Goldman Sachs: Τα πρώτα βήματα του Μπάιντεν θα αυξήσουν τις τιμές πετρελαίου

Ποιοι λόγοι ωθούν την επενδυτική τράπεζα να φτάσει στο συμπέρασμα ανόδου των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου;

Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης Biden περιλαμβάνουν περιορισμούς στη μίσθωση, τη γεώτρηση και τους αγωγούς υδρογονανθράκων της Βόρειας Αμερικής ενώ παράλληλα δεν φαίνεται επείγον να αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράν. 

Σε συνδυασμό με την ώθηση για μεγαλύτερη δημοσιονομική δαπάνη - και ως εκ τούτου υψηλότερη ζήτηση ενέργειας - αυτές οι αρχικές δράσεις ενισχύουν τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σύμφωνα με την Goldman Sachs.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα οι πολιτικές για την υποστήριξη της ζήτησης ενέργειας, αλλά και τον περιορισμό της παραγωγής υδρογονανθράκων (ή αύξηση του κόστους γεώτρησης και χρηματοδότησης) θα αποδειχθούν πληθωριστικές τα επόμενα χρόνια, δεδομένου του αμελητέου μεριδίου της ζήτησης μεταφορών που προέρχεται από τα ηλεκτρικά οχήματα EV και τις ανανεώσιμες πηγές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών επέβαλε μορατόριουμ 60 ημερών στις μισθώσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου και στις άδειες γεώτρησης σε ομοσπονδιακά εδάφη, ορυκτά και νερά.

Αυτό το μέτρο είναι προσωρινό και δεν έχει αντίκτυπο στη βραχυπρόθεσμη δραστηριότητα καθώς οι παραγωγοί είχαν συσσωρεύσει ομοσπονδιακές άδειες γεώτρησης.

Παρόλο που είναι προσωρινή, αυτό υποδηλώνει ότι η νέα διοίκηση θεωρεί τη δέσμευσή της να σταματήσει τη μίσθωση σε ομοσπονδιακές εκτάσεις ως προτεραιότητα του κλιματικού της σχεδίου, με ένα τόσο ευρύτερο μορατόριουμ για την ομοσπονδιακή χρηματοδοτική μίσθωση που ενδέχεται να προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σύμφωνα με την Goldman τέτοιες ενέργειες δείχνουν υψηλότερο κόστος παραγωγής και χρηματοδότησης για τους παραγωγούς σχιστολιθικού κατά τα επόμενα χρόνια, καθώς και χαμηλότερους ανακτήσιμους πόρους.
Αυτό συνδυάζεται με τις πρόσθετες εντολές για την επιβολή μορατόριουμ για τη χρηματοδοτική μίσθωση στο Εθνικό Καταφύγιο Άγριας Ζωής της Αλάσκας στην Αρκτική και την ανάκληση της συνοριακής άδειας Keystone XL.

Γεωτρήσεις

Από μόνες τους, αυτές οι ενέργειες δεν δείχνουν ταχύτερη σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου το 2021-22, καθώς η απαγόρευση της άδειας θα αφήσει ακόμη ένα παράθυρο έως και δύο χρόνια για εκκρεμείς άδειες.

Στην πραγματικότητα, αυτό θα μετατόπιζε πιθανώς τη δραστηριότητα γεώτρησης μακριά από ιδιωτική σε ομοσπονδιακή γη (για παράδειγμα από το Midland στη λεκάνη του Ντελαγουέρ) για δύο χρόνια για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια ανακτήσιμων πόρων.

Ενώ οι παραγωγοί επικεντρώνονται στις αποδόσεις των μετόχων για την αύξηση της παραγωγής, οι επενδυτές ενδέχεται να υποστηρίξουν πιο επιθετική πολιτική γεώτρησης για να εξασφαλίσουν μελλοντικές ταμειακές ροές, δημιουργώντας δυνητικά μια ελεγχόμενη πρόκληση για απότομα υψηλότερες τιμές πετρελαίου τα επόμενα χρόνια.

Η εστίαση της διοίκησης στις δημοσιονομικές δαπάνες και τα πρόσφατα σχόλια εξωτερικής πολιτικής είναι, ωστόσο, πιθανό να συμβάλουν στη σύσφιξη της αγοράς πετρελαίου το 2021-22.

Η ανακοίνωση του προγράμματος ανακούφισης COVID του Προέδρου Biden οδήγησε τους οικονομολόγους της Goldman να αυξήσουν τις προβλέψεις για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από 750 δισεκατομμύρια δολάρια σε 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα πακέτο ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το 2021-22 θα αύξανε τη ζήτηση των ΗΠΑ κατά c. 200 kb / ημέρα.
Τέτοιες δαπάνες θα συνέβαλαν περαιτέρω στην αποδυνάμωση του δολαρίου, που το ίδιο υποστηρίζει στις τιμές του πετρελαίου. Μια ταχύτερη διάθεση εμβολιασμού με τη σειρά της θα επιταχύνει την ανάκαμψη στην κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων, που εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της υπόλοιπης ζήτησης πετρελαίου.

Αύξηση εξαγωγών

Τέλος, η εστίαση της νέας κυβέρνησης στην επίτευξη διμερούς πολιτικής στήριξης υποδηλώνει ένα μειωμένο κίνητρο για γρήγορη επανεξέταση της διχαστικής πυρηνικής συμφωνίας του Ιράν.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει σημαντική ελευθερία να επανέλθει στη συμφωνία JCPOA η συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Υπουργό Οικονομικών επικεντρώθηκε στην ανάγκη διαβούλευσης με το Κογκρέσο και τους συμμάχους των ΗΠΑ, καθώς το Ιράν δεν συμμορφώνεται και με τον στόχο για την επίτευξη μιας ισχυρότερης και μεγαλύτερης διάρκειας νέας συμφωνίας.

Η αύξηση των εξαγωγών του Ιράν εκτιμάται ότι θα παραμείνει μέτρια το 2021 (0,5 mb / d το 2H21) με την υποτιθέμενη πλήρη ανάκαμψή στην παραγωγή του Ιράν το 2ο εξάμηνο το 2022 να θεωρείται αισιόδοξη.

Οι καθυστερήσεις στην πλήρη επιστροφή της παραγωγής του Ιράν θα ενισχύσουν τις ανοδικές προοπτικές του πετρελαίου, καθώς η Goldman προβλέπει μια σφιχτή αγορά αργού το 2022 με χαμηλή εφεδρική ικανότητα του ΟΠΕΚ.

Η ισχυρότερη ζήτηση και η βραδύτερη αύξηση στην παραγωγή του Ιράν θα επηρεάσει την παραγωγή σχιστόλιθου, η οποία θα αντιμετωπίσει υψηλότερο ρυθμιστικό κόστος, οδηγώντας σε περαιτέρω αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου. 

Η αγορά πετρελαίου γνώρισε κάτι αντίστοιχο το 2018, όταν η απώλεια της παραγωγής του Ιράν και η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη ώθησαν τις τιμές του πετρελαίου απότομα υψηλότερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ