Υπ. Ενέργειας: Η Κύπρος η 5η πιο φθηνή χώρα της ΕΕ στα καύσιμα

Παρά την αύξηση στην τελική τιμή της βενζίνης, λέει το Υπουργείο Ενέργειας.

Ακόμα και με την αύξηση των 2,5 σεντ στην τελική τιμή της βενζίνης, η Κύπρος θα είναι η 5η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ, με πέραν των 20 σεντ διαφορά από τον μέσο όρο των κρατών μελών, λέει το Υπουργείο Ενέργειας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση σε σχέση με δημοσιεύματα αναφορικά με τον εθνικό στόχο διείσδυσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στις μεταφορές για το 2020, το Υπουργείο Ενέργειας διευκρινίζει ότι ο στόχος του 10% για ΑΠΕ στις Μεταφορές, ο οποίος τέθηκε το 2009, είναι ένας από τους δύο υποχρεωτικούς περιβαλλοντικούς στόχους ΑΠΕ και πρέπει να επιτευχθεί μέχρι τις 31/12/2020 και όχι μέχρι 1/1/2020 όπως λανθασμένα αναφέρεται σε κάποια ΜΜΕ.

Κύριος τρόπος επίτευξής του είναι η πρόσμιξη πιστοποιημένων βιοκαυσίμων στα συμβατικά καύσιμα, τα οποία όμως είναι πιο ακριβά αφού κατά την παραγωγή τους είχαν τις ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, προστίθεται.
 
Αναφέρεται επίσης ότι λόγω του ότι οι κλιματολογικές ιδιαιτερότητες της Κύπρου καθιστούν τον στόχο του 10% δύσκολα επιτεύξιμο, εξετάζεται το ενδεχόμενο να καλυφθεί μέρος του με στατιστική μεταβίβαση από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

«Σήμερα βρισκόμαστε στο 5% του στόχου και με Διάταγμα του Υπουργού Ενέργειας που εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή, το ποσοστό ανεβαίνει στο 7.3%. Αυτό αναμένεται να επιφέρει όντως αύξηση στην τιμή της βενζίνης, όχι στα επίπεδα που δημοσιεύονται αλλά της τάξης των 2 με 2.5 σεντ του ευρώ, περιλαμβανομένων και των φόρων» λέει το Υπουργείο, προσθέτοντας ότι στο πετρέλαιο κίνησης δεν αναμένεται ιδιαίτερη μεταβολή.

«Τονίζεται σχετικά πως ακόμα και με την αύξηση των 2,5 σεντ στην τελική τιμή της βενζίνης, η Κύπρος θα είναι η 5η φθηνότερη χώρα στην ΕΕ βάσει των τιμών που ίσχυαν την περασμένη Δευτέρα, με πέραν των 20 σεντ διαφορά από τον μέσο όρο των κρατών μελών» συμπληρώνεται.

Σε κάθε περίπτωση, αναφέρεται, η αναμενόμενη αύξηση στην τιμή της βενζίνης υπήρξε και ο λόγος που η Κυβέρνηση περίμενε έως τώρα για την έκδοση του εν λόγω Διατάγματος για πρόσμιξη βιοκαυσίμων, αφού οι προηγούμενες χρονιές δεν μετρούν σωρευτικά προς τον στόχο.
 
Στην ανακοίνωση αναφέρεται εξάλλου ότι προσπάθεια της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων με τη λιγότερη δυνατή επιβάρυνση στην οικονομία.
 
Αυτό είναι που πετύχαμε για τον κύριο περιβαλλοντικό στόχο ΑΠΕ 2020 της Κυπριακής Δημοκρατίας – που επετεύχθη ήδη από το 2018 – και αυτό είναι που επιδιώκουμε, τα συναρμόδια Υπουργεία, και για τον στόχο στις Μεταφορές, καταλήγει το Υπουργείο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ