Τι καθορίζει το μέλλον των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ;

Όλα θα εξαρτηθούν από τις ποσότητες που θα βρεθούν στον κυπριακό βυθό.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Η τιμή του φυσικού αερίου μέχρι το 2025 θα καθορίσει το μέλλον των γεωτρήσεων και δη εκείνων στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς μόνο αν οι τιμές πέσουν, τα κοιτάσματα θα μπορέσουν να γίνουν εμπορεύσιμα, παρέχοντας οφέλη στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο πρώην επικεφαλής της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) Χαράλαμπος Έλληνας και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα υδρογονανθράκων ανέφερε ότι βάσει στρατηγικής ExxonMobil προωθεί την ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου παγκοσμίως, καθώς η χρήση πετρελαίου σταδιακά μειώνεται.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να προωθήσει και τις γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).

«Φτάνει οι τιμές του φυσικού αερίου να είναι εκμεταλλεύσιμες και να μπορέσουμε να προωθήσουμε το υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Κύπρο στις αγορές της Ασίας. Τότε η ExxonMobil θα προχωρήσει ραγδαία. Η τιμή στην οποία μπορεί να πωληθεί το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό», τόνισε.

Κληθείς να καταθέσει την εκτίμησή του σχετικά με τις πιθανότητες να ισχύσει το θετικό σενάριο, ο κος Έλληνας απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από τις ποσότητες.

«Αν οι ποσότητες είναι όντως μεγάλες, πράγμα το οποίο ελπίζουμε, θα οδηγήσουν σε κατασκευή τερματικού σταθμού στο Βασιλικό και σε αρκετά κέντρα υγροποίησης. Τότε οι τιμές ίσως πέσουν στο σημείο που το αέριο να είναι εκμεταλλεύσιμο. Είναι δύσκολο όμως. Αυτή τη στιγμή οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου είναι κάπως υψηλές, αλλά μέχρι το 2025, όταν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε εξαγωγές, αν πετύχουμε να βρούμε αγοραστές, οι τιμές προβλέπεται να μειωθούν λόγω της αφθονίας στις παγκόσμιες αγορές», τόνισε δείχνοντας εμμέσως πλην σαφώς προς την Ασία.

Στην παρατήρηση ότι η ExxonMobil προχωράει η ίδια σε επενδύσεις στους τόπους όπου δραστηριοποιείται κατασκευάζοντας τις εγκαταστάσεις για λογαριασμό της, ο κος Έλληνας συμφώνησε, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εταιρία έχει τόσο την οικονομική, όσο την τεχνική και την εμπορική δυνατότητα να προχωρήσει αυτόνομα, όπου κρίνει ότι αυτό είναι συμφέρον.

«Οπωσδήποτε έχει και την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε παραπέμποντας στην παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή.

Ερωτηθείς αν αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να μιλάμε για μια «ιστορική γεώτρηση» στον κυπριακό βυθό, ο κος Έλληνας απάντησε ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό, καθώς τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών, τα ευρήματα στο κοίτασμα «Καλυψώ» κοντά στο τεμάχιο 10 και η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ της Αιγύπτου δίνουν ελπίδες για ένα σημαντικό κοίτασμα.

«Η ExxonMobil ήρθε στην περιοχή μας δείχνοντας πολύ ενδιαφέρον γι’ αυτό το τεμάχιο με βάση τα σεισμικά δεδομένα που είχαν δοθεί τον καιρό του διαγωνισμού και τα οποία δείχνουν ότι πράγματι υπάρχουν καλές ελπίδες», είπε.

«Πιστεύω ότι αν οι ποσότητες είναι μεγάλες, δηλαδή βρεθούν περισσότερα από 15 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο κοίτασμα, τότε ανοίγουν ελπιδοφόρες προοπτικές. Μάλιστα, αν μπορέσει να συνδυαστεί και με άλλο φυσικό αέριο από την Κύπρο, τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Εξάλλου, ο Διευθυντής της ExxonMobil αρμόδιος για την Ευρώπη, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Λευκωσία πριν από λίγες ημέρες είχε αναφέρει ότι πράγματι η εταιρία ενδιαφέρεται στο να προχωρήσει με τερματικό στο Βασιλικό και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου» κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο Stena IceMax που θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ έφτασε ήδη στο σημείο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες σταθεροποίησης και εφοδιασμού ενόψει της γεώτρησης τις επόμενες ημέρες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ