Συμφώνησαν κάλυψη κόστους καυσίμων για αερομεταφορές

«Ο μηχανισμός θα βοηθήσει στο μετριασμό της αύξησης του κόστους των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων»

Μηχανισμό με τον οποίο καλύπτεται το 100% του επιπρόσθετου κόστους από την μετάβαση στη χρήση βιώσιμων καυσίμων για τις αερομεταφορές στην Κύπρο περιέχει η συμφωνία των Υπουργών Περιβάλλοντος για πέντε νομοθεσίες του πακέτου «Fit for 55», εξήγησε την Τετάρτη ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος σε δήλωσή του από το Λουξεμβούργο, όπου συμμετείχε μαζί με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Καδή στη διαπραγμάτευση που πραγματοποιήθηκε.

Ο κ. Καρούσος σημείωσε πως μετά από πρωτοβουλία της Κύπρου, στο κείμενο της οδηγίας που εντάσσει τις αερομεταφορές εντός της ΕΕ στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής αερίων (ETS), περιλήφθηκε ο Μηχανισμός Επιβράβευσης για τη χρήση Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF Allowance Mechanism).

Όπως σημείωσε, ο μηχανισμός «θα βοηθήσει στο μετριασμό της αύξησης του κόστους καυσίμου που θα παρατηρηθεί αρχικά με τη χρήση των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων».

Ειδικότερα, εξήγησε πως θα διατεθούν 20 εκατομμύρια δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, έτσι ώστε να καλυφθεί κατά 70% η αύξηση του επιπρόσθετου κόστους από την χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων σε σχέση με το κόστος των συμβατικών καυσίμων. «Με αυτό τον μηχανισμό, ο ευρωπαϊκός τομέας των αερομεταφορών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, θα έχει ουσιαστικό όφελος που θα ανέρχεται σε περίπου 1,1 δις ευρώ», πρόσθεσε.

Ακόμα, στο κείμενο συμπεριλήφθηκε «ειδική αναφορά σε νησιώτικα κράτη μεγέθους μικρότερου από 10.000χμ² για τα οποία η διαφορά του κόστους στα καύσιμα θα καλύπτεται στο 100%», όπως είπε. Η δεξαμενή επιδότησης που δημιουργείται θα φτάσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε.

«Βασική επιδίωξή μας στις διαπραγματεύσεις ήταν να διασφαλιστεί ότι η Κύπρος δεν θα επηρεαστεί αρνητικά», συνέχισε ο κ. Καρούσος, σημειώνοντας πως η Κυπριακή πλευρά επέμεινε στην ανάγκη διεξαγωγής μελέτης που να επιμετρά τις συνέπειες της εφαρμογής της οδηγίας σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη συνδεσιμότητα της Κύπρου.

«Όταν μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος προτείνει λύσεις και εργαλεία τα οποία υιοθετούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο τότε μόνο περήφανοι μπορεί να νιώθουμε», τόνισε ο κ. Καρούσος.  Η Κύπρος, ανέφερε, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «ξεκινώντας από τη Διακήρυξη για την αεροπορική συνδεσιμότητα την οποία στήριξαν 12 κράτη μέλη της ΕΕ, και προχωρώντας με αναλυτική έρευνα των επιπτώσεων του νομοθετικού πακέτου Fit-for-55 στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών, την οποία κοινοποιήσαμε σε όλα τα κράτη μέλη», αλλά και επαφές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Κομισιόν και σε αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Μεταφορών: Το Μετροπόλιταν είχε χαρακτηριστεί ακατάλληλο

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ