Εγκαινιάστηκε ο αγωγός "Turkish Stream"

Τα εγκαίνια τελέστηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία οπωσδήποτε θα έχει λόγο σε κάθε έργο της ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ενρτογάν κατά τα εγκαίνια του αγωγού "Τουρκικό Ρεύμα" (Turkish Stream) τα οποία τέλεσε στον Κεράτιο της Κωνσταντινούπολης μαζί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντά της και των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο, είπε, ενώ για την κρίση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν ανέφερε ότι προσπαθούν να εκτονώσουν την ένταση χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους διπλωματίας. Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν είπε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα συμβάλει θετικά στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Στην ομιλία του ο Τούρκος Πρόεδρος χαρακτήρισε τον αγωγό ιστορικό έργο. Με αυτό το έργο, σημείωσε, θα μεταφέρεται φυσικό αέριο 31,5 δισ. κυβικών μέτρων εκ των οποίων τα 15,75 δισ. θα παραμένουν στην Τουρκία χωρίς να διαμεσολαβεί άλλη χώρα. Αναφέρθηκε, επίσης, στον αγωγό TANAP ο οποίος μεταφέρει επίσης φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, λέγοντας ότι αυτή αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 16 δισ. κυβικών μέτρων και στο μέλλον σχεδιάζουν να αυξήσουν τη μεταφορά σε 31 δισ. “Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε παγκόσμιο κέντρο ενέργειας. Ως Τουρκία, οπωσδήποτε δεν επιδιώκουμε περιφερειακή ένταση και ποτέ δεν επιδιώκαμε”, είπε. 

Αναφερόμενος στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι “οι δραστηριότητές έρευνάς μας στην ανατολική Μεσόγειο για υδρογονάνθρακες έχουν μοναδικό στόχο την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας και της ‘τδβκ’”. “Όπως επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία, κανένας σχεδιασμός στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας από διπλωματικής άποψης. Η Τουρκία η οποία έχει την μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, οπωσδήποτε θα έχει λόγο σε κάθε πρότζεκτ της περιοχής”, ανέφερε.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας χρονολογούνται εδώ και 500 χρόνια, προσθέτοντας ότι λόγω της ισχυρής πολιτικής βούλησης του Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε μεγάλη ώθηση στις σχέσεις των δύο χωρών. Στόχος είναι να φτάσει ο εμπορικός όγκος από 300-400 δισ. δολάρια στα 100 δισ. δολάρια, είπε, προσθέτοντας ότι έχουν σπάσει ρεκόρ στον τομέα του τουρισμού και οι αμοιβαίες επενδύσεις έφτασαν τα 10 δισ. δολάρια. Ο κ. Ερντογάν είπε ότι ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου έφτασε σε ένα σημαντικό σημείο και ευχήθηκε ότι θα ολοκληρωθεί την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί. “Ο Turkish Stream θα είναι ένα από τα έργα σύμβολο της νέας εποχής”, ανέφερε.

Για την κατάσταση στην περιοχή ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν “έφτασε σε σημείο που δεν επιθυμούμε καθόλου”, προσθέτοντας ότι “προσπαθούμε να εκτονώσουμε την ένταση χρησιμοποιώντας όλους τους διαύλους της διπλωματίας αυτή την κρίσιμη περίοδο στην οποία παίζουν τα νταούλια του πολέμου”. Ανέφερε περαιτέρω ότι θα είναι σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν αυτή την περίοδο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μαζί με τους Ρώσους φίλους τους θα ξεπεράσουν αυτή την προβληματική περίοδο.
 
Από την πλευρά του ο κ. Πούτιν είπε ότι ο Turkish Stream δεν είναι σημαντική εξέλιξη μόνο για τη Ρωσία και την Τουρκία, αλλά και για τις χώρες της Ευρώπης. Ανέφερε πως πρόκειται για ένα ιδιαίτερο και μοναδικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς τοποθετήθηκαν δύο παράλληλες γραμμές στον βυθό της θάλασσας. Η κάθε μια μπορεί να μεταφέρει 16 δισ. κυβικά μέτρα, το βάθος του ξεπερνά τα δύο χιλιόμετρα, μια εργασία που δεν είναι καθόλου εύκολη, όπως είπε. Σύμφωνα με τον κ. Πούτιν, η πρώτη γραμμή μεταφέρει φυσικό αέριο από τη δυτική Σιβηρία στην Τουρκία. Η δεύτερη γραμμή θα μεταφέρει φυσικό αέριο στα Βαλκάνια, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα μέσω Τουρκίας, ανέφερε. Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε ότι η μεταφορά του φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Ευρώπη θα συμβάλει θετικά στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών χωρών και θα διασφαλίσει την ασφάλεια της αγοράς φυσικού αερίου της Ευρώπης. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι ο αγωγός Turkish Stream ο οποίος θα διασφαλίσει τη μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία μέσω της Τουρκίας, θα ενισχύσει τη θέση της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε κέντρο ενέργειας. Το υποθαλάσσιο τμήμα 935 χιλιομέτρων του αγωγού αποτελείται από δύο γραμμές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ