Είναι λογικές οι τιμές των καυσίμων; Πώς απαντά η Υπουργός Ενέργειας

Πέραν των αυξήσεων που υπάρχει στις διεθνείς τιμές δεν δικαιολογείται η πρόσθετη επιβολή πλαφόν και θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες, είπε η Νατάσα Πηλείδου.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας η οποία ερωτήθηκε για το κατά πόσο είναι λογικές οι τιμές των καυσίμων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές στην Κύπρο.

Η Νατάσα Πηλείδου είπε ότι «οι τιμές των καυσίμων βάσει των στοιχείων που συλλέγονται θεωρούνται λογικές όσον αφορά την εισαγωγή του προϊόντος από το εξωτερικό».

Η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι οι φόροι στην Κύπρο είναι αρκετά χαμηλότεροι σε σχέση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και όταν συγκρίνει κάποιος τις τιμές στην Κύπρο θα δει ότι είναι αρκετά πιο κάτω από τους μέσους όρους των τιμών των πετρελαιοειδών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βέβαια είναι ένα ζήτημα το οποίο εξετάζουμε, ανέφερε η Νατάσα Πηλείδου, και γιαυτό έχουμε προχωρήσει στην δημιουργία ενός λογισμικού για την παρακολούθηση των τιμών του πετρελαίου σε πολύ πιο ακριβή βάση και θα είμαστε σε θέση να κάνουμε πιο στενό έλεγχο των τιμών.

«Δεν τίθεται θέμα μόνο αν είναι ακριβές οι τιμές αλλά θα πρέπει να ελέγξουμε αν υπάρχει αισχροκέρδεια».

Πέραν των αυξήσεων που υπάρχει στις διεθνείς τιμές δεν δικαιολογείται η πρόσθετη επιβολή πλαφόν και θα πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες.

Ο ρόλος της Προστασίας της Υπηρεσίας του Καταναλωτή αλλά και η Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού είναι να εντοπίζουν τις περιπτώσεις που υπάρχει αισχροκέρδεια και να καταγγέλλονται.

Με την δημιουργία του λογισμικού θα έχουν πρόσβαση και οι πολίτες στις όποιες μεταβολές των τιμών στα πετρελαϊκά προϊόντα, πρόσθεσε η κ. Πηλείδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ