Έρχονται μειώσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Η συνολική μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα ανέρχεται σε 4,7%.

Νέες μειώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα νιώσουν τα νοικοκυριά από φέτος τον Ιανουάριο και για τουλάχιστον λίγους μήνες ακόμα, σύμφωνα με την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Μιλώντας στο Economy Today, η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Χριστίνα Παπαδοπούλου ανέφερε ότι οι μειώσεις εκ μέρους της Αρχής για τον μήνα Ιανουάριο θα φτάσουν το 1,1% στους οικιακούς πελάτες, σε σχέση με ένα μήνα πριν.

«Η ΑΗΚ, προκειμένου να υπολογίσει την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας, λαμβάνει υπ’ όψιν τα καύσιμα που αγοράστηκαν (μαζούτ και ντίζελ), τις ποσότητες και την ισοτιμία συναλλάγματος. Από τη στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε αποθέματα τριών μηνών, οι αυξήσεις και οι μειώσεις γίνονται αισθητές ετεροχρονισμένα», τόνισε.

Όπως εξήγησε, επί της ουσίας θα συνεχίσουμε να νιώθουμε τη μείωση στις τιμές, καθώς από τις 9 Οκτωβρίου 2018, όταν και αγοράστηκαν καύσιμα στην ακριβότερη τιμή, άρχισε η πτωτική πορεία, με την ΑΗΚ να συνεχίζει να αγοράζει.

Ωστόσο, σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει υποστεί αύξηση της τάξεως του 30%, καθώς πριν από 12 μήνες η τιμή του λογαριασμού μιας τετραμελούς οικογένειας η οποία θα καταναλώσει 800 κιλοβατώρες ανερχόταν κατά προσέγγιση για τη διμηνία σε €144, ενώ φέτος αναμένεται σε €188 ευρώ, των φόρων περιλαμβανομένων.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν και τις μειώσεις που ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η συνολική ελάφρυνση στους λογαριασμούς αναμένεται να ανέλθει σε 4,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ