συνδέσμου έχουν κάνει οποιεσδήποτε κινήσεις ή αν έχουν συζητήσει το θέμα, ο κος Στεφάνου απάντησε αρνητικά και επισήμανε ότι αυτό θα γίνει αν οι τιμές στην Κύπρο θα αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι  ένα βαρέλι αργού πετρελαίου μέχρι την Παρασκευή κόστιζε 60 δολάρια. Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα $ 80 ή και περισσότερα, σύμφωνα με το BBC. Ωστόσο, ακόμα κι αν συμβεί αυτό, η τιμή της βενζίνης δεν πρόκειται να αυξηθεί με τόσο γρήγορο ρυθμό.

Σε αυτό το στάδιο, πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει αυτή η μίνι κρίση. Οποιαδήποτε αύξηση στη βενζίνη, θα φανεί μετά από αρκετές εβδομάδες. Προς το παρόν, οι επενδυτές παρακολουθούν στενά για περισσότερες δηλώσεις από την Aramco και για οποιαδήποτε πολιτική αντίδραση στα γεγονότα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ