Χτύπησαν κόκκινο οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Όμηρος των περιορισμών στον εφοδιασμό η αγορά.

Νέο ρεκόρ σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στην Ευρώπη, ακόμη ένα σημάδι ότι η έλλειψη προσφοράς θα επιδεινωθεί με την έναρξη της χειμερινής περιόδου.

Τα αποθέματα πόρων, από φυσικό αέριο μέχρι άνθρακα και νερό, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκονται σε έλλειψη και η κατάσταση δύσκολα θα βελτιωθεί όσο η ζήτηση ανακάμπτει ισχυρά από την πανδημία.

Η παροχή ρωσικού αερίου προς τον τερματικό σταθμό Mallnow της Γερμανίας μειώθηκε και η διάθεση μέσω της κύριας διαδρομής μεταφοράς είναι περίπου κατά το ένα τρίτο λιγότερη σε σύγκριση με τις αρχές της εβδομάδας.

Η αγορά είναι όμηρος των περιορισμών στον εφοδιασμό.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο περισσότερων από δέκα ετών για τη συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου.

«Δεν είχαμε προβλέψει αυτές τις τιμές», δήλωσε ο Άλεξ Γκραντ, ανώτερος αντιπρόεδρος της Equinor ASA, σε διάσκεψη στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Bloomberg.«Στις τιμές υπάρχει ένα ασφάλιστρο κινδύνου για μελλοντικούς κινδύνους, και αυτοί εξακολουθούν να συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την παροχή φυσικού αερίου», σημείωσε.

Στη Βρετανία, άλλοι τρεις μικροί πάροχοι ενέργειας έκλεισαν χθες, ανεβάζοντας τον απολογισμό σε δέκα τους τελευταίους δύο μήνες, αναγκάζοντας 1,7 εκατομμύρια νοικοκυριά να αλλάξουν πάροχο.

Στη Γαλλία, ο πρωθυπουργός, Ζαν Καστέξ, θα ανακοινώσει σήμερα πακέτο κυβερνητικών μέτρων, προκειμένου να μετριάσει τις αυξήσεις τιμών στην ενέργεια.

Οι εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια λόγω του ανταγωνισμού από την Ασία, σύμφωνα με έκθεση της Inspired Energy, επισημαίνει το Bloomberg.

«Με την Κίνα να αντιμετωπίζει προβλήματα στο μέτωπο της ενέργειας, η ζήτηση άνθρακα και υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πιθανό να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα, όσο η Ασία προτιμάται ως προορισμός για μεταφορά φορτίων LNG».

Το ολλανδικό συμβόλαιο για τον επόμενο μήνα, το ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς, ανατιμήθηκε μέχρι και 13,4%, στα 98,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η τιμή συμβολαίου του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε, επίσης, κατά 17,4%.

Και οι δύο παραπάνω τιμές έχουν υπερδιπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα.

Στη Γερμανία η τιμή για τον επόμενο χρόνο εκτινάχθηκε μέχρι και 12%, στα 132 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γαλλία κατά 10,3%, έφτασε στα 135,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδα ρεκόρ και στις δύο περιπτώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ