Με επιτυχία διεξήχθη το 6ο Ενεργειακό Συμπόσιο

Η ενέργεια θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο για την εξέλιξη της Κύπρου τα επόμενα χρόνια.

Αισιόδοξο είναι το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου.

Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα του 6ου Ενεργειακού Συμποσίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη.

Όπως ανάφεραν οι περισσότεροι ομιλητές, η ενέργεια θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, θα ενισχύσει την οικονομία της και θα διευρύνει το γεωπολιτικό της ρόλο.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανάφερε ότι αναμένει το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για συμμετοχή τους στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ. Ακόμα είπε ότι οι μηχανισμοί συνεργασίας που υιοθετήθηκαν από τις συνεργαζόμενες χώρες, έκαναν και άλλες χώρες της ΕΕ να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ' αυτούς. Όπως εξήγησε, αναφερόμενος στην Τουρκία, οι τριμερείς συνεργασίες δεν αποκλείουν καμιά χώρα, φτάνει να υιοθετεί την απαραίτητη εποικοδομητική στάση που αρμόζει στις απαιτήσεις του 21ου αιώνα.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης που έκανε ειδική αναφορά στο θέμα του ηλεκτρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είπε ότι η Βουλή είναι έτοιμη να στηρίξει τις κυβερνητικές επιλογές από τη στιγμή που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό του όλου πλαισίου.

Σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας κ. Γιώργος Σταθάκης, που ανέγνωσε εκπρόσωπος της Ελληνικής Πρεσβείας, είπε ότι η Κύπρος είναι στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων στη ΝΑ Μεσόγειο και η Ελλάδα θα συνεργαστεί μαζί της για την Eastmed και γενικά στα ενεργειακά σχέδια της.

Σε εισαγωγικές ομιλίες τους οι οργανωτές του Συμποσίου, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ. Κωστής Σταμπολής και Διευθύνων Σύμβουλος της FMW κ. Ιωσήφ Ιωσήφ επισήμαναν τη σημασία του Συμποσίου και την πρόθεση τους να συνεχίσουν να αναδεικνύουν το ενεργειακό προφίλ της Κύπρου διεθνώς.

Στο Συμπόσιο και ειδικά στην Ενότητα για τις έρευνες υδρογονανθράκων μίλησαν ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ κ. Αντρέας Πουλλικκάς, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ κ. Συμεών Κασσιανίδης, το Μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Δρ. Μάικ Ευθυμίου και ο Πρόεδρος της Εθνικής Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης Δρ. Μάριος Βαλιαντής.

Επίσης, σε τεχνοκρατικό επίπεδο για το φυσικό αέριο μίλησαν ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων κ. Δημήτρης Φεσσάς, ο Δρ. Τσιαρλς Έλληνας και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαλουκάς.

Για τον τομέα του ηλεκτρισμού μίλησαν ο Εκπρόσωπος της Euroasia Interconnector κ. Masis Der Parthogh, ο λειτουργός της ΡΑΕΚ κ. Ανδρέας Φρίξου και ο Επιτελικός Διευθυντής και Μέλος του ΔΣ Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας κ. Αριστείδης Τασούλης.

Για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μίλησαν ο Διευθυντής Μελετών του ΙΕΝΕ κ. Δημήτρης Μεζαρτάσογλου, η Προϊσταμένη Υπηρεσίας Ενέργειας της ΟΕΒ κα Ανθή Χαραλάμπους, η καθηγήτρια Energy Environment and Water Research Center (The Cyprus Institute) κα Δέσποινα Σεργίδου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας κ. Άλκης Έλληνας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών ΑΠΕ κ. Φάνος Καραντώνης.

Τον Ενεργειακό Συμπόσιο οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) και την εταιρεία Επικοινωνίας, Δημοσιότητας, Εκδόσεων, Διαφημίσεων και Συνεδρίων FMW Financial Media Way.