Σημαντική αύξηση στην παραγωγή φυσικού αερίου στη διάρκεια του 2023 αναμένει ο όμιλος της Energean, μετά την έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ, ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με δελτίο Τύπου της εταιρείας.
Όπως προκύπτει από την επίσημη ενημέρωση στην οποία προχώρησε την Πέμπτη η διοίκηση του ομίλου προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ, για φέτος η συνολική παραγωγή της Energean αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ 131 και 158 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, πάνω από το 75% των οποίων εκτιμάται ότι θα είναι σε φυσικό αέριο. Το 2022, η ημερήσια παραγωγή διαμορφώθηκε στις 41,1 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, το 75% των οποίων ήταν φυσικό αέριο.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται κυρίως λόγω της αύξησης της συνεισφοράς των κοιτασμάτων του Ισραήλ στην παραγωγή του ομίλου, από τα 0,3 δισεκ. κυβικά μέτρα (BCM) το 2022 στα 4,5 με 5,5 BCM φέτος, και επιβεβαιώνει ότι η Energean βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης του μεσοπρόθεσμου στόχου της για ημερήσια παραγωγή της τάξης των 200 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως.
«Το 2022 ήταν ένα έτος – ορόσημο για την Energean. Ξεκινήσαμε παραγωγή από το Energean Power, το μοναδικό FPSO που επιχειρεί στην στρατηγικής σημασίας περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Αρχίσαμε τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους μας. Πετύχαμε την ανακάλυψη και απομειώσαμε το ρίσκο νέων πόρων φυσικού αερίου κοντά στην υποδομή μας, εξέλιξη που μάς εξασφαλίζει περαιτέρω σημαντική δυνητική ανάπτυξη καθώς και προοπτικές για εξαγωγές», σχολίασε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean.
Πρόσθεσε ότι το 2023 εστιάζουν στην περαιτέρω οργανική ανάπτυξη, συνεχίζοντας να αυξάνουν την παραγωγή από το Karish και να οριστικοποιούν το σχέδιο ανάπτυξης των στρατηγικά σημαντικών 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου στη θάλασσα του Ισραήλ. Επιπλέον, είπε, θα ξεκινήσει η παραγωγή από το Karish North στο Ισραήλ και από το κοιτάσματα North El Amriya/ North Idku στην Αίγυπτο.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις θα κατανοήσουν τη σημασία ενίσχυσης της εγχώριας και της περιφερειακής ενεργειακής παραγωγής, μια αξία η οποία απαιτεί μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
Όπως ανακοινώθηκε, το 2022 τα έσοδα του ομίλου αυξήθηκαν κατά 48,2 %, στα 736,7 εκατ. δολάρια, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDAX) κατά 97,3%, στα 418,5 εκατ. δολάρια. Ακόμη, ο όμιλος πραγματοποίησε κεφαλαιακές επενδύσεις 699,8 εκατ. δολάρια (+73,4% σε ετήσια βάση), ενώ στις έρευνες υδρογονανθράκων επενδύθηκαν 135,7 εκατ. δολάρια (+178,6% σε ετήσια βάση).
Για τα 67 BCM της Περιοχής Ολύμπου, η Energean θα γνωστοποιήσει εντός του έτους το σχέδιο ανάπτυξης, ενώ εξετάζονται προοπτικές όπως οι εξαγωγές προς αγορές όπως η Αίγυπτος και η Κύπρος καθώς και η αύξηση των πωλήσεων στην εγχώρια αγοράΠέραν της Περιοχής Ολύμπου, όπως είναι γνωστό, η Energean έχει επιτύχει στο Ισραήλ ανακάλυψη της τάξης των 7 BCM με την γεώτρηση «Ερμής» στο Block 31. Τα αποτελέσματα του «Ερμή» έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τους γειτονικούς στόχους «Ορφέας» και «Ποσειδών», οι οποίοι είναι πιθανό να αποτελέσουν μελλοντικούς στόχους προς επιβεβαίωση ποσοτήτων σε μία περιοχή την οποία η εταιρεία ονόμασε «Περιοχή Αρκαδίας».
Επιτυχής, ήταν και η 4η ερευνητική γεώτρηση «Ηρακλής» στο Block 23 που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο και ανακάλυψε περίπου BCM φυσικού αερίου (Gas Initially In Place – GIIP) στο Μειόκαινο. Η ανακάλυψη θα αξιολογηθεί περαιτέρω, ενώ δυνητικός στόχος σε ρευστούς υδρογονάνθρακες για μελλοντική έρευνα υπάρχει σε μεγαλύτερο βάθος.
Στην Αίγυπτο, όπου η παραγωγή του 2022 ήταν κατά 87% σε φυσικό αέριο, ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο η πρώτη γεώτρηση για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων NEA/NI, η παραγωγή από τα οποία θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο, ενώ άλλες τρεις γεωτρήσεις αναμένεται να τεθούν σε παραγωγή στη διάρκεια του έτους. Ως επακόλουθο, η παραγωγή του ομίλου εκτός Ισραήλ (Αίγυπτος, Ιταλία, Κροατία, Ελλάδα, Βόρεια Θάλασσα) αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 12% σε σχέση με πέρσι και να κυμανθεί μεταξύ 37 και 43 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου.
Σημειώνεται ότι η έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Cassiopea στην Ιταλία προγραμματίζεται για το 1ο εξάμηνο του 2024, ενώ μέσα στο 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η παραγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Έψιλον στον Πρίνο.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκκληση ΠτΔ για αναστολή μέτρων για την ΑΤΑ