Αρχές 2023 η απόφαση για υπερκέρδη παραγωγών ΑΠΕ

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι δεν είναι γνωστό το σκέλος των δαπανών αυτών των παραγωγών για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα

Αρχές του 2023 αναμένεται να ληφθεί απόφαση απο το Υπουργείο Οικονομικών σε σχέση με το κατά πόσο υπήρξαν ή όχι, σε κάποιες περιπτώσεις, υπερκέρδη από παραγωγούς Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), λόγω της απροσδόκητης αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Παντελής, ο οποίος αναφερόμενος στην ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και της ΡΑΕΚ για εξέταση και αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων Σχεδίων ΑΠΕ που εφαρμόζονται σήμερα στην Κύπρο και της τιμολόγησής τους, σημείωσε πως δεν είναι γνωστό προς το παρόν το σκέλος των δαπανών αυτών των παραγωγών για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα.

«Πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα, καθώς έχουμε μόνο στοιχεία για τα μέχρι σήμερα έσοδα των παραγωγών ΑΠΕ, οι οποίοι θα πρέπει να μας υποβάλουν και στοιχεία για τις δαπάνες τους», υπογράμμισε.

Σε σχέση με τις δαπάνες, ο κ. Παντελή εξήγησε πως θα εξεταστεί και θα ληφθεί υπόψη κατά πόσον ο παραγωγός ΑΠΕ είχε αυξημένες δαπάνες είτε προσωπικού, είτε τόκων είτε άλλες δαπάνες.

«Θα πρέπει να αναμένουμε την λήξη του χρόνου για να έχουμε την σωστή εικόνα», υπογράμμισε σημειώνοντας ότι η ομάδα εργασίας θα συνεχίσει την εργασία της μέχρι να έχει ενώπιον της όλα τα στοιχεία.  

Αρχές 2023 θα ληφθεί η απόφαση, ανέφερε και πρόσθεσε στην περίπτωση που διαπιστωθούν υπερκέρδη τότε θα επιβληθεί στους παραγωγούς ΑΠΕ ένα τέλος που θα αφορά το έτος 2022.

Κόστος αποφυγής

Εξάλλου, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδια πηγή από το ΥΠΟΙΚ, η έρευνα που διενεργεί η ομάδα εργασίας περιλαμβάνει περίπου 65 έργα ΑΠΕ τα οποία αφορούν γύρω στους 45 παραγωγούς ΑΠΕ.

«Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει τυχόν απροσδόκητα κέρδη τα οποία έχουν δημιουργηθεί και αναλόγως του μεγέθους θα καθοριστεί και η συγκεκριμένη μεθοδολογία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι η έννοια του υπερ-εσόδου που λαμβάνει ένας παραγωγός προκύπτει λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους αποφυγής, η οποία οδήγησε και σε απροσδόκητο έσοδο σε κάποιες των περιπτώσεων, ενώ εξήγησε πως το κόστος αποφυγής ή τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι το κόστος παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), προτού η ενέργεια αυτή εισέλθει στο δίκτυο.

Η ίδια πηγή είπε στο ΚΥΠΕ πως το κόστος αποφυγής από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν βρισκόταν στα 12,8 σεντ την Κιλοβατώρα, ανήλθε τον Ιούνιο του 2022 στα 25,8 σεντ την Κιλοβατώρα, αναφέροντας, ωστόσο, ότι μετά τον Ιούνιο, εφαρμόζεται η τιμή αγοράς του κόστους αποφυγής στα 11 σεντ μετά την ρυθμιστική απόφαση που εξέδωσε η ΡΑΕΚ.  

Ενδεικτικά ανέφερε ότι το κόστος αποφυγής τον Απρίλιο του 2022 είχε διαμορφωθεί στα 19,7 σεντ την Κιλοβατώρα και τον Μάιο του ίδιου έτους στα 20,96 σεντ την Κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ότι η ομάδα εργασίας έχει αποστείλει τις διαπιστώσεις της, αλλά και αναλυτικά στοιχεία, στο Υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο επιβολής σχετικής φορολογίας ή τέλους.

Συγκεκριμένα, από την ομάδα εργασίας έχουν τύχει αξιολόγησης:

Το Σχέδιο επιδοτήσεων έργων ΑΠΕ από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ με τη μέθοδο Feed in Tariff.

Το Σχέδιο έργων ΑΠΕ ιδίας κατανάλωσης νοικοκυριών/επιχειρήσεων με τη μέθοδο του συμψηφισμού.

Τα Σχέδια έργων ΑΠΕ αυτοπαραγωγής επιχειρήσεων/Δημοσίων Κτηρίων.

Τα Σχέδια έργων ΑΠΕ για εμπορικούς σκοπούς με τελική κατάληξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Τα Σχέδια έργων ΑΠΕ στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς με τελική κατάληξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ, από την προκαταρκτική αξιολόγηση των πιο πάνω Σχεδίων και με το ενδεχόμενο δημιουργίας υπερκερδών από παραγωγούς ΑΠΕ, προκύπτει ότι για τα σχέδια ιδιοκατανάλωσης (1,2 και 3 όπως αναφέρονται πιο πάνω), δεν δημιουργούνται υπερκέρδη.

Σε ότι αφορά στα εμπορικά σχέδια έργων ΑΠΕ για εμπορικούς σκοπούς με τελική κατάληξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, η ομάδα εργασίας αναφέρει ότι «λόγω του ότι η παραχθείσα ενέργεια τιμολογείται βάσει του κόστους αποφυγής, διαπιστώνει πως τα αυξημένα έσοδα των έργων του εν λόγω Σχεδίου να οδήγησαν ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις, σε υπερκέρδη».

Αναφορικά με τα εμπορικά έργα ΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς (Τα Σχέδια έργων ΑΠΕ στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς με τελική κατάληξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού), διαφαίνεται από τις μέχρι σήμερα αξιολογήσεις ότι τυχόν δημιουργία υπερκερδών είναι περιορισμένη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο μικροσκόπιο τα υπερκέρδη των ιδιωτικών πάρκων ΑΠΕ

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ