Μπορεί η Κύπρος να αγοράσει φτηνό πετρέλαιο για παραγωγή ηλεκτρισμού;

Η βελτιστοποίηση της τιμής διασφαλίζεται μέσω της διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας.

Έκκληση για άμεση αγορά υγρών καυσίμων για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, τώρα που οι διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι χαμηλή κάνει προς την Αρχή Ηλεκτρισμού η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ). 

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Γιώργος Πέτρου αναφέρει ότι το ζήτημα συζητείται αρκετά στους κόλπους της ομοσπονδίας και ανάμεσα στους επιχειρηματίες, λέγοντας ότι το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο κατά το στάδιο της επαναφοράς της οικονομίας, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. 

“Οι σημερινές τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να είναι ιδιαίτερα χαμηλές (ίσως οι χαμηλότερες καταγραφόμενες της τελευταίας 15ετίας) και εισηγούμαστε όπως η ΑΗΚ προχωρήσει στην εξασφάλιση ποσοτήτων στις σημερινές τιμές, ώστε να διατηρηθεί το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας το επόμενο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2021, σε χαμηλά επίπεδα”, αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Ασφαλώς, τονίζει ο κος Γεωργίου, ουδείς μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τις τιμές του πετρελαίου το προσεχές διάστημα, και το πραγματικό επίπεδο της μείωσης της ζήτησης της ενέργειας, λόγω της αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και τον επιχειρηματικό κίνδυνο από πλευράς ΑΗΚ.

Τι απαντά η ΑΗΚ

Από την πλευρά της η ΑΗΚ απαντά ότι οι παραδόσεις καυσίμων στους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, προγραμματίζονται με τρόπο που εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτει η Αρχή. 

Η ΑΗΚ σημειώνει ότι για τις ανάγκες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κύριο μέλημα της είναι η προμήθεια καυσίμου στις καλύτερες δυνατές τιμές της διεθνούς αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται σύμφωνα με τις αρχές προσφοράς και ζήτησης.

«Η βελτιστοποίηση της τιμής διασφαλίζεται μέσω της διαφανούς διαγωνιστικής διαδικασίας που ακολουθείται για την επιλογή του προμηθευτή, καθώς και του ελέγχου των αποτελεσμάτων των αναλύσεων της ποιότητας καυσίμων. Με βάση τους όρους των σχετικών συμβολαίων με τους Προμηθευτές, η τιμή με την οποία η ΑΗΚ αγοράζει τα καύσιμα είναι η τρέχουσα τιμή της διεθνούς αγοράς, κατά την περίοδο της εκάστοτε καθορισθείσας ημερομηνίας παράδοσης του κάθε φορτίου. Συνεπώς η τιμή όλων των φορτίων που παραλαμβάνονται αυτή τη χρονική περίοδο, είναι με τις υφιστάμενες χαμηλές τιμές της διεθνούς αγοράς», προσθέτει.

 Η ΑΗΚ αναφέρει, παράλληλα, ότι στην προσπάθεια οι χαμηλές τιμές καυσίμων που επικρατούν σήμερα διεθνώς, να μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των καταναλωτών, ο Οργανισμός έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες εξεύρεσης της βέλτιστης δυνατής επιπρόσθετης επιλογής μέσω ειδικών εργαλείων προαγοράς καυσίμων.

«Κάτι που γίνεται  με προσήλωση στη νομιμότητα της διαδικασίας και λαμβάνοντας υπόψη τη διασφάλιση της έγκαιρης παράδοσης των καυσίμων και την ελαχιστοποίηση του ενδεχόμενου οικονομικού ρίσκου που συνυπάρχει με τη χρήση αυτών των εργαλείων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΗΚ αξιολογεί τα δεδομένα και τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται και προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες και διαβουλεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ