Τρεις κινήσεις για εξοικονόμηση ενέργειας και η συμβουλή για φωτοβολταϊκά (vid)

Ο τέως πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς αναφέρεται στα λάθη και τις καθυστερήσεις σε σχέση με την έλευση φυσικού αερίου

Τρεις πολύ απλές κινήσεις από πλευράς καταναλωτών, μπορούν να δώσουν σημαντικές λύσεις στο πρόβλημα της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο επίκουρος καθηγητής του ΤΕΠΑΚ Αβραάμ Γεωργίου αναφέρθηκε στους αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος και τόνισε ότι η καλύτερη λύση για μείωση του κόστους είναι η εξοικονόμηση. Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου τόνισε ότι: (α) Δεν αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές στην αναμονή, (β) ότι δεν χρησιμοποιούμε το βγάζουμε από την πρίζα και (γ) χρησιμοποιούμε με φειδώ τις ενεργοβόρες συσκευές. Όλα αυτά τα μικρά θα μας βοηθήσουν να μειώσουμε την κατανάλωση, σημείωσε ο κ. Γεωργίου, ο οποίος παράλληλα χαρακτήρισε ως «παραμύθια της χαλιμάς» τη θεωρία ότι θα πέσει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία 20 χρόνια ποτέ δεν έχει πέσει η τιμή της.

Πέραν των πιο πάνω, ο καθηγητής του ΤΕΠΑΚ σημείωσε ότι με αυτές τις ενέργειες δεν θα στερηθούμε κάτι απλά θα κάνουμε πιο λελογισμένη χρήση. Δυστυχώς η κουλτούρα που έχουμε ως Κύπριοι, συνέχισε, δεν είναι σωστή, αφού χρησιμοποιούμε διπλάσια ενέργεια απ’ ότι χρειαζόμαστε. Ο κ. Γεωργίου συμβούλευσε επίσης τους καταναλωτές που επιλέγουν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ότι δεν σημαίνει πως με αυτή τους την ενέργεια θα πρέπει να καταναλώνουν ενέργεια χωρίς περίσκεψη αλλά αντίθετα και πάλι θα πρέπει να κάνουν εξοικονόμηση για να μην τους έρθει στο τέλος της ημέρας λογαριασμός μεγαλύτερος από κάποιον που δεν έχει φωτοβολταϊκά. Θα πρέπει, υπογράμμισε να χρησιμοποιούν τα μεγάλα φορτία όταν έχουν παραγωγή ενέργειας. Καταλήγοντας, προειδοποίησε ότι έρχονται δύσκολοι καιροί και για το λόγο αυτό θα πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί στο θέμα κατανάλωση ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο τέως πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς αναφέρθηκε στο θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου κάνοντας λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις αλλά και για ευκαιρίες που χάθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο 2013 και στην πρόταση που είχε υποβάλει η Noble για να φέρει μια μεταχειρισμένη εγκατάσταση ώστε να μας προμηθεύσει με αέριο από το Αφροδίτη, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόταση εξαφανίστηκε από το προσκήνιο όπως είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, πρόσθεσε, χάθηκε και η ευκαιρία του 2011 όταν η ΔΕΦΑ και η ΑΗΚ είχαν καταλήξει με στρατηγικούς συνεργάτες για έλευση φυσικού αερίου μέχρι το 2015 με τιμές που θα ήταν το 1/3 του κόστους που πληρώνουμε σήμερα. Ούτε αυτή η πρόταση προχώρησε.

Όσον αφορά στις ΑΠΕ, ο κ. Σιαμμάς σημείωσε ότι έχουν γίνει μια σειρά από λάθη, τα οποία όπως είπε έχουν αναδειχθεί τόσο από τον ίδιο όσο και από άλλους ειδικούς αλλά απευθύνονται σε ώτα μη ακουόντων, τόνισε. Ο κ. Σιαμμάς αναφέρθηκε στο θέμα των μειοδοτικών διαγωνισμών και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται λανθασμένα το όλο ζήτημα.

Αναφερόμενος στο ευρύτερο θέμα της ενεργειακής κρίσης, ο κ. Σιαμμάς υποστήριξε ότι και η ίδια η ΕΕ αποδείχθηκε ανεπαρκής να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ζήτημα. Η ΕΕ άργησε πάρα πολύ να μπει στη συζήτηση για διαφοροποίηση του μοντέλου αγοράς που ίσχυε, αφήνοντας μεγάλο μέρος της τροφοδοσίας να προέρχεται από τη Ρωσία. Αποτέλεσμα σήμερα είναι να βλέπουμε για παράδειγμα στη Γερμανία να ξεκινούν και ανθρακικοί σταθμοί παραγωγής ενέργειας και πυρηνικοί σταθμοί καθώς δεν μπορούν να διακυνδυνεύσουν να κάνουν διακοπές ενέργειας στον κόσμο τον χειμώνα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόεδρος ΡΑΕΚ: Μπορεί να δώσει λύσεις το ΦΑ της ΝΑ Μεσογείου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ