Βυθίστηκαν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο μέσα σε ένα χρόνο

Την μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν τα Πετρελαιοειδή σε σχέση με τον περσινό Ιούνιο.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Βυθίστηκαν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο μέσα σε ένα χρόνο, καταγράφοντας πτώση κατά 17% για τον μήνα Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρσι. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία, τα Πετρελαιοειδή κατέγραψαν την μεγαλύτερη μεταβολή ανάμεσα στις οικονομικές κατηγορίες, συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019.

Η πτώση στις τιμές των καυσίμων σχετίζεται άμεσα με την μεγάλη μείωση που έχουν υποστεί οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, τόσο λόγω της καθίζησης της ζήτησης στις μεταφορές και τις παραγωγικές μονάδες λόγω του lockdown του κορωνοϊού, αλλά και των διεθνών αντιπαραθέσεων ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγές χώρες. 

Εξάλλου, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου έφτασε μάλλον στην κορύφωσή της το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις της DNV GL, εκ των κορυφαίων συμβουλευτικών εταιρειών στον κλάδο ενέργειας, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και εάν ανακάμψει από την εφετινή βουτιά η κατανάλωση πετρελαίου, δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά στα περσινά επίπεδα. 

Σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία, το 2050 η παγκόσμια χρήση ενέργειας θα είναι 8% χαμηλότερη σε σχέση με την προ πανδημίας πρόβλεψη. 

“Οι συμπεριφορικές αλλαγές διαρκείας στα ταξίδια, στις μετακινήσεις, στον τρόπο εργασίας, θα περιορίσουν περαιτέρω την ενεργειακή χρήση και τη ζήτηση για ορυκτά καύσιμα από τον κλάδο μεταφορών, όπως και από τις βιομηχανίες σιδηρομεταλλεύματος και χάλυβα” εξηγεί η DNV σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις της πανδημίας. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο ο Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου Μιχάλης Μιχαήλ εξέφρασε την αμφιβολία του κατά πόσο η αλλαγή στις συνήθειες και στην οικονομική δραστηριότητα θα διαρκέσει για πολύ ακόμα αν και μακροπρόθεσμα οι εκτιμήσεις μπορεί να επιβεβαιωθούν. 

“Πριν τον κορωνοϊό, οι προβλέψεις έλεγαν ότι η ζήτηση για το πετρέλαιο θα αυξανόταν μέχρι τις αρχές τις δεκαετίας του 2030 και μετά θα σταθεροποιούταν κάπως στα εκεί επίπεδα. Υπάρχουν αντικρουόμενες φάσεις στην παγκόσμια οικονομία. Βλέπουμε ότι στις αναπτυγμένες χώρες η ζήτηση πετρελαίου μειώνεται και οι κοινωνίες να κινούνται προς πηγές ενέργειας που δεν μολύνουν πολύ το περιβάλλον. Στις αναπτυσσόμενες όμως χώρες τα πράγματα δεν είναι τα ίδια. Εκείνο που τους ενδιαφέρει είναι η φθηνή ενέργεια και χρησιμοποιούν ακόμα και άνθρακα γι’ αυτό τον σκοπό κι έτσι η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί”, ανέφερε. 

Πρόσθεσε δε ότι αναλόγως της τιμής που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο, κάποιες πηγές μπορεί να κλείσουν. 

“Αν η τιμή μείνει στα 40 δολάρια το βαρέλι για αρκετό καιρό, δεν θα γίνουν νέες επενδύσεις σε σχιστόλιθο, γιατί δεν θα τους συμφέρει. Κάποιες μορφές εξόρυξης που στοιχίζουν πολύ, όπως ο σχιστόλιθος και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη θα μείνουν ανεκμετάλλευτες κι αυτό θα επηρεάσει την προσφορά, άρα και την μακροχρόνια τιμή”, είπε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ