Κολυμπάνε στα κέρδη οι πετρελαϊκές εταιρείες την ώρα που νοικοκυριά κι επιχειρήσεις πληρώνουν χρυσή την αμόλυβδη και το ντίζελ.
Ενώ στην Ευρώπη αμόλυβδη και πετρέλαιο κίνησης κινούνται ξανά κοντά στα 2 ευρώ το λίτρο και στην Ελλάδα έχουν φτάσει τα 2,11 και 2,095 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα κατά μέσο όρο, με βάση στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών στις 9 Νοεμβρίου, οι εταιρείες εξόρυξης και εμπορίας δικαιολογούν απόλυτα τον τίτλο του πετρελαίου ως «μαύρος χρυσός» ανακοινώνοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο.
Κύριες αιτίες του ράλι είναι η κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με τις εξελίξεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σύγκρουση αυτή η οποία -κατά τα άλλα έχει οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις τιμών για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις- έχει ευνοήσει σημαντικά τους πετρελαϊκούς κολοσσούς, των οποίων πλέον στελέχη και μέτοχοι δεν έχουν τι να κάνουν το ρευστό.
Τα στοιχεία
Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οι αμερικανικές εταιρείες παραγωγής πετρελαίου έχουν κέρδη που ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνουν τα 200 δισ. δολάρια το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Φαινάνσιαλ Τάιμς. Πρόκειται για ποσό που πλησιάζει το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδος και δείχνει το πώς τελικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ευνοήσει σημαντικά όσους πληρώνονται σε πετροδολάρια.
Ακόμη και σε μεμονωμένο επίπεδο όμως, η κερδοφορία των πετρελαϊκών φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ όπως ξεκάθαρα δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν αυτές όχι μόνο σε ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη όπου το κόστος της ενέργειας καλπάζει. Πρόκειται για κέρδη τόσο μεγάλα που οι εταιρείες αυτές προχωρούν σε μαζικές επαναγορές μετοχών εκμεταλλευόμενες τη μεγάλη ρευστότητά τους.
Όλα αυτά έχουν μεν αυξήσει τις φωνές από πολιτικούς και μη για μεγαλύτερη φορολόγηση των κερδών του μαύρου χρυσού, χωρίς όμως να έχουν δει οι καταναλωτές ακόμη κάποια διαφορά -προς το καλύτερο- για το πορτοφόλι τους.
Τα υπερκέρδη των πετρελαϊκών
Η ΒΡ ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο κέρδη 8,2 δις, από κέρδη 8,5 δις δολαρίων το δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για τεράστια αύξηση καθώς πέρσι τα κέρδη είχαν ανέλθει σε 3,3 δις δολάρια. Η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε επιπλέον επαναγορές μετοχών ύψους 2,5 δις δολαρίων, κίνηση που ωφελεί ξεκάθαρα τους μετόχους. Η ΒΡ έχει προχωρήσει ήδη φέτος σε επαναγορές μετοχών αξίας 7,5 δις δολαρίων και έχει ανακοινώσει και αύξηση 10% στα μερίσματα.
Η Chevron Corp ανακοίνωσε την Παρασκευή τα δεύτερα υψηλότερα τριμηνιαία κέρδη όλων των εποχών, καταρρίπτοντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις αναλυτών, λόγω της εκτίναξης της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και λόγω της αύξησης της παραγωγής από τις πετρελαιοπηγές της στις ΗΠΑ.
Η Chevron σημείωσε καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή 5,78 δολ. ανά μετοχή – σχεδόν διπλάσια από τα 6,1 δισ. δολάρια από την ίδια περίοδο πέρυσι, και πολύ πάνω από την εκτίμηση της Wall Street για 4,86 δολάρια ανά μετοχή. Οι ταμειακές ροές της εταιρείας από όλες τις δραστηριότητές της εκτινάχθηκαν στα 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ υψηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Chevron, Μάικλ Γουίρθ ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο κορυφαίο κοίτασμα σχιστόλιθου των ΗΠΑ έφτασε «ένα ακόμη ρεκόρ τριμήνου».
«Περισσότερα χρήματα από το Θεό»
Η Exxon Mobil, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της αγοράς και σημειώνοντας νέο ρεκόρ κερδοφορίας τριμήνου. Τα κέρδη της είναι τόσο μεγάλα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει πει φέτος ότι η Exxon βγάζει «περισσότερα χρήματα από τον Θεό». Ο αμερικανός πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις πετρελαϊκές πριν από λίγες μόνο ημέρες ότι δεν κάνουν αρκετά για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος.
Λίγες ώρες αφότου η Shell ανακοίνωνε τριμηνιαία κέρδη 9,45 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αύξηση στο μέρισμά της κατά 15% την Πέμπτη, ο Μπάιντεν σχολίαζε για την Exxon «το να δίνεις κέρδη στους μετόχους δεν είναι το ίδιο με το να μειώνεις τις τιμές για τις αμερικανικές οικογένειες».
Επίσης πολύ υψηλά κέρδη είχε νορβηγική Equinor η οποία ωφελήθηκε σημαντικά από το υψηλό όλων των εποχών στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και η ιταλική Eni η οποία σχεδόν τριπλασίασε τα κέρδη της σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ξεπερνώντας τα 3,72 δισ. δολάρια για το τρίτο τρίμηνο. Η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε κέρδη ρεκόρ 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι μετοχές των πέντε μεγάλων πετρελαϊκών έχουν προσφέρει φέτος συνολικές αποδόσεις 29% φέτος, την ώρα που η απόδοση του βασικού αμερικανικού δείκτη S&P 500 είναι αρνητική (-19%) σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πέφτει ο πληθωρισμός αλλά παραμένει σε εγρήγορση η FED