Αναπτερώνονται οι ελπίδες για την έναρξη γεωτρήσεων

Το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer, της ΕΝΙ-TOTAL, βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λάρνακας.

Στο λιμάνι της Λάρνακας αγκυροβόλησε το πλωτό γεωτρύπανο Tungsten Explorer, το οποίο αναμένεται να χρησιμοποιηθεί για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από τις εταιρείες ENI-TOTAL. Αν και οι εν λόγω γεωτρήσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την περασμένη άνοιξη, εντούτοις τα γεωτρητικά προγράμματα έχουν μεταφερθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2021, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο απερχόμενος υπουργός Ενέργειας Γ. Λακκοτρύπης πριν από λίγες ημέρες.

Αν και οι πληροφορίες έκαναν λόγο για σχέδιο να μετακινηθεί το γεωτρύπανο από τον Λίβανο όπου και βρισκόταν για άλλη γεώτρηση, στον Τρινιντάντ, εντούτοις, ιδιοκτήτρια εταιρεία και κοινοπραξία αποφάσισαν από κοινού αυτό να παραμείνει στην Κύπρο για τους επόμενους μήνες, ούτως ώστε να εξοικονομηθούν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που θα κόστιζε η μετακίνησή του από το Τριτιντάντ στην Κύπρο.

Η είδηση αναζωπύρωσε τις ελπίδες για έναρξη γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις περί καθυστερήσεων και αναβολών, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και γενικότερης αναταραχής στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου. 

Έντωμεταξύ, η πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τις έκνομες ενέργειες της στην Κυπριακή ΑΟΖ, θα συζητηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών εξωτερικών της ΕΕ που θα συνέλθει στις 13 Ιουλίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Από πλευράς της η Γερμανίδα Καγκελλάριος, δήλωσε ότι οι τουρκικές γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, συνιστούν ένα ακόμη επιβαρυντικό στοιχείο για τις σχέσεις της ΕΕ με την Άγκυρα. Οι δηλώσεις Μέργκελ έγιναν υπό το φως της ανάληψης από την Γερμανία της προεδρίας του Ευρωπαικού Συμβουλίου. Την ίδια στιγμή, η Γαλλία, επιβεβαίωσε ότι αναστέλλει προσωρινά την συμμετοχή της στην ναυτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ στην Μεσόγειο για την Λιβύη, λόγω των προκλήσεων της Τουρκίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ