Συνάντηση Αβέρωφ με τον Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι θα μεσολαβήσει ώστε να υποδειχθούν τα κενά και να βρεθούν οι βέλτιστες λύσεις.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, με τον Σύνδεσμο Αιολικής Ενέργειας Κύπρου, συζητήθηκαν τα ακόλουθα σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα.

Ο κ. Νεοφύτου ως Αρχηγός του Κυβερνώντος Κόμματος, δήλωσε έτοιμος να παρέμβει προς την Κυβέρνηση διευκρινίζοντας τα κενά και παράλληλα βρίσκοντας τη βέλτιστη λύση για να στηρίξει έμπρακτα τις προσπάθειες της περαιτέρω προώθησης όλων των έργων ΑΠΕ.
 
1.       Στην α’ φάση του σχεδίου για την περαιτέρω προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ με τελική κατάληξη την ΑΑΗ, υπάρχουν ελάχιστα μεγαβάτ από αιολικά – πράγμα μη δίκαιο και ορθό σε αναλογία τεχνολογιών. Στη β’ φάση του σχεδίου δεν υπάρχουν καθόλου μεγαβάτ για την αιολική τεχνολογία ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον επενδύσεων από το 2013. Παράλληλα κατά τον ΣΑΕΚ στην α’ φάση υπάρχει έντονο αποτέλεσμα διάκρισης σε δυο κατηγορίες αιτητών – οι εταιρείες οι οποίες είχαν άδεια οικοδομής και σχεδόν όρους σύνδεσης από το 2013 – 2016 και οι υπόλοιπες οι οποίες τρέχουν να προλάβουν τις άλλες που εκ των πραγμάτων άνισα προηγούνται.
 
2.       Τονίστηκε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ από τους εκπροσώπους του ΣΑΕΚ, ότι με βάση της πρόσφατης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 5/12/2018 κατόπιν πρότασης του Υπουργείου Ενέργειας που αφορά την έγκριση της β’ φάσης του σχεδίου για την περαιτέρω προώθηση των συστημάτων ΑΠΕ, ο Υπουργός Ενέργειας έχει τη δυνατότητα διαφοροποίησης του σχεδίου και μεταφοράς/προσθήκης κάποιων μεγαβάτ σε άλλη τεχνολογία όπως την αιολική η οποία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στην επίτευξη των δεσμευτικών εθνικών στόχων των ΑΠΕ για το 2020 με την ένταξη μαζικών μεγαβάτ λόγω μεγέθους των έργων, με δέσμευση έκτασης γης που δεν ξεπερνά τα 25mx25m για κάθε Α/Γ που φέρει ισχύ πλέον και πάνω από 4MW, συγκριτικά με την ανάπτυξη των Φ/Β όπου δεσμεύει γη περί των 10 – 15 στρεμμάτων ανά MW εγκατεστημένης ισχύος. 
 
3.       Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του ΔΣ του ΣΑΕΚ ανάφεραν στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ότι με τη λεπτομερή και καταλυτική παρέμβαση του Συνδέσμου Αιολικής Ενέργειας μέσω του σημειώματος του ημερ. 9/10/18 προς τον εξοχότατο ΠτΔ και άλλους αξιωματούχους της ΚΔ, θεωρεί ότι ενίσχυσε την πολιτεία και τους αρμοδίους στο να προβληματιστούν σοβαρά σε σχέση με κάποια λάθη και κενά που υπήρχαν στην α’ φάση του σχεδίου και στο να ληφθεί κατά τον ΣΑΕΚ πιο σωστή πολιτική απόφαση σε σχέση με τη β’ φάση του σχεδίου, πλέον με τεχνοοικονομικά κριτήρια ένταξης μέσω συγκεκριμένης βαθμολόγησης ανά κατηγορία – συγχαίροντας γι’ αυτό τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη. Ο ΣΑΕΚ θεώρει ότι υπάρχει η δυνατότητα για ένταξη στο σχέδιο αυτό (β’ φάση) ως νέα προσθήκη για επιπλέον περίπου 60MW για την αιολική τεχνολογία – είτε με την ανάπτυξη νέων έργων ή/και με την επέκταση των υφιστάμενων αιολικών πάρκων με συμπερίληψη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ενισχύοντας την ασφάλεια και σταθερότητα του δικτύου, με κριτήρια που θα συζητηθούν προηγουμένως με τον ΣΑΕΚ. Σε αυτά τα 60MW συμπεριλαμβάνεται το αιολικό πάρκο της εταιρείας Αιολική Ακτή Λτδ, ισχύος 10MW στην περιοχή Σανίδα – Κελλάκι, το οποίο εγκλώβισαν και καταδίκασαν οι Κρατικές Αρχές (Ειδικό Ταμείο ΑΠΕ) από το Σεπτέμβριο 2015 και πλέον ανάλαβε τη διαδικασία επαναφοράς του ο ίδιος ο ΣΑΕΚ.
 
4.       Τονίστηκε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ ως Αρχηγό του Κυβερνώντος Κόμματος, ότι αν τρέξουν οι διαδικασίες και το Υπουργείο Ενέργειας είναι σε θέση πριν το τέλος του 2018 να διαφοροποιήσει τη β’ φάση του σχεδίου ή να εξαγγείλει νέο συγκεκριμένο σχέδιο που αφορά την αιολική ενέργεια, τα Μέλη του ΣΑΕΚ που θα κατασκευάσουν νέα έργα ή/και επέκταση υφιστάμενων δεσμεύονται με εγγύηση ότι μπορούν να έχουμε τα έργα σε πλήρη λειτουργία μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Είναι δυνατό από την πλευρά τους, και όπως η δέσμευση τους να έχει έμπρακτο αντίκρισμα, να κατατεθεί υψηλό πόσο για εγγυητική πιστής εκτέλεσης του κάθε έργου (διπλάσιο ποσό από αυτό του τελευταίου σχεδίου – €34 για κάθε κιλοβάτ με μέγιστο ποσό τις €500.000) με βάση το μέγεθος έκαστου και στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος όπως αναφέρεται πιο πάνω. Επίσης επειδή ούτε στην α’ φάση ούτε στη β’ φάση του σχεδίου αναφέρεται πουθενά ως κριτήριο η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων (proof of funds), τα Μέλη του ΣΑΕΚ είναι έτοιμοι να αποδεχτούν και αυτό ως κριτήριο βαθμολόγησης. 
 
5.       Από πλευράς ΣΑΕΚ τονίστηκε επίσης, η χρησιμότητα και η αναγκαιότητα (θέση η οποία κατατέθηκε γραπτώς από το 2009) ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει πλέον σοβαρά το ενδεχόμενο δημιουργίας Υφυπουργείου ΑΠΕ και Κλιματικής Αλλαγής. Το Υφυπουργείο θα έχει υπό την ευθύνη του την υλοποίηση της στρατηγικής και των στόχων της ΚΔ (13% μέχρι το 2020 και 32% μέχρι το 2030) στις ΑΠΕ και το κλίμα, αλλά και την ευρύτερη ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ, την αδειοδοτική διαδικασία όπου σήμερα τα χειρίζεται σε μεγάλο βαθμό το ΥΕΕΒΤ. Στο ΥΕΕΒΤ από τα θέματα ενέργειας να παραμείνουν τα καύσιμα, οι υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο.
 
Τέλος ο ΣΑΕΚ ζήτησε τη βοήθεια του Προέδρου του ΔΗΣΥ, αναφέροντας του την τελευταία επιστολή που απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό κ. Γιώργο Λακκοτρύπη στις 20/11/2018 ως οι οδηγίες του εξοχότατου Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον αρμόδιο Υπουργό, για τη συνάντηση που εκκρεμεί με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΕΚ, για να συζητηθούν κατ’ ιδίαν τα 4 σημαντικά θέματα που τέθηκαν ενώπιον του γραπτώς και χρίζουν καθαρά πολιτικές αποφάσεις. 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ