Φυσικό αέριο: Βουτιά 24% η ζήτηση στην Ευρώπη

Οφείλεται πρωτίστως στη βιομηχανία, ενώ και οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Νοέμβριο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης λειτούργησαν θετικά στον περιορισμό της κατανάλωσης

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τον Νοέμβριο σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης λειτούργησαν θετικά στον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου, την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές και στοχεύοντας στον περιορισμό της ζήτησης.

Ο περιορισμός αυτός της ζήτησης για φυσικό αέριο στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται στο 24% τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από την εταιρεία ανάλυσης εμπορευμάτων ICIS. Έτσι η ζήτηση υποχώρησε κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Είχε προηγηθεί αντίστοιχα πτώση και τον μήνα Οκτώβριο.

Όσον αφορά μεμονωμένα τις ευρωπαϊκές χώρες, η Γερμανία και η Ιταλία, που είναι δύο από τις μεγαλύτερες καταναλώτριες χώρες αερίου στην ΕΕ, κατέγραψαν μείωση της ζήτησης κατά 23 και 21% αντίστοιχα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την ICIS. Στη Γαλλία και την Ισπανία μειώθηκε περισσότερο από το ένα πέμπτο και στην Ολλανδία λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο.

Αυτή η μείωση της ζήτησης, και άρα κατανάλωσης, προέρχεται κυρίως από την βιομηχανία, όπως εξηγεί ο αναλυτής της ICIS Tom Marzec-Manser. «Η βιομηχανία οδηγεί αναλογικά τις μεγαλύτερες μειώσεις στην κατανάλωση φυσικού αερίου και αυτό είναι εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα της ξεκάθαρης τιμολόγησης της αγοράς», δήλωσε προσθέτοντας ότι η υψηλή τιμή του φυσικού αερίου έχει λειτουργήσει ως αντικίνητρο.

Η πτώση της ζήτησης ήρθε σε μια περίοδο που οι αποθήκες στην ΕΕ ήταν πλήρεις στο 95% στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe. Σε αυτό βοήθησαν επίσης οι εισροές-ρεκόρ LNG στην περιοχή. Τα στοιχεία του ICIS έδειξαν ότι η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγαν 11,14 εκατ. τόνους LNG τον Νοέμβριο, που πρόκειται μηνιαίο ρεκόρ. Αναμένεται να λάβουν 12,2 εκατ. τόνους τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, ο ψυχρός καιρός που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα, έχουν αυξήσει τη ζήτηση και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης έχουν πλέον χωρητικότητα περίπου 93%.

Την ίδια ώρα αυξήθηκαν οι τιμές, με την τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου να διαμορφώνεται κοντά στα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα, επίπεδο που είναι το πιο υψηλό που έχει σημειωθεί τον τελευταίο μήνα, αν και το μισό από τις τιμές που είδαμε τον Αύγουστο.

Στο μεταξύ η Ευρώπη έχει επίσης επιβάλει νέους περιορισμούς στις εξαγωγές πετρελαίου της Ρωσίας. Συγκεκριμένα, σε ισχύ είναι από σήμερα το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο συμφωνήθηκε τον Ιούνιο προβλέποντας την απαγόρευση- με εξαιρέσεις- των θαλάσσιων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.   Παράλληλα, η ΕΕ κατέληξε σε συμφωνία για την επιβολή ανώτατου ορίου στο ρωσικό αργό στα 60 δολάρια το βαρέλι, μέτρο που επίσης τίθεται σε ισχύ από σήμερα.

Ωστόσο, στελέχη του κλάδου και αναλυτές προειδοποιούν ότι χωρίς περαιτέρω μείωση της ζήτησης και περισσότερες εισαγωγές LNG, οι ελλείψεις φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συνεχιστούν για χρόνια στην Ευρώπη. «Η ζήτηση θα πρέπει να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα πριν από τον πόλεμο [Ρωσίας-Ουκρανίας] για να έχουμε αρκετό απόθεμα» για τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε ο Alex Tuckett, επικεφαλής οικονομικών στην εταιρεία CRU Group. «Το ερώτημα είναι πόση μείωση της ζήτησης και πόσο επώδυνη θα είναι».

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ - Με πληροφορίες από FT

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τελικά, ποιους αφορά το μονογονεϊκό επίδομα;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ