Υπ. Ενέργειας: Θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μετά το άνοιγμα της αγοράς

Η Υπουργός αναφέρθηκε στην μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και στα τέλη χρέωσης ανά κιλοβατώρα που ενισχύουν το ταμείο ΑΠΕ.

Η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, σημείωσε ότι το 2022 αναμένεται να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρισμού λόγω του ανοίγματος της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού αλλά και την ολοκλήρωση περί τα τέλη του 2022 του έργου για έλευση του φυσικού αερίου.

Το τέλος χρέωσης ανά κιλοβατώρα για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Εξαντλούνται τα λεφτά του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μετά το 2022 ενώ το υφιστάμενο τέλος ΑΠΕ, το οποίο μειώθηκε από το 2020 σε 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα, όπως ανέφερε η Υπουργός Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας.  
 Το τέλος του 0,5 σεντ καθορίστηκε για την περίοδο 2020-21 και η παρουσία της Υπουργού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή σηματοδότησε την έναρξη της συζήτησης για αλλαγή του τέλους ΑΠΕ από το 2022.

 Η Νατάσα Πηλείδου ανέφερε στην Επιτροπή ότι στόχος του νέου τέλους των ΑΠΕ θα πρέπει να είναι η στήριξη των ΑΠΕ και του καταναλωτή ώστε να μεταβεί σε μια πιο πράσινη προσέγγιση και να βοηθηθούν οι στόχοι που έχει το κράτος, όπως απορρέουν και από την ΕΕ.
 
Όπως είπε, το τέλος θα πρέπει να αυξηθεί ώστε να αυξηθούν τα κίνητρα για αξιοποίηση των ΑΠΕ. Πρόσθεσε ότι το τέλος 0,5 ανά κιλοβατώρα δεν συνεισφέρει καθόλου στο σχεδιασμό των κινήτρων διότι δεν είναι αρκετό και ότι από το 2022 και μετά, με βάση αυτό το τέλος δεν θα έχει λεφτά το Ταμείο ΑΠΕ, άρα δεν θα μπορεί να δίνει κίνητρα.
 
Σημείωσε επίσης ότι η πολιτική και για την πράσινη μεταρρύθμιση τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επιβραβεύει τους καταναλωτές που προχωρούν με χρήση ΑΠΕ και να επιβαρύνει αυτούς που ρυπαίνουν. Είπε επίσης ότι νέος εναρμονιστικός νόμος που έρχεται από την ΕΕ απαγορεύει τις εκπτώσεις στον ηλεκτρισμό για ευπαθείς ομάδες και αυξάνει τις χορηγίες που δίνει σε αυτές τις ομάδες για ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών τους.
 
Παράλληλα εξέφρασε την επιθυμία της να βρεθεί μια λύση και μια φόρμουλα, που να είναι κοινώς αποδεκτή από τη Βουλή. Για τον σκοπό αυτό η Υπουργός εισηγήθηκε να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίο έγινε η φόρμουλα για υπολογισμό του τέλους ΑΠΕ και το τι μπορεί να αλλάξει. Εισηγήθηκε επίσης να θεσμοθετηθεί κάθε χρόνο μια διαβούλευση με τη Βουλή για το θέμα. Η συζήτηση όπως είπε, θα μπορούσε να αρχίσει το καλοκαίρι εγκαίρως πριν από τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού για το 2022.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ