Φυσικό αέριο: Πόσο απειλεί την Ευρώπη το κλείσιμο του ουκρανικού αγωγού;

Ενώ ο διαχειριστής του δικτύου πρόσθεσε ότι το καύσιμο θα μπορούσε ακόμα να αναδρομολογηθεί για να αποφευχθούν διακοπές, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του.

Η ροή ρωσικού φυσικού αερίου μέσω ενός από τα δύο βασικά σημεία εισόδου σταματάει από σήμερα Τετάρτη, όπως ανακοίνωσε ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι οι δυνάμεις κατοχής διακόπτουν τη λειτουργία.

Ενώ ο διαχειριστής του δικτύου πρόσθεσε ότι το καύσιμο θα μπορούσε ακόμα να αναδρομολογηθεί για να αποφευχθούν διακοπές, ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom υποστήριξε ότι η αλλαγή δεν είναι δυνατή λόγω του τρόπου λειτουργίας του συστήματός του.

Η Ρωσία στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας κανονικά παρά τη σύγκρουση, αλλά οι παραγγελίες δείχνουν ότι οι συνολικές αποστολές πρόκειται να μειωθούν περίπου 18% την Τετάρτη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με αύξηση των ροών μέσω του δεύτερου σημείου εισόδου. Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν έως και 6,8%. 

Το Κίεβο είχε ήδη προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων και των κατακτητών της στην περιοχή Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας θα μπορούσαν να καταλήξουν στη διακοπή του 1/3 των ροών του φυσικού αερίου που διοχετεύει στην Ευρώπη. Ο διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου της Ουκρανίας είπε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις μέσω του συνοριακού σημείου Sokhranivka αλλά είπε ότι οι ροές θα μπορούσαν να επαναδρομολογηθούν μέσω του Sudzha.

«Η Ουκρανία δεν φέρει ευθύνη για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω των κατεχόμενων από τη Ρωσία εδαφών και η Gazprom ενημερώθηκε σχετικά», ανέφερε η ουκρανική κρατική εταιρεία ενέργειας Naftogaz σε δήλωση στον ιστότοπό της. Η εταιρεία είπε ότι προσφέρθηκε να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο.

Εκπρόσωπος της Gazprom είπε ότι η εταιρεία ενημερώθηκε από την Ουκρανία για τη διακοπή, αλλά δεν έλαβε καμία επιβεβαίωση ανωτέρας βίας. Ενώ η εταιρεία είπε ότι η μετάβαση στο Sudzha θα ήταν τεχνικά αδύνατη, οι παραγγελίες αερίου παρουσιάζουν αύξηση 12% μέσω του σημείου εισόδου.

Οι ευρωπαίοι έμποροι φυσικού αερίου παραμένουν σε επιφυλακή, παρόλο που οι τιμές έχουν υποχωρήσει πρόσφατα χάρη στη σταθερή ροή φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που φτάνουν στην περιοχή και στον ζεστό καιρό. Η Ρωσία προμήθευσε περίπου το 40% της ζήτησης φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρυσι, και περίπου το ένα τρίτο αυτής στάλθηκε μέσω Ουκρανίας, καθιστώντας την βασικό κρίκο στην ενεργειακή ασφάλεια της ηπείρου.

Οι παραγγελίες διαμετακόμισης μέσω του σημείου Sokhranivka  για την Τετάρτη έχουν ήδη μειωθεί στο μηδέν, αλλά οι ροές μέσω της διαδρομής Sudzha αναμένεται να αυξηθούν κατά 12% από την προηγούμενη ημέρα. Αυτό υποδηλώνει ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί κάποια αλλαγή στη δρομολόγηση μακριά από τα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη στην ανατολική Ουκρανία.

Η Sokhranivka και η Sudzha είναι δύο βασικά σημεία στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας που δέχονται ροές από την Gazprom για διαμετακόμιση στην Ευρώπη. Από την Τρίτη, το 27% των ροών περνούσε από τη Σοχρανίβκα, με τις υπόλοιπες να περνούν από τη Σούτζα.

Η Gazprom είπε ότι δεν βλέπει κανένα πρόβλημα να συνεχιστεί η αποστολή φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας ως συνήθως και ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις προς τους ευρωπαίους πελάτες.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ