Διαρροές εγγράφων της Exxon Mobil αποκαλύπτουν αύξηση των ρύπων CO2

Το Bloomberg αποκαλύπτει ότι η Exxon Mobil ετοιμάζεται να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να αυξήσει τα κέρδη της.

Την ώρα που οι ενεργειακοί κολοσσοί δίνουν προτεραιότητα στους στόχους για απαλλαγή από τον άνθρακα, η Exxon Mobil ετοιμάζεται να αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με έγγραφο το οποίο διέρρευσε και περιήλθε στην κατοχή του πρακτορείου Bloomberg.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η ετήσια παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα της Exxon Mobil αναμένεται να αυξηθεί όσο οι εκπομπές μιας μικρής χώρας, όπως η Ελλάδα.

Η Εxxon είναι μία από τς εταιρείες με τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, και η διαρροή βλέπει το φως της δημοσιότητας την ώρα που ανταγωνιστές όπως η BP, η Royan Dutsch Shell, σχεδιάζουν ή έχουν ήδη αρχίσει τη μείωση της χρήσης πετρελαίου, με στόχο η χρήση ορυκτών καυσίμων να μηδενιστεί έως το 2050 ή και νωρίτερα.

Το έγγραφο αποκαλύπτει την επενδυτική στρατηγική της Exxon, σύμφωνα με την οποία οι ενεργειακές επενδύσεις ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των εκπομπών κατά 17% έως το 2025.

Αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερες ταμειακές ροές και διπλά κέρδη για την Exxon.

Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος αναπτύχθηκε προς της πανδημία και δεν έχει αναθεωρηθεί, την ώρα που η χαμηλότερη ζήτηση για πετρέλαιο έχει οδηγήσει σε μειώσεις των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα πάντως με τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει, για πρώτη φορά η Exxon αξιολόγησε προσεκτικά τις άμεσες εκπομπές τις οποίες αναμένει βάσει του επταετούς επενδυτικού σχεδίου, το οποίο εγκρίθηκε το 2018 από τον διευθύνοντα σύμβουλο Darren Woods.

Αυτές οι εσωτερικές εκτιμήσεις αντικατοπτρίζουν μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής συμβολής της Exxon στην κλιματική αλλαγή.

Τα αέρια του θερμοκηπίου από άμεσες δραστηριότητες, όπως αυτές μετρώνται από την Exxon, οι οποίες αντιπροσωπεύουν συνήθως το ένα πέμπτο του συνόλου μιας μεγάλης εταιρεία πετρελαίου, αφού οι περισσότερες εκπομπές προέρχονται από την χρήση καυσίμων σε οχήματα ή άλλες χρήσεις οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη στις μετρήσεις της εταιρείας.

Αυτό σημαίνει ότι ο πλήρης κλιματικός αντίκτυπος της αναπτυξιακής στρατηγικής της Exxon θα ήταν πιθανότατα πέντε φορές μεγαλύτερος από την εκτίμηση της εταιρείας - ή περίπου 100 εκατομμύρια τόνοι επιπλέον διοξειδίου του άνθρακα.

Εάν υλοποιηθούν τα σχέδιά της, η Exxon θα προσθέσει στην ατμόσφαιρα τις ετήσιες εκπομπές ενός μικρού, ανεπτυγμένου έθνους ή 26 μονάδων παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ