«Το φυσικό αέριο έχει τελειώσει» - Καμπανάκι από ΕΕ

Τα ενεργειακά πλάνα της ΕΕ καθιστούν «τελειωμένο» το φυσικό αέριο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων

Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει ότι το μέλλον της δεν είναι πλέον με ορυκτά καύσιμα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων καθώς παρουσίασε τα αποτελέσματα της τράπεζας 2020 την Τετάρτη (20 Ιανουαρίου).

«Για να το πούμε απλά, το αέριο έχει τελειώσει», δήλωσε ο Δρ Werner Hoyer σε συνέντευξη τύπου για τα ετήσια αποτελέσματα της ΕΤΕπ.

Ως εκ τούτου, αν και η Κύπρος ως κράτος Mέλος συμμετέχει και μάλιστα ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση όπως αυτή σχεδιάζεται από την ΕΕ, παραμένει μετέωρο το ερώτημα για την μακροπρόθεσμη τουλάχιστον προοπτική του ορυκτού πλούτου που υπάρχει στις κυπριακές θάλασσες και μάλιστα αποτελεί καθοριστικό σημείο των μακροοικονομικών μας σχεδιασμών. 

«Πρόκειται για μια σοβαρή απόκλιση από το παρελθόν, αλλά χωρίς το τέλος της χρήσης αμετάβλητων ορυκτών καυσίμων, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους», πρόσθεσε o Ηοyer.

Η ΕΕ στοχεύει στην επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050 και αναμένεται να υιοθετήσει έναν νέο στόχο μείωσης του άνθρακα κατά -55% για το 2030. Ωστόσο, το αέριο έχει παραμείνει μια γκρίζα περιοχή, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λέει ότι θα χρειαστεί ακόμη προσπάθεια και βοήθεια προς τα κράτη μέλη που βασίζονται στον άνθρακα, για την μετάβαση τους από τα ορυκτά καύσιμα σε πιο φιλικές πηγές ενέργειας.  

Σύμφωνα με τον χάρτη πορείας για την κλιματική τράπεζα που δημοσιεύθηκε το 2020, η ΕΤΕπ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το 50% της δραστηριότητάς της για τη στήριξη της κλιματικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ξεκλειδώνοντας 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για πράσινη χρηματοδότηση έως το 2030. Θα διασφαλίσει επίσης ότι όλες οι δραστηριότητες ευθυγραμμίζονται με τη συμφωνία του Παρισιού.

Το φυσικό αέριο έχει περιορισμένη υποστήριξη βάσει του χάρτη πορείας της ΕΤΕπ για το κλίμα. Μόνο σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής που εκπέμπουν λιγότερο από 250 γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα είναι επί του παρόντος επιλέξιμοι για υποστήριξη σύμφωνα με τους κανόνες της τράπεζας και η ΕΤΕπ σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική της για τον άνθρακα σταδιακά, για όλη τη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων πριν από το τέλος του έτους.

Η χρηματοδότηση για την παραγωγή θερμότητας μεγάλης κλίμακας με βάση το αμετάβλητο πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα ή την τύρφη, την παραγωγή ανάντη πετρελαίου και φυσικού αερίου ή την παραδοσιακή υποδομή φυσικού αερίου θα σταματήσει μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2021, εξήγησε η ΕΤΕπ.

Αντ 'αυτού, περισσότερη χρηματοδότηση θα διατεθεί για έργα ενεργειακής απόδοσης, έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πράσινη καινοτομία και έρευνα, δήλωσε ο Hoyer.

Ο χάρτης πορείας περιγράφει επίσης την πρόθεση της τράπεζας της ΕΕ να υποστηρίξει τόσο το πράσινο υδρογόνο - που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας - όσο και το λεγόμενο "υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα" που παράγεται είτε από πυρηνική ενέργεια είτε από φυσικό αέριο με τεχνολογία δέσμευσης άνθρακα.

Ωστόσο, ενώ η ΕΤΕπ σκοπεύει να τερματίσει την υποστήριξή της στα ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του έτους, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να είναι η τράπεζα κλίματος της ΕΕ, σύμφωνα με το CEE Bankwatch, ένα δίκτυο περιβαλλοντικών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη.

Η κλιματική χρηματοδότηση αυξάνεται

Το 2020 ήταν μια «δύσκολη και κρίσιμη» χρονιά, σύμφωνα με τον Hoyer. Το Brexit αναμενόταν να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο, αλλά η πανδημία COVID είναι αυτό που τελικά αποσπούσε την τράπεζα της Ευρώπης από την φιλοδοξία της να γίνει «τράπεζα της Ευρώπης για το κλίμα».

Παρ 'όλα αυτά, το μερίδιο της χρηματοδότησης για το κλίμα και το περιβάλλον αυξήθηκε από 34% σε 40% του συνόλου της ΕΤΕπ, φέρνοντας την τράπεζα πιο κοντά στον στόχο της 50%.

«Έχουμε επιτύχει άνευ προηγουμένου αντίκτυπο στο κλίμα, προετοιμάζοντας το έδαφος για πολύ περισσότερα. Ωστόσο, παραμένει ο κίνδυνος ανάκαμψης που παραμελεί το κλίμα και το περιβάλλον », δήλωσε ο Hoyer.

«Η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να περιμένει έως ότου τελειώσει η πανδημία. Η κρίση COVID δεν είναι λόγος να σταματήσει να αντιμετωπίζει τις κλιματικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα », πρόσθεσε.

Η ΕΤΕπ προειδοποιεί ότι υπάρχει ένα αυξανόμενο επενδυτικό χάσμα, το οποίο απειλεί τη φιλοδοξία της ΕΕ για πράσινη ανάκαμψη. Σύμφωνα με έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί την Πέμπτη (21 Ιανουαρίου), το 45% των εταιρειών της ΕΕ αναμένουν μείωση των επενδύσεων λόγω της πανδημίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει έδαφος στον παγκόσμιο ανταγωνισμό εάν δεν κινητοποιήσει περισσότερα χρήματα για καινοτομία», δήλωσε ο Hoyer.

 

ΠΗΓΗ: Economy Today / Euractiv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ