Αλλάζει τα δεδομένα η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμφώνησαν χθες σε μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Επιμέλεια: Γιώτα Αποστολίδου

Νέα πραγματικότητα δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο η συμφωνία, που υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή, που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Xρειάστηκαν, τόνισε, 15 χρόνια διαπραγματεύσεων για να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μία συμφωνία σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο, με την οποία αναγνωρίζονται όλα τα δικαιώματα των νησιών στις Θαλάσσιες Ζώνες τους.

Μία συμφωνία καθ' όλα νόμιμη, είπε, που ικανοποιεί απόλυτα και τις δύο χώρες. Η προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο είναι, τόνισε, ο μόνος δρόμος για την ασφάλεια, την ειρήνη, τη σταθερότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Η συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη τόνισε ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Οι σχέσεις Ελλάδας και Αιγύπτου αποτελούν θεμέλιο για τη σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου «και για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από παιδιάστικες προσπάθειες για διατάραξη αυτής της σταθερότητας και ασφάλειας» δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου,  Σάμεχ Σούκρι,

Έπειτα από πυρετώδεις διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα, Ελλάδα και Αίγυπτος συμφώνησαν χθες σε μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, η οποία «σφραγίστηκε» κατά τη διάρκεια της επίσκεψης – αστραπή του ΥΠΕΞ, Νίκου Δένδια, στο Κάιρο, ενέργεια που «ενταφιάζει» το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Αντίδραση της Τουρκίας

Η συμφωνία αυτή για εμάς είναι ανύπαρκτη. Κι αυτό θα το αποδείξουμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Η Τουρκική Δημοκρατία εντός της υφαλοκρηπίδας της, όπως και γύρω από την Κύπρο θα συνεχίσει να υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα της και τέτοιες συμφωνίες και συνεργασίες δεν μπορούν να τη βγάλουν από την πορεία της δήλωσε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσγλου.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ διαμηνύει πως δεν θα επιτρέψει καμία δραστηριότητα στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου Ελλάδα και Αίγυπτος επιχειρούν να σφετεριστούν, όπως υποστηρίζει, τα δικαιώματα της Λιβύης.

Εκτός από την οργισμένη αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου, η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX με την οποία γνωστοποιείται η διεξαγωγή στις 10 και 11 Αυγούστου ασκήσεων με χρήση πραγματικών πυρών σε θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο.

Επίσης η Άγκυρα ενημέρωσε την Αθήνα ότι από πλευράς της ματαιώνονται, προς το παρόν, οι διερευνητικές επαφές που ήταν να ξεκινήσουν τη Δευτέρα 24 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ