Αύριο δένει στη Λεμεσό το γεωτρύπανο της ExxonMobil

Ιστορική μπορεί να χαρακτηριστεί αυτή η εβδομάδα, τόσο για την Κύπρο, όσο και ευρύτερα για την Ανατολική Μεσόγειο.

Το γεωτρύπανο Stena Ice Max, του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού Εxxon Mobil, αναμένεται να δέσει αύριο στο Λιμάνι της Λεμεσού, προκειμένου να αρχίσει από την Τετάρτη τις πολυαναμενόμενες και εξαιρετικά υποσχόμενες γεωτρήσεις στο θαλασσοτεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ. Κατά πάσα πιθανότητα, η γεώτρηση θα διεξάγεται υπό το άγρυπνο μάτι και των αμερικανικών πλοίων που βρίσκονται στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, διασφαλίζοντας ότι όλα θα διεξαχθούν ομαλά.

Αυτοί που δυσφορούν, ουσιαστικά, από τη γεώτρηση της Exxon Mobil είναι οι Τούρκοι, καθώς βλέπουν με καχυποψία την ευθυγράμμιση των συμφερόντων της Ουάσιγκτον με τον άξονα Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία είναι το μέγεθος και η ποιότητα ενός ενδεχόμενου κοιτάσματος και το πώς αυτό θα επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών επίλυσης του Κυπριακού.

Μετά το ταξίδι και τις επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Χριστοδουλίδη, στις ΗΠΑ, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους, η Λευκωσία δηλώνει αισιόδοξη για την αμερικανική ομπρέλα στην Κυπριακή ΑΟΖ. Εν μέσω της γεώτρησης, αυτόν τον Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθούν και συναντήσεις υψηλού επιπέδου στην Ουάσιγκτον με την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια βελτίωσης της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Η περιφερειακή συνεργασία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα, αναμένεται να κυριαρχήσει στη συζήτηση.

Σχεδιασμός και δυνατότητες

Το γεωτρύπανο Stena IceMax, που φέρει βρετανική σημαία, διαθέτει διπλό πύργο και τρυπάνι +1Α1. Κατασκευάστηκε το 2011 από τη Samsung Heavy Industries και ξεκίνησε εργασίες το 2012. Το IceMAX σχεδιάστηκε ειδικά για να λειτουργεί στις πιο αντίξοες κλιματικές συνθήκες του κόσμου -κυρίως στην Αρκτική-, και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς, αλλά και σε μεγάλες γεωλογικές πιέσεις. Είναι ικανό να τρυπήσει σε βάθη νερού έως και 10.000 πόδια κάτω από τον βυθό της θάλασσας (3048m).

Έχει μήκος 228 μέτρα, πλάτος 42, μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 180 άτομα προσωπικό και φέρει δικό του ελικοδρόμιο. Για τους σκοπούς της γεώτρησης, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε και NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους), με την οποία δεσμεύεται η περιοχή στην κυπριακή ΑΟΖ από τις 10 Νοεμβρίου έως και τις 25 Φεβρουαρίου 2019. H εταιρεία που ανέλαβε την παροχή υπηρεσιών εφοδιαστικής βάσης από το Λιμάνι της Λεμεσού προς την γεώτρηση είναι η Μedserv.

Διαβάστε περισσότερα με την εφημερίδα "Η Σημερινή" που κυκλοφορεί. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ