Δεν είναι νοητό να απουσιάζει ο μεγαλύτερος ενεργειακός οργανισμός της χώρας από την προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, είπε τη Δευτέρα ο Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Γιώργος Νικολέττος, κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών του προϋπολογισμού του Οργανισμού για το 2023. Σημείωσε ότι το μερίδιο της ΑΗΚ στο σύνολο των 583 μεγαβάτ από έργα ΑΠΕ, είναι «σχεδόν στο μηδέν» και κάλεσε τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ), να εγκρίνει το σχετικό πλάνο του Οργανισμού για το σκοπό αυτό.
Ο κ. Νικολέττος ανέφερε ακόμη, ότι, η εξαγγελία των απεργιακών μέτρων υπαλλήλων της ΑΗΚ, δεν βρίσκει σύμφωνους, ούτε τη διοίκηση, ούτε και τη διεύθυνση του Οργανισμού γιατί θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά ταλαιπωρούν και πλήττουν την κοινωνία. Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος προήδρευε της επιτροπής, είπε ότι ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου.
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2023, ο κ. Νικολέττος, είπε ότι οι συνολικές δαπάνες είναι 2.74 δισεκατομ. και τα συνολικά έσοδα, 2.42 δισεκατομμύρια.
Είπε ακόμη, ότι η ΑΗΚ αντιμετωπίζει «με ιδιαίτερη δυσκολία πολύ σημαντικές προκλήσεις» οι όποιες αναμένεται να συνεχιστούν ενόψει της πράσινης ηλεκτρικής μετάβασης, και, αναφερόμενος στις δράσεις του Οργανισμού για την αναβάθμιση του και των υπηρεσιών του, σημείωσε ότι θα μπορέσει να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση προς όφελος του καταναλωτή και του τόπου, ενισχύοντας την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας.
Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), είπε ότι η ΑΗΚ σήμερα, έχει κατασκευασμένο μόνο ένα πάρκο 3 μεγαβάτ, και κατασκευάζει ακόμη ένα 12 μεγαβάτ. Στο σύνολο των 583 μεγαβάτ από έργα ΑΠΕ, πρόσθεσε, είναι «σχεδόν στο μηδέν».
«Εμείς θεωρούμε ότι από την μεγάλη αυτή προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δεν είναι νοητό να απουσιάζει ο μεγαλύτερος ενεργειακός οργανισμός της χώρας», ανέφερε.
Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το Υπουργείο Εμπορίου έχει εγκρίνει ένα πλάνο, το οποίο τους ζητήθηκε, και το έχει αποστείλει στη ΡΑΕΚ. «Ευελπιστούμε και απαιτούμε την άμεση έγκρισή του, για να αφεθεί ο Οργανισμός να επενδύει σε ΑΠΕ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο μείγμα παραγωγής για να ρίξουμε το κόστος και το κόστος των ρύπων για τον καταναλωτή», πρόσθεσε ο κ. Νικολέτος.
Σημείωσε ότι το πλάνο τους είναι για 500-600 μεγαβάτ και είπε ότι ένας διαγωνισμός που είχαν προκηρύξει το 2019 για την εξεύρεση τεμαχίων παγοποιήθηκε από την ΡΑΕΚ, ενώ μετά από παραστάσεις της ΑΗΚ, αποπαγοποιήθηκε, αλλά εκδόθηκε μια προσωρινή ρυθμιστική απόφαση από την ΡΑΕΚ, αναφέροντας ότι επειδή έχουν δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή, να μην επιτρέπεται η ΑΗΚ να επενδύσει σε ΑΠΕ.
Σημείωσε ότι αυτό το θεωρούν «λανθασμένο». «Πρέπει να αφεθούμε, επί ίσοις όροις», είπε.
Ανέφερε ακόμη ότι η Κύπρος, με βάση στοιχεία της Eurostat, είναι στη 18η θέση στην ΕΕ σε κατάταξη σε θέμα ακρίβειας του ηλεκτρισμού, «παρόλο που είμαστε ένα απομονωμένο κράτος χωρίς ηλεκτρική διασύνδεση, χωρίς άλλους τρόπους παραγωγής ενέργειας».
Όσον αφορά τις εκπομπές θερμοκηπίου, ο κ. Νικολέττος είπε το 2023 υπολογίζονται να είναι 3.31 εκατομ. τόνοι ενώ για το 2022 τα ελλειμματικά δικαιώματα ήταν 2.96 εκατομ. τόνοι. Σημείωσε ότι αυξήθηκαν και οι τιμές αγοράς των ρύπων.
Σε ερώτηση για το πόσα άτομα εργάζονται στον Οργανισμό, είπε ότι ο αριθμός θέσεων αυξάνεται στα 143 σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2022. Η ΑΗΚ, είπε, είχε υποβάλει τον Οκτώβριο του 2021, αίτημα για δημιουργία 370 νέων θέσεων, και έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οι 146. Σημείωσε ότι οι εγκεκριμένες θέσεις είναι 2,329 και υπηρετούν σήμερα 2,162 άτομα, δηλαδή, πρόσθεσε, έχουν περίπου 7% κενές θέσεις, και ότι έχουν ζητήσει τη δημιουργία 370 νέων θέσεων. Αριθμός, που, όπως είπε, μπορεί κάποιος εκτός της ΑΗΚ να θεωρεί ότι είναι μεγάλος, όμως, δεν κατέληξαν «αυθαίρετα» σε αυτό το νούμερο, αλλά μετά από ειδική μελέτη.
Χρειάζονται οι θέσεις αυτές, πρόσθεσε, για το άνοιγμα της αγορά του ηλεκτρισμού, για την εφαρμογή των ρυθμιστικών αποφάσεων, για την πράσινη μετάβαση, την αυτοματοποίηση του δικτύου, την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και γενικά για την ανάπτυξη και συντήρηση δικτύων μεταφοράς, τη νέα μονάδα παραγωγής, που κατασκευάζεται τώρα, τη μονάδα έξι, δυνατότητας, 160 μεγαβάτ, και τις ανάγκες για τη λειτουργία των σταθμών τους.
«Ευελπιστούμε ότι στον επόμενο προϋπολογισμό που θα εξετάσετε θα συμπληρωθούν και θα καλυφθούν οι υπόλοιπες 224 θέσεις», πρόσθεσε.
Ο κ. Νικολέττος είπε ότι το κόστος του προσωπικού στο σημερινό τιμολόγιο του καταναλωτή αντιστοιχεί με 6.2%, ενώ με τις επιπρόσθετες 146 θέσεις που αιτείται η ΑΗΚ στον παρόν προϋπολογισμό, θα πάει στο 6.5%, ενώ, με τις υπόλοιπες 224 θέσεις που αιτούνται για τον επόμενο προϋπολογισμό, θα είναι στο 6.8%.
Για την κοινωνική πολιτική της ΑΗΚ, αναφέρθηκε στα μέτρα που ισχύουν για πολύτεκνες οικογένειας και λήπτες δημοσίου βοηθήματος, και του ΕΕΕ, και είπε ότι οι ενταγμένοι στα σχέδια αυτά είναι 18,500 δηλαδή οι 57% των δικαιούχων που είναι περίπου 32,000. Συμπλήρωσε ότι η ΑΗΚ κάνει και εκστρατεία ενημέρωσης γι’ αυτά τα μέτρα.
Για την πανδημία είπε ότι η ΑΗΚ προχώρησε σε εκπτώσεις περίπου €53 εκατομ. στους λογαριασμούς των καταναλωτών.
Για το που βρίσκεται η ΑΗΚ στο παρόν ανταγωνιστικό περιβάλλον, είπε ότι θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό ως μια ευκαιρία και ένα κίνητρο, για να γίνονται συνεχώς καλύτεροι. Ο οργανισμός, πρόσθεσε, με την εξειδικευμένη τεχνογνωσία και την εμπειρία του προσωπικού του, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τον ανταγωνισμό, σημειώνοντας ότι, από την 1/1/2021, έχουν ενταχθεί τρεις νέοι προμηθευτές που κατέχουν περίπου 2% της αγοράς.
Τέλος, ο κ. Νικολέττος ανέφερε ότι θέλουν να επισημάνουν ότι όταν η κοινωνία δοκιμάζεται με αυτή την ψηλή τιμή της ενέργειας η οποία διαμορφώνεται, εκτός του ελέγχου της ΑΗΚ, δεν πρέπει να προκαλούνται εντάσεις και πιέσεις στον κόσμο. «Η εξαγγελία των απεργιακών μέτρων δεν βρίσκει σύμφωνους, ούτε τη διοίκηση, ούτε και τη διεύθυνση του Οργανισμού γιατί θεωρούμε ότι τα μέτρα αυτά ταλαιπωρούν και πλήττουν την κοινωνία», πρόσθεσε.
Στα σχόλιά τους, τα μέλη της Επιτροπής σημείωσαν τον ρόλο της ΑΗΚ στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας.
Ο κ. Παντελίδης, στην τοποθέτησή του κατά τη συνεδρία, εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΗΚ θα πρέπει να στηρίζεται στο μέγιστο δυνατό βαθμό, να παραμείνει στον έλεγχο του δημοσίου και να συνεχίσει να επιτελεί και τον οικονομικό και κοινωνικό της ρόλο. Ρώτησε αν κινδυνεύει η ΑΗΚ από πλευράς βιωσιμότητας. Σημείωσε ακόμη, ότι υπάρχει μια εσφαλμένη εντύπωση στην κοινωνία για το κόστος του προσωπικού ότι είναι πάρα πολύ ψηλό, ενώ είναι στο 5%.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλά, σημείωσε ότι πρόκειται περί ενός πολύ μεγάλου προϋπολογισμού «ενός πολύ σημαντικού οργανισμού στην Κύπρο». Είπε ότι η ΑΗΚ είναι «ένας υγιής οργανισμός» και ότι είναι ευχάριστο ότι εγκρίθηκαν αυτές οι θέσεις εργασίας, ενώ συνεχάρη τον Οργανισμό γιατί, όπως είπε, σε ώρες κρίσης είχε συμβάλει για μερικούς μήνες στη μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος από τα δικά της αποθεματικά, αλλά θεωρούν ότι είναι πολύ σημαντικό τα δικά της αποθεματικά να επενδυθούν κυρίως στον εκσυγχρονισμό του δικτύου. Η θέση του κόμματός του, είναι ξεκάθαρη, σημείωσε, ότι θεωρούν ότι η ΑΗΚ «πρέπει να μπει δυναμικά στις ΑΠΕ».
Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, σημείωσε ότι οι συμπολίτες μας περνούν πάρα πολύ δύσκολα λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης και ρώτησε για την κοινωνική πολιτική της ΑΗΚ. Είπε ακόμη, ότι η ΑΗΚ, «έχει τεράστιο μέλλον μπροστά της» και ότι θέλουν μια δυνατή ΑΗΚ, για να μπορεί να στηρίζει τον συμπολίτη.
Στη δική του τοποθέτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, είπε ότι οι συνάδελφοί του, «θεωρητικά» θέλουν μια δυνατή ΑΗΚ διότι, όπως είπε, στην πράξη αυτό που επιχειρείται από την Κυβέρνηση, είναι η υπόσκαψη του Οργανισμού για να προετοιμαστεί το έδαφος να την παραδώσουν σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Μαρίνος Μουσιούττας, είπε ότι και η ΑΗΚ και η ΑΤΗΚ, είναι οργανισμοί που διαχρονικά στάθηκαν στο κράτος και θέλουν να συνεχίσει την εργασία του όχι μόνο για το καλό των εργαζομένων, του Οργανισμού του ιδίου αλλά και της κοινωνίας.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι για το κόμμα του η ΑΗΚ αποτελεί «ένα από τους σημαντικότερους» πυλώνες στήριξης του Κράτους και της οικονομίας. Στόχος τους η πλήρης στήριξη της για να επιτελεί αυτό τον ρόλο και να αναβαθμιστεί αλλά και να επιτελεί ταυτόχρονα κοινωνικό ρόλο. Είπε ακόμη ότι τα σχέδια της ΑΗΚ «είναι φιλόδοξα και τα επικροτούμε», αλλά πρέπει να απαντηθούν τα ερωτήματα γιατί δεν αφέθηκε να μπει η ΑΗΚ στα ΑΠΕ και πως υπερβαίνονται αυτοί οι σκόπελοι. Αναφερόμενος στην πρόσφατη απεργία του συνδικαλιστικού κινήματος της ΑΗΚ, είπε ότι θέλει να δει και το ΔΣ να μπαίνει μπροστά για να διεκδικεί την υλοποίηση των αποφάσεων του.
Ο Σταύρος Παπαδούρης του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, έθεσε το θέμα της ανάπτυξης, αναφέροντας, ότι όσο πιο σύντομα αναπτυχθεί μια υπηρεσία, τόσο πιο καλά αποτελέσματα θα έχει και θα συμβαδίζει στο θέμα του ανταγωνισμού, προς όφελος του πολίτη, σε θέμα παροχής υπηρεσιών και κόστους. Για το θέμα βιωσιμότητας του Οργανισμού, είπε ότι βλέπουν ενα προϋπολογισμό αυξημένο, έσοδα μειωμένα και θέμα υποστελέχωσης, διερωτώμενος, πως συμβαδίζουν, από οικονομικής πλευράς, αυτά τα τρία δεδομένα.
Διαβάστε επίσης: Δόθηκαν άνω των €330 εκατ. για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας
Πηγή: ΚΥΠΕ