Αυξάνεται από σήμερα το ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουγγαρία

Ο επιπλέον όγκος «αυξάνεται πλέον στα 5,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ημερησίως) από την 1η Σεπτεμβρίου»

Η Ουγγαρία δήλωσε την Τετάρτη ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom θα αυξήσει περαιτέρω τις παραδόσεις φυσικού αερίου προς την χώρα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ανακοίνωση του Ούγγρου Υπουργού Εξωτερικών Πέταρ Σιγιάρτο, έρχεται καθώς η Μόσχα μείωσε ή διέκοψε τις παραδόσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας στα ύψη.

Μετά από επίσκεψη του Σιγιάρτο στη Μόσχα τον Ιούλιο, η Gazprom προμήθευσε στην Ουγγαρία επιπλέον 2,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ημερησίως τον Αύγουστο «πάνω από τις ήδη συμφωνημένες ποσότητες».

Τώρα «έχει επιτευχθεί συμφωνία» με την Gazprom για πρόσθετες προμήθειες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, δήλωσε ο Σιγιάρτο στην Πράγα μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ.

Ο επιπλέον όγκος «αυξάνεται πλέον στα 5,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (ημερησίως) από την 1η Σεπτεμβρίου», ανέφερε σε βίντεο που ανάρτησε στη σελίδα του στο Facebook.

Όπως και τον Αύγουστο, το φυσικό αέριο θα φτάσει Στην Ουγγαρία μέσω του αγωγού TurkStream που διέρχεται από την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία.

Η αύξηση ενισχύει περαιτέρω την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ουγγαρίας και σημαίνει ότι η Ουγγαρία δεν θα χρειαστεί να επιβάλει περιορισμούς στον εφοδιασμό λόγω έλλειψης φυσικού αερίου, πρόσθεσε.

«Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ουγγαρίας είναι ασφαλής», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς σε μήνυμά του στο Twitter μετά την ανακοίνωση της Τετάρτης.

Η συμφωνία έρχεται μετά την έναρξη την Τετάρτη μιας τριήμερης αναστολής των παραδόσεων φυσικού αερίου στη Γερμανία από την Gazprom.

Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τα κράτη της ΕΕ υιοθετούν μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου, εν μέσω ανησυχιών για ελλείψεις τον ερχόμενο χειμώνα, που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τον περιορισμό των προμηθειών σε βιομηχανικούς πελάτες.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Βουδαπέστη προσπάθησε να κρατήσει μια ουδέτερη στάση, εν μέσω κατηγοριών από ορισμένους συμμάχους της ΕΕ για φιλορωσικές τάσεις.

Η Ουγγαρία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, έχει απορρίψει την ιδέα τυχόν κυρώσεων της ΕΕ στο ρωσικό αέριο.

Εξασφάλισε επίσης μια εξαίρεση από τις κυρώσεις της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου μέσω αγωγών, αφού ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν μια «πυρηνική βόμβα που έπεσε στην οικονομία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιθεωρητές οδεύουν προς το εργοστάσιο στη Ζαπορίζια

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ