Πώς να αποφύγουμε τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς της ΑΗΚ (ΒΙΝΤΕΟ)

Χρήσιμες συμβουλές για τρόπους αποφυγής "φουσκωμένων" λογαριασμών ρεύματος από την εκπ. Τύπου της ΑΗΚ

Με ποιους τρόπους μπούμε να εξοικονομήσουμε ηλεκτρική ενέργεια και να αποφύγουμε τους υψηλούς λογαριασμούς της ΑΗΚ. Επίσης ποιες συσκευές πρέπει να έχουμε κατά νου ότι χρειάζονται πιο «μετρημένη και φρόνιμη» χρήση προκειμένου να πετυχαίνουμε αποφυγή κόστους. Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι η εκπρόσωπος τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου διευκρίνισε πώς οι μειωμένη λογαριασμοί μπορεί να επιτευχθούν με απλούς αλλά και κάπως πιο σύνθετους τρόπους. Η κα Παπαδοπούλου αναφέρθηκε ακόμη και στα πιο οικονομικά είδη θέρμανσης αλλά και στην έξυπνη δωρεάν εφαρμογή που υπολογίζει το ύψος κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας διαφόρων συσκευών. 

Τι πρέπει να προσέχουμε και για ποιες συσκευές είναι καλό να γνωρίζουμε πώς να τις χρησιμοποιούμαι:

  • Θέρμανση: «Η θέρμανση απορροφά ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού κάθε νοικοκυριού. Για αυτό είναι σημαντικό να γίνεται σωστή συντήρηση». Η κακή λειτουργία αυξάνει μέχρι και 30% το κόστος λειτουργίας των θερμάνσεων σύμφωνα με την κυρία Παπαδοπούλου.

Σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι πολίτες, ότι κάθε ένας επιπλέον βαθμός Κελσίου που αυξάνονται οι θερμάνσεις, συνεπάγεται 7% επιπλέον κόστος. Ως εκ τούτου καλό είναι να αποφεύγεται η υπερβολική θέρμανση των χώρων.

Καθοριστικής σημασίας παράγοντας είναι και η θερμομόνωση των χώρων, των στεγών, των κουφωμάτων κλπ, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου.

Ωστόσο είναι καλό οι καταναλωτές να αξιοποιούν την ηλιακή θέρμανση, κάτι που μπορεί να γίνει με απλούς και χωρίς κανένα κόστος τρόπους. Επί παραδείγματι, τις ώρες που υπάρχει ηλιοφάνεια, «να αφήνεται ο ήλιος να μπαίνει από τα παράθυρα».Επίσης, να μην καλύπτονται θα σώματα θέρμανσης επειδή μειώνεται η απόδοσή τους.

  • Ηλεκτρικές συσκευές υψηλής ενεργειακής απόδοσης: Οι καταναλωτές καλό είναι να προτιμούν ηλεκτρικές συσκευές με υψηλές ενεργειακές αποδόσεις τύπου Α και 3+ ή Α και 2+.

 

  • Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Ωφέλιμο είναι να προτιμάται όπου αυτό είναι εφικτό, ηλιακός θερμοσίφωνας παρά ηλεκτρικός που είναι υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης.

 

  • Λαμπτήρες LED: Μέχρι 70% εξοικονόμηση μπορεί να φτάσει η χρήση λαμπτήρων LED, οι οποίοι μάλιστα έχουν δεκαπλάσια ζωή από τους συμβατικούς λαμπτήρες.

 

  • Στεγνωτήριο ρούχων, πλυντήριο ρούχων και πλυντήριο πιάτων: Πρόκειται για συσκευές που καταναλώνουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια. Ωστόσο αυτό που μπορεί να γίνει για εξοικονόμηση, είναι να τα γεμίζουμε όταν τα θέτουμε σε λειτουργία και να αποφεύγουμε αντιθέτως να τα χρησιμοποιούμε άσκοπα και καθ’ υπερβολή.

 

  • Βραστήρας νερού: Μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια όταν βάζουμε μόνο όσο νερό χρειαζόμαστε και δεν γεμίζουμε άσκοπα τον βραστήρα.  

 

  • Χύτρα ταχύτητας: Καλό είναι να χρησιμοποιείται όπου υπάρχει, έναντι των συμβατικών σκευών γιατί εξοικονομείται 50 -60 % ενέργεια. Επιπλέον για εξοικονόμηση, τα σκεύη είναι καλό να εφαρμόζουν σωστά στις εστίες της κουζίνας.

 

  • Ψυγείο: Το συχνό άνοιγμα του ψυγείου έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική κατανάλωση ενέργειας. Συνεπώς καλό είναι να γίνεται λελογισμένη χρήση αλλά και συχνή απόψυξη.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ