Ο EuroAsia Interconnector έχει την δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για την ενεργειακή ασφάλεια και την παροχή ενέργειας στις Ευρωπαϊκές αγορές και αλλού, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης με τους ομολόγους της στο Ισραήλ και στην Ελλάδα, Καρίν Ελχαράρ και Κώστα Σκρέκα αντίστοιχα, στην Ιερουσαλήμ.
Η κα. Πειλήδου τόνισε παράλληλα τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών σε περιόδους αστάθειας, ιδιαίτερα κατά την παρούσα κρίση στην Ουκρανία. Οι συνεργασίες αυτές "δεν ενέχουν μόνο τα πλεονεκτήματα των δεσμών φιλίας στην περιοχή μας και μεταξύ των χωρών μας, αλλά φέρουν και πρακτικά αποτελέσματα για εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να προσφέρουμε στον κόσμο και στην Ευρώπη στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, όσο και στο να είμαστε ικανοί να στηριζόμαστε στον εαυτό μας, διαφυλάττοντας την δική μας ασφάλεια" είπε.
Ένα από τα βασικότερα ενεργειακά προγράμματα που συζητήθηκαν κατά την Τριμερή ήταν ο EuroAsia Interconnector. "Νιώθουμε υπερήφανοι που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση άνω των 650 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που καθιστά πραγματικότητα το συγκεκριμένο εγχείρημα. Έχουμε ήδη δεσμευθεί να προβούμε την κατασκευή του έργου, που έχει την δυνατότητα να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού για την ενεργειακή ασφάλεια και την παροχή ενέργειας στις Ευρωπαϊκές αγορές και αλλού, παρά τις τόσες πολλές προκλήσεις που συμβαίνουν σήμερα στον κόσμο» είπε η κ. Πηλείδου.
Ανοιχτή η συζήτηση για τον EastMed
Αναφορικά με τον ενεργειακό διάδρομο EastMed, που στοχεύει να προμηθεύσει τις Ευρωπαϊκές αγορές με φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, η κα. Πηλείδου τόνισε ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της ανατολικής Μεσογείου και οι ομάδες εργασίας που έχουν συσταθεί και έχουν θέσει το πλαίσιο ενεργειακής συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο, «αποτελούν ένα εξαιρετικό περιβάλλον συζήτησης τέτοιων πρότζεκτ», όπως τον αγωγό EastMed ή την δυνατότητα τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Γλαύκος να εξαχθούν στην Αίγυπτο μέσω αγωγού, πιθανότατα μεταφέροντας και το ισραηλινό φυσικό αέριο».
Η κα. Πηλείδου τόνισε επίσης τη σημασία, όχι μόνο να συζητούνται οι διάφορες εναλλακτικές, αλλά και την ανάγκη να προβάλλονται αυτές οι δυνατότητες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τρόπο αποτελεσματικό, προκειμένου ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε να εφαρμοσθεί κατά τους ερχόμενους μήνες και χρόνια.
Μετά την ολοκλήρωση της διμερούς συνάντησης Πηλείδου-Ελχαράρ, η Ισραηλινή Υπουργός ενέργειας ανακοίνωσε την διαδικασία που συμφωνήθηκε για την απαρχή της επίλυσης της διαφοράς μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα κοιτάσματα Αφροδίτη και Ισιάϊ. Συγκεκριμένα, η Καρίν Ελχαράρ δήλωσε ότι θα καθορισθεί από κοινού ένας οδικός χάρτης, που θα ορίσει την διαδικασία συνεργασίας των ομάδων εργασίας εκ μέρους των δύο χωρών. Οι ομάδες εργασίας θα συνεδριάζουν σε μηνιαία βάση και οι δύο Υπουργοί θα πραγματοποιούν συναντήσεις αμοιβαίας ενημέρωσης με σκοπό να ανευρεθεί σύντομα η καλύτερη δυνατή επίλυση της διαφοράς. Αποφασίσθηκε επίσης ότι, ως ένα πρώτο βήμα, θα ορισθεί ένας εμπειρογνώμονας κοινής αποδοχής, η εργασία του οποίου θα καθορισθεί από τις ομάδες εργασίας.
Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, τόνισε ότι η συνεργασία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ σε πολυμερή ενεργειακά σχήματα, συμπεριλαμβανομένων του αγωγού EastMed, ενός πλέγματος σταθμών LNG και του EuroAsia Interconnector, έχει μέγιστη σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της τριμερούς περιφερειακής συνεργασίας. «Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων θα αποβεί προς όφελος των χωρών μας, της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης, επειδή θα ενισχύσουν περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατόν με την διαμόρφωση ενός ενεργειακού διαδρόμου με κατεύθυνση τις Ευρωπαϊκές αγορές μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με τον συνδυασμό υποσταθμών LNG και αγωγών φυσικού αερίου».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ