Η Ρωσία αυξάνει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη εν μέσω εντάσεων με Ουκρανία

Ενισχύθηκε η εξάρτηση της Ευρώπης το πρώτο τρίμηνο του 2021 εν μέσω συνομιλιών Ρωσίας και ΗΠΑ για την Ουκρανία.

Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom αύξησε τις αποστολές φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 30,7% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης την ώρα που ανεβαίνει το θερμόμετρο στα σύνορα με την Ουκρανία καθώς η Ρωσία μετακινεί στρατεύματα την περιοχή ενώ συνεχίζονται οι συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ για την Ουκρανία .

Σύμφωνα με το EnergyMarketPrice η εντυπωσιακή ετήσια αύξηση, στα 53 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου, οφείλεται στην κρύα χειμερινή περίοδο (σε ευρωπαϊκό επίπεδο).
Τον Μάρτιο, οι αποστολές ανήλθαν σε 18,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, φτάνοντας σε υψηλό όλων των εποχών, ανέφερε η ρωσική εταιρεία.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού αερίου, σχεδόν τριπλασίασε τις αγορές της κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2021. Οι περισσότερες προμήθειες παραδόθηκαν μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, ο οποίος διέρχεται από τη Βαλτική Θάλασσα από τη Ρωσία απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας τα γειτονικά κράτη .
Οι εξαγωγές προς τη Σερβία σημείωσαν σημαντική άνοδο 71,3%, ενώ οι πωλήσεις προς τη Βουλγαρία και την Ελλάδα αυξήθηκαν 52,4% και 23,4% αντίστοιχα μόλις τέθηκε σε λειτουργία ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream.

Η Ρουμανία, η οποία έχει επανειλημμένα μιλήσει για την ενεργειακή αυτάρκεια, αύξησε τις αγορές ρωσικού αερίου κατά 90%. Οι προμήθειες πραγματοποιούνται μέσω της Ουκρανίας και της Μολδαβίας, μια πολύ πιο ακριβή διαδρομή από την πιθανή παράδοση μέσω του Turkish Stream.
Οι εξαγωγές της Gazprom στην Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η αύξηση κατά 106,6% ανέβασε την ρωσική εταιρεία στον νούμερο ένα προμηθευτή ενέργειας της χώρας, παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης που επεδίωκε η Άγκυρα.

Μέχρι στιγμής, οι εισαγωγές ενέργειας από το Αζερμπαϊτζάν δεν κατάφεραν να περιορίσουν το ρωσικό αέριο σ την τουρκική αγορά.
Το 2020, η Gazprom μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου στα 179,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, καθώς η πανδημία Covid-19 είχε υψηλό αρνητικό αντίκτυπο στη ζήτηση ενέργειας μεταξύ των διεθνών καταναλωτών.

Kρεμλίνο: Οι μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία δεν συνιστούν απειλή

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν συνιστούν απειλή για την Ουκρανία ούτε για κανένα άλλο και ότι η Μόσχα μετακινεί τα στρατεύματά της προς τις κατευθύνσεις εκείνες που θεωρεί αναγκαίες.

«Κανείς δεν περιπλανιόταν και δεν περιπλανιέται, ο ρωσικός στρατός μετακινείται στην ρωσική επικράτεια σ’ εκείνες τις κατευθύνσεις, τις οποίες θεωρεί απαραίτητες, με την έννοια ότι τις θεωρεί αναγκαίες για να εγγυηθούν με βεβαιότητα την ασφάλεια της χώρας μας», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολιάζοντας τα όσα μεταδόθηκαν για τις μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή του Ροστόφ.«Η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για καμία χώρα του κόσμου και δεν αποτελεί απειλή και για την Ουκρανία», τόνισε ο Πεσκόφ προσθέτοντας ότι η Ρωσία «πάντα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τη δική της ασφάλεια».

Το ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων κοντά στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι μια σοβαρή κλιμάκωση στην περιοχή Ντονμπάς στην Ουκρανία μπορεί «να καταστρέψει» την Ουκρανία.

Ρωσικό ΥΠΕΞ: Μόσχα και Ουάσινγκτον έχουν επαφές σε υψηλό επίπεδο

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στους δημοσιογράφους.«Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς. Αυτό γίνεται σε υψηλό επίπεδο. Οι Αμερικανοί μας εκφράζουν την ανησυχία τους», δήλωσε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν για το τι κάνει η Ρωσία, αλλά για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Κιέβου, το οποίο δεν εφαρμόζει απλώς το σύνολο των μέτρων των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά και με όλο πιο προκλητικό τρόπο αρνείται τις συμφωνίες αυτές».

«Εάν οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας φρόντιζαν γι’ αυτό, κάτι τέτοιο πραγματικά θα βοηθούσε στην σταθεροποίηση της κατάστασης. Κι εμείς στα εδάφη μας, στην ρωσική επικράτεια κάνουμε αυτό που θεωρούμε αναγκαίο. Και κάποιες αμερικανικές προειδοποιήσεις δεν έχουν με αυτό την παραμικρή σχέση. Μπορώ να πω ότι τις προειδοποιήσεις αυτές, τις αγνοούμε πλήρως», δήλωσε ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε δηλώσει ότι μετακινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν συνιστούν απειλή για την Ουκρανία ούτε για κανέναν άλλο και ότι η Μόσχα μετακινεί τα στρατεύματά της προς τις κατευθύνσεις εκείνες που θεωρεί αναγκαίες.

Η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επαφές στο πιο υψηλό επίπεδο για την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ στους δημοσιογράφους.

«Είμαστε σε επαφή με τους Αμερικανούς. Αυτό γίνεται σε υψηλό επίπεδο. Οι Αμερικανοί μας εκφράζουν την ανησυχία τους», δήλωσε ο Ριαμπκόφ προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να ανησυχούν για το τι κάνει η Ρωσία, αλλά για την απαράδεκτη συμπεριφορά του Κιέβου, το οποίο δεν εφαρμόζει απλώς το σύνολο των μέτρων των συμφωνιών του Μινσκ, αλλά και με όλο πιο προκλητικό τρόπο αρνείται τις συμφωνίες αυτές».

Πηγή: worldenergynews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ