Η ΕΕ πιστεύει έντονα στην ενεργειακή προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου,

Εκτιμά ότι περιορισμένες ποσότητες θα διατεθούν για εξαγωγή μέχρι το 2025.

H EE πιστεύει έντονα στην προοπτική της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε η Αν Σαρλότ Μπουρνοβίλ, επικεφαλής της μονάδας διεθνών σχέσεων και διεύρυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζοντας πως από το 2014 η Κομισιόν κατέταξε την περιοχή μεταξύ των κύριων αξόνων της στρατηγικής για διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της ΕΕ.
 
Η κ. Μπουρνοβίλ, μιλούσε στο συνέδριο με τίτλο «Από τη Βόρεια θάλασσα μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο: Συνεργασία για μεγιστοποίηση των δυνατοτήτων των υδρογονανθράκων», που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εταιρειών Παραγωγής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου (IOGP) και ο Ευρωβουλευτής και ο Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ένωσης για τη Μεσόγειο, Κώστας Μαυρίδης.
 
Μιλώντας στο συνέδριο, η κ. Μπουρνοβίλ είπε πως από το 2009 οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου, όπως η «Αφροδίτη», το αιγυπτιακό «Ζορ», η «Καλυψώ» και ο «Γλαύκος» αλλάζουν τους όρους του παιγνιδιού και δημιουργούν δυνατότητα εξαγωγής μέρους αυτών των ποσοτήτων.
 
«Η ΕΕ πιστεύει έντονα στο φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και αποτελεί σθεναρό υποστηρικτή εδώ και χρόνια», είπε, υπενθυμίζοντας πως κατά την παρουσίαση της στρατηγικής ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ το 2014 «καταστήσαμε την Ανατολική Μεσόγειο, μαζί με τον νότιο διάδρομο, ως ένα από τους κύριους άξονες της στρατηγικής διαφοροποίησης» του μίγματος της ΕΕ.
 
Σύμφωνα με την τεχνοκράτη της Κομισιόν, υπάρχουν στην περιοχή ποσότητες 4.500 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί.

Αυτές οι ανακαλύψεις, είπε, δημιουργούν ευκαιρίες για τις χώρες της περιοχής για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες ενεργειακής ασφάλειας και αποτελούν καταλύτη για την περιφερειακή συνεργασία, καθώς οι χώρες αυτές πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να εκμεταλλευτούν πλήρως τα οφέλη του φυσικού αερίου που δυνητικά διαθέτουν.
 
«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την παραγωγή φυσικού αερίου στην περιοχή ως μια μελλοντική νέα πηγή προμήθειας, η οποία θα δώσει μια πολύτιμη συνεισφορά στην ενεργειακή ασφάλεια και την πολιτική διαφοροποίησης» της ΕΕ, τόνισε.
 
Όπως ανέφερε, η ΕΕ εκτιμά ότι περιορισμένες ποσότητες θα διατεθούν για εξαγωγή μέχρι το 2025, ενώ αυτές θα αυξηθούν μετά το 2030, αλλά θα χρειαστούν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες.

Για τη μέθοδο εμπορικής εκμετάλλευσης, η κ. Μπουρνοβιλ είπε πως η ΕΕ δεν επικεντρώνεται σε μια εξαγωγική επιλογή, αλλά θεωρεί πως όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, προκειμένου να αποφασίσουν οι παράγοντες της αγοράς.
 
Σημείωσε ωστόσο ότι η πιο γρήγορη επιλογή για εξαγωγές σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι η αξιοποίηση των τερματικών υγροποίησης στο Ιντκού και στη Δαμιέτα στην Αίγυπτο.
 
Ετοιμαζόμαστε για εκτεταμένο ερευνητικό πρόγραμμα

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως η Κύπρος ετοιμάζεται για ένα εκτεταμένο ερευνητικό πρόγραμμα που θα χρειαστεί δύο χρόνια να ολοκληρωθεί. «Ελπίζουμε θα φέρει περισσότερες ανακαλύψεις απ’ αυτές που είχαμε μέχρι τώρα».
 
Για το Αφροδίτη, που αποτελεί την πιο ώριμη κυπριακή ανακάλυψη, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι οι κυπριακές αρχές είναι στα τελικά στάδια με την κοινοπραξία για να συμφωνήσουν σε ένα πρόγραμμα ανάπτυξης και στη συνέχεια την έκδοση αδειών εκμετάλλευσης και τη μεταφορά του μέσω αγωγού στο τερματικό υγροποίησης του Ιντκού της Αιγύπτου.
 
«Αναμένουμε ανταγωνιστικές τιμές», είπε, σημειώνοντας ότι από το Ιντκού, το φυσικό αέριο θα μπορούσε να μεταφερθεί είτε στο τερματικό υγροποίησης στην Ρεβιθούσα ή την Αλεξανδρούπολη της Ελλάδας ή ακόμη και στην Κροατία όπου σχεδιάζεται τερματικό LNG.

Άφησε ανοικτό το θέμα της κατασκευής τερματικού υγροποίησης, αλλά και το θέμα του πλωτού τερματικού, ενώ για τον αγωγό East Med, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα φιλόδοξο έργο, είπε πως η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης FEED (Front End Engineering and Design) που θα καταδείξει την ανταγωνιστικότητα του έργου.

Απάντησε και στις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, λέγοντας ότι παρατηρείται μια κλιμάκωση των προκλήσεων.
 
Διερωτήθηκε ποια ακριβοδίκαιη λύση εννοεί η τουρκική ρητορική, τη στιγμή που η τουρκική υφαλοκρηπίδα, κατά την εκδοχή της Άγκυρας, περιορίζει την κυπριακή ΑΟΖ στο 31%, ενώ παραχωρεί τις ανακαλύψεις κυπριακών κοιτασμάτων στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο.

«Περιορίζοντας την κυπριακή ΑΟΖ στο 31% πώς προστατεύει τα δικαιώματα των Τ/κ, διασφαλίζοντας ότι όλα τα κοιτάσματα εμπίπτουν σε διαφορετικές χώρες; Η Τουρκία υποστηρίζει πως θέλουμε διαμοιρασμό των φυσικών πόρων με τους Τ/κ, αλλά δεν απομένει τίποτα (για διαμοιρασμό)», είπε.
 
Από την πλευρά του, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σάμι Ρεβέλ είπε πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κύπρο είναι σημαντικές και μαζί με τις ανακαλύψεις στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο και άλλες χώρες της περιοχής θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας δεξαμενής, που θα δικαιολογούσε μεγάλα έργα, που όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας είναι φιλόδοξα.
 
Επανέλαβε την στήριξη του στον αγωγο EastMed, προσθέτοντας ότι σε αυτό το στάδιο εξετάζεται η οικονομική βιωσιμότητα του έργου.
 
Ο Ισραηλινός διπλωμάτης επανέλαβε, τέλος, ότι το Ισραήλ παρακολουθεί με ανησυχία τις τουρκικές κινήσεις.
 
Η Πρέσβειρα της Αιγύπτου στην Κύπρο, Μάι Τάχα Καλίλ, είπε πως η χώρα της διαθέτει μια εκτεταμένη υποδομή πετρελαίου και φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως «σύντομα θα έχουμε τον αγωγό μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου».
 
Σημείωσε όμως ότι το όραμα των αιγυπτιακών αρχών είναι η μετάβαση σε ένα μίγμα με περισσότερες ανανεώσιμες πηγές και αειφόρο ενέργεια.
 
Τέλος, ο Ιωάννης Μαλλικούρτης, Αναπληρωτής Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στην Κύπρο, εξέφρασε την στήριξή του στις αναφορές του Κύπριου Υπουργού Ενέργειας αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις και πρόσθεσε πως η Ελλάδα εκφράζει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο και υποστηρίζει πλήρως τις αποφάσεις τόσο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όσο και της Συνόδου Κορυφής για στοχευμένα μέτρα κατά των τουρκικών έκνομων ενεργειών.
 
Οι ανακαλύψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ενεργήσουν ως καταλύτης για την περιφερειακή συνεργασία, τόνισε, προσθέτοντας πως η Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο.
 
Μαυρίδης: Υπάρχει όραμα για το μέλλον

Τόσο στο χαιρετισμό του στο συνέδριο, όσο και στις δηλώσεις του, ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον των ενεργειακών σχεδιασμών στην περιοχή.
 
«Εγώ εκείνο που θέλω να τους διαβεβαιώσουμε είναι ότι έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι. Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να μας στηρίξει για να προχωρήσουμε μπροστά, οι εταιρείες επενδύουν σε μας όχι μόνο με τα χρήματά τους και τα κεφάλαιά τους, αλλά και πολιτικά», είπε.
 
Όπως πρόσθεσε, «αυτό το όραμα να ξεκινήσουμε για να συνεργαστούμε στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάμεσα σε διαφορετικούς λαούς και διαφορετικές χώρες έχει το απαιτούμενο μίγμα, δηλαδή κοινό δυνατό οικονομικό συμφέρον, κοινούς κανόνες τους οποίους θα διαμορφώνει η ΕΕ και το μέλλον για ευημερία και πρόοδο».
 
Ο επικεφαλής του IOGP στην κοινοτική πρωτεύουσα, Φρανσουά Ρεζί Μουτόν είπε πως το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Λευκωσία, καθώς η Κύπρος «είναι ο πρεσβευτής της περιοχής στην ΕΕ».

Η Κύπρος, είπε, αποτελεί τον σύνδεσμο μεταξύ της ΕΕ, της μεγαλύτερες ενοποιημένης αγοράς των 500 εκατομμυρίων κατοίκων και της νέας περιοχής προμήθειας φυσικού αερίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ