Ατελείωτα Blackout και φωνές για «νέα σύμβαση με ΑΗΚ» στα κατεχόμενα

Στον απόηχο της κρίσης των καυσίμων, η ενεργειακή κρίση που έχει ξεσπάσει στα κατεχόμενα λαμβάνει νέες διαστάσεις

Το τελευταίο διάστημα, σε ολόκληρα τα κατεχόμενα μεγάλες περιοχές παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές ώρες. Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας η λεγόμενη «αρχή ηλεκτρισμού (Kıb-Tek)» προχωρά σε κυλιόμενες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος. 
 
Όπως συμβαίνει την τελευταία περίοδο, χθες το βράδυ, πολλοί Τ/κ από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους σχετικά με τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στα κατεχόμενα. Αρκετοί σχολίασαν με ειρωνικό τρόπο τις «προεκλογικές» υποσχέσεις. «Βαδίζουμε στο μέλλον στο σκοτάδι», είναι ένα από τα χαρακτηριστικά μηνύματα-συνθήματα των  χρηστών του διαδικτύου, που εκφράζουν την απόγνωσή τους παραφράζοντας τα «προεκλογικά» μηνύματα των κομμάτων.

 
Οι πολύωρες διακοπές παροχής ηλεκτρικού ρεύματος απασχολούν την ειδησιογραφία στο ψευδοκράτος μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν τις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» και τη στιγμή που σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, τρεις μηχανές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας της υπερφόρτωσης του απαρχαιωμένου δικτύου. Την ίδια ώρα, η τουρκική εταιρεία «Aksa» έχει περιορίσει την παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας εξαιτίας των οφειλών της «αρχής».
 
Μπλακάουτ δίχως τέλος
 
Η εφ. «Κίμπρις» χθες φιλοξένησε την άποψη του λεγόμενου διευθυντή της «Kıb-Tek», Γκιουρτζάν Έρντογαν για τα συνεχιζόμενα μπλακάουτ στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με τον Έρντογαν, εξαιτίας των ανεπαρκών καλωδίων τροφοδοσίας και τον κίνδυνο της υπερφόρτωσης του προβληματικού δικτύου, η «αρχή» δεν έχει άλλη επιλογή παρά τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος. 
 
Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα, ο πρόεδρος της τ/κ συντεχνίας «EL- SEN», Κουμπιλάϊ Όζκιρατς για το ίδιο ζήτημα προειδοποιεί ότι οι διακοπές ρεύματος θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται το κρύο και η αυξημένη κατανάλωση ρεύματος.
 
Υπογραμμίζοντας ότι η ψευδοκυβέρνηση δεν έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα την υπόσχεση της μεταφοράς ρεύματος από την Τουρκία στα κατεχόμενα και καθυστερεί τις αναγκαίες επενδύσεις στο σύστημα ηλεκτροδότησης, ο Τ/κ συνδικαλιστής προσθέτει ότι τα κατεχόμενα την παρούσα στιγμή χρειάζονται νέα σύμβαση με την ΑΗΚ για να συνεχιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα.

Στις ίδιες δηλώσεις αναφέρει μάλιστα ότι περιοχές με το υψηλότερο ενεργειακό φορτίο «όπως λ.χ. η ξενοδοχειακή ζώνη της Κερύνειας θα εξακολουθήσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο εγγύς μέλλον».

 

 

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ