Ταράζει τον ενεργειακό χάρτη η κάθοδος της Chevron

Η Chevron στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και εκμεταλλευόμενη πλήρως τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού.

Στις επενδύσεις, κάποια από τα κλειδιά της επιτυχίας μιας συναλλαγής είναι το κόστος και η χρονική στιγμή της πράξης. Η εξαγορά της Noble Energy θεωρείται μια πολύ καλή συναλλαγή σε αξία για τη Chevron, εφόσον η τελευταία αποκτά ένα ποιοτικό χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων σε πολύ χαμηλή τιμή, μπαίνοντας ταυτόχρονα στην ενεργειακή σκακιέρα της Ανατολικής Μεσογείου και εκμεταλλευόμενη πλήρως τις ευκαιρίες που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού στην παγκόσμια βιομηχανία πετρελαίου.

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός Chevron Corporation εισέρχεται στα κοιτάσματα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) και της Ανατολικής Μεσογείου μετά την εξαγορά της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Noble Energy, μέλους της κοινοπραξίας των εταιρειών που κατέχουν άδεια εκμετάλλευσης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12.

Η Chevron συμφώνησε να αγοράσει τη Noble Energy έναντι $5 δισ. σε ανταλλαγή μετοχών. Οι μέτοχοι της Noble Energy θα αποκτήσουν το 3% της Chevron, εφόσον θα λάβουν 1 μετοχή της Chevron για κάθε 10 μετοχές της Noble Energy που διαθέτουν βάσει της συμφωνίας. Επιπρόσθετα, η Chevron θα απορροφήσει και τα $8 δισ. χρέους της εταιρείας, ανεβάζοντας τη συνολική αξία της συμφωνίας στα $13 δισ.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today που κυκλοφορεί αύριο με την εφημερίδα «Σημερινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ