Στην έκδοση αντί NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία

Εντός του αδειοδοτημένου θαλάσσιου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, υπό τη συνοδεία δυο τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Της Γιώτας Αποστολίδου

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τεμάχιο έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI.

Η Τουρκία, αγνοώντας επιδεικτικά κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας εξέδωσε παράτυπη NAVTEX - δεσμεύοντας την περιοχή για παράνομες γεωτρήσεις, που θα διαρκέσουν από την Κυριακή 6 Οκτωβρίου μέχρι την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020.

Το μήνυμα της Άγκυρας είναι ξεκάθαρο. «Γκριζάρει» επίσημα το Οικόπεδο 7.

Ενεργούμε εντός της υφαλοκρηπίδας μας και αυτό δεν το διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Είναι ζήτημα εθνικής κυριαρχίας και ας λέει ο καθένας ό,τι θέλει δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ευχόμαστε, πρόσθεσε, να υπάρξει συμφωνία και όλοι να πάρουν ό,τι δικαιούνται και να προχωρήσει αυτό το θέμα μέσα σε γαλήνη και ειρήνη και ο πλούτος αυτός να πουληθεί στη διεθνή αγορά μέσω Τουρκίας. Αν δεν γίνει αυτό, τόνισε, εμείς θα προβούμε στα δικά μας βήματα.  

Στην έκδοση αντί NAVTEX προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία.

Η τουρκική NAVTEX, που εκδόθηκε για το γεωτρύπανο "Γιαβούζ" και τα υποστηρικτικά του πλοία, αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργεια, που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί, επίσης, ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας τονίζεται στην αντί NAVTEX.

Οποιαδήποτε άτομα και εταιρείες, που εργάζονται ή/και παρέχουν υπηρεσίες, βοηθώντας ή προσφέροντας υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του "Γιαβούζ" παραβιάζουν, σημειώνεται, τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το διεθνές δίκαιο και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας.

Ως εκ τούτου θα αντιμετωπίσουν όλες τις συνέπειες, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο και θα εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα, με βάση το διεθνές δίκαιο, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιτήρηση της ΑΟΖ από το Ισραήλ.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ