Επιστολή Λακκοτρύπη σε Αθήνα με ανησυχίες για τον αγωγό ηλεκτρικής διασύνδεσης

Το όποιο πρόβλημα προκύπτει από συγκεκριμένους κύκλους τεχνοκρατών οι οποίοι εγείρουν ενστάσεις σε τεχνικά θέματα, παρακωλύοντας έτσι τις διαδικασίες και καθυστερώντας την εξέλιξη του έργου.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ανησυχία καταγράφεται στη Λευκωσία για την πρόοδο στην κατασκευή του αγωγού της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας, αίροντας την ενεργειακή απομόνωση της χώρας και καθιστώντας την κόμβο για την ευρύτερη περιοχή.

Ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης απέστειλε επιστολή στον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Σταθάκη σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξετάσει το αίτημα της αναδόχου εταιρίας EuroAsia Interconnector για υπογραφή του εντύπου με το οποίο θα δίνεται η συγκατάθεση για υποβολή της εν λόγω αίτησης, ούτως ώστε να μην χαθεί η ευκαιρία που υπάρχει αυτή τη στιγμή, για να λάβει χρηματοδότηση από την Ευρώπη η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Προσκόμματα από τεχνοκράτες

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, το όποιο πρόβλημα προκύπτει από συγκεκριμένους κύκλους τεχνοκρατών οι οποίοι εγείρουν ενστάσεις σε τεχνικά θέματα, παρακωλύοντας έτσι τις διαδικασίες και καθυστερώντας την εξέλιξη του έργου.

Η άποψη της Λευκωσίας, πάντως, είναι πως ο αγωγός είναι εξαιρετικής σημασίας, τόσο για τις δύο χώρες όσο και για την ευρύτερη περιοχή, με κυβερνητικούς κύκλους να σημειώνουν ότι, δεδομένης της στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ζήτημα δεν θα πρέπει να «κολλάει» σε λεπτομέρειες, δηλώνοντας την αισιοδοξία τους ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις προς την θετική κατεύθυνση.

«Να δούμε τη μεγάλη εικόνα»

Από την πλευρά τους, ανώτατοι κύκλοι από την εταιρία EuroAsia Interconnector μιλώντας αποκλειστικά στο Economy Today υποστηρίζουν ότι, επί της ουσίας, καμία εμπλοκή δεν έχει υπάρξει για την υλοποίηση του έργου.

«Θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Αν κάποιοι τεχνοκράτες διατυπώνουν διαφορετική άποψη για κάποια συγκεκριμένα ζητήματα, θεωρούμε ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις εξελίξεις για την υλοποίηση του έργου» σημειώνουν.

Εκφράζουν δε την άποψη ότι το έργο είναι στρατηγικής σημασίας για τις δύο χώρες και ότι η ελληνική κυβέρνηση μπορεί με σχετική ευκολία «να επαναφέρει στην τάξη» την κατάσταση.

«Θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα σταθεί στην Κύπρο. Δεν τίθεται θέμα μη υλοποίησης αυτού του μεγάλου έργου. Θα πρέπει πάντα να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα», επισημαίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία έχει αναδειχτεί από την Κομισιόν ως φορέας υλοποίησης του έργου διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη» των τμημάτων του Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος που αφορούν την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Η επιστολή

Δημοσίευμα του euro2day.gr το οποίο επιβεβαιώνεται, αναφέρει πως στην επιστολή του ο κος Λακκοτρύπης τονίζει ότι η EuroAsia Interconnector λαμβάνοντας υπόψη τις προϋποθέσεις των δύο ρυθμιστικών αρχών Κύπρου και Ελλάδας που τέθηκαν στην έγκριση που του παραχώρησαν αναφορικά με το διασυνοριακό επιμερισμό του κόστους του έργου, υπέβαλε αίτημα για χρηματοδότηση του μέρους του έργου.

O Κύπριος Υπουργός υπενθύμισε ότι μια από τις προϋποθέσεις που έθεσαν οι ρυθμιστές ήταν όπως ο Φορέας Υλοποίησης υποβάλλει αίτηση για να λάβει το 50% του κόστους του σκέλος Κρήτη – Κύπρος μέσω χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επιπρόσθετα οι δύο Ρυθμιστές συμβούλευαν τον Φορέα Υλοποίησης να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση τουλάχιστον του 30% του κόστους εργασιών για το μέρος Κρήτη – Αττική».

Ο κος Λακκοτρύπης αφού σημειώνει στον Έλληνα Υπουργό ότι αναγνωρίζει τη συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών για υλοποίηση του μέρους Κρήτη – Αττική από το SPV (εταιρία ειδικού σκοπού) με την ονομασία «Αριάδνη», εντούτοις προσθέτει πως «στην παρούσα φάση, ο επίσημος φορέας υλοποίησης του συγκεκριμένου Έργου Κοινού Ενδιαφέροντος παραμένει η εταιρία Euroasia Interconnector».

Ο ίδιος, όμως, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις γύρω από αυτήν τη συμφωνία δεν κρύβει την ανησυχία του: «Μας προβληματίζει ο κίνδυνος το σκέλος του έργου Κρήτη – Αττική, να μην μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι διασυνοριακού χαρακτήρα, εάν δεν παρουσιαστεί ενώπιον των Ευρωπαϊκών θεσμών, ως ενιαίο μέρος της διασύνδεσης Κύπρου – Αττικής».

Τι λέει η ελληνική κυβέρνηση

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας μέσω συνεργατών του κου Σταθάκη επιβεβαιώνουν τις συζητήσεις και την επιστολή σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως «το έργο της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής προχωρά με βάση τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ)».

Σημειώνεται ότι η ΡΑΕ ανέθεσε το τμήμα του έργου Κρήτης – Αττικής στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος με τη σειρά του συνέστησε την εταιρία ειδικού σκοπού «Αριάδνη» στην οποία μπορεί να συμμετάσχει με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών 51% ο Διαχειριστής και με ποσοστό έως 39% ο Euroasia Interconnector.

Μάλιστα στις 11 Οκτωβρίου ο κος Σταθάκης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο της Κρήτης ανακοινώνοντας την έναρξη του έργου της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ