Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της στους πάγους της Αρκτικής

Για πρώτη φορά, τέλη του Οκτώβρη το πεδίο πάγου της Αρκτικής στη Σιβηρία δεν έχει αρχίσει ακόμα να παγώνει.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, το κύριο πεδίο πάγου της Αρκτικής στη Σιβηρία δεν έχει ακόμη αρχίσει να παγώνει  ενώ βρισκόμαστε στα τέλη Οκτωβρίου.

Η καθυστερημένη ετήσια κατάψυξη στη Θάλασσα του Λάπτεβ προκλήθηκε από την παρατεταμένη αυξημένη θερμοκρασία στη βόρεια Ρωσία και την εισβολή των υδάτων του Ατλαντικού, λένε οι επιστήμονες του κλίματος που προειδοποιούν για πιθανές επιπτώσεις στην πολική περιοχή.

Οι θερμοκρασίες του ωκεανού στην περιοχή ανέβηκαν πρόσφατα κατά περισσότερο από 5C πάνω από τον μέσο όρο, μετά από ένα ρεκόρ κύματος καύσωνα και την ασυνήθιστα πρώιμη μείωση του θαλάσσιου πάγου του περασμένου χειμώνα.

Η παγιδευμένη θερμότητα χρειάζεται πολύ χρόνο για να διαλυθεί στην ατμόσφαιρα, ακόμη και αυτή τη στιγμή του έτους, όταν ο ήλιος «σέρνεται» πάνω από τον ορίζοντα για λίγο περισσότερο από μία ώρα ή δύο κάθε μέρα.

Τα γραφήματα της έκτασης του θαλάσσιου πάγου στη Θάλασσα του Λάπτεβ, τα οποία συνήθως δείχνουν έναν «υγιή εποχιακό παλμό», φαίνεται να είναι επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει μια ποσότητα ρεκόρ ανοικτής θάλασσας στην Αρκτική.

«Η έλλειψη παγώματος μέχρι στιγμής αυτό το φθινόπωρο είναι πρωτοφανής στην περιοχή της Αρκτικής της Σιβηρίας», δήλωσε ο Zachary Labe, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Τονίζει ότι αυτό συμβαδίζει με τον αναμενόμενο αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής από τον άνθρωπο.

«Το 2020 είναι μια ακόμη χρονιά που συμβαδίζει με μια ταχέως μεταβαλλόμενη Αρκτική. Χωρίς συστηματική μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, η πιθανότητα του πρώτου μας «χωρίς πάγο» καλοκαιριού θα συνεχίσει να αυξάνεται στα μέσα του 21ου αιώνα », έγραψε σε ένα email στην Guardian.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ