Οι Βρετανοί πληρώνονται για να μειώσουν τη χρήση ρεύματος

Στο πλαίσιο του προγράμματος τα νοικοκυριά που έχουν εγγραφεί στην Υπηρεσία Ευελιξίας Ζήτησης της National Grid ESO λαμβάνουν εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής

Κίνητρα σε μετρητά προσφέρονται σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο βρετανικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής, καθώς ο εφοδιασμός   αναμένεται να περιοριστεί, την ώρα που οι θερμοκρασίες στην χώρα πέφτουν κάτω από το μηδέν.

Τη Δευτέρα, τρεις από τους πέντε εφεδρικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα τέθηκαν σε ετοιμότηταγια να παρέχουν εφεδρική τροφοδοσία, αν και το μέτρο αναιρέθηκε νωρίς την Τρίτη.

Η National Grid ESO, η οποία έχει τη συνολική ευθύνη για τη διαχείριση του εφοδιασμού της Βρετανίας με ηλεκτρική ενέργεια, δήλωσε ότι το κοινό δεν πρέπει να ανησυχεί για διακοπές ρεύματος. Τα μέτρα ήταν “προληπτικά “, ανέφερε.

Πτώση της αιολικής ενέργειας
Ο κρύος καιρός συνδυάστηκε με την πτώση της αιολικής ενέργειας -βασικής πηγής ενέργειας για τη Βρετανία- η οποία συχνά παράγει περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, το μερίδιο της αιολικής ενέργειας έπεσε κάτω από το ένα τέταρτο, με το φυσικό αέριο να παίρνει τη θέση του ως κύρια πηγή.

Ο άνθρακας συμμετέχει σε ποσοστό κάτω από το 2%  του ενεργειακού μείγματος. Το καλοκαίρι του 2020, η Βρετανία σημείωσε ρεκόρ 67 ημερών και 23 ωρών χωρίς τη χρήση άνθρακα.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο τον Οκτώβριο του 2024 την εξάλειψη του άνθρακα από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πόντοι αξίας 4 λιρών για κάθε μονάδα ενέργειας
Στο πλαίσιο του προγράμματος τα νοικοκυριά που έχουν εγγραφεί στην Υπηρεσία Ευελιξίας Ζήτησης της National Grid ESO λαμβάνουν εκπτώσεις στους λογαριασμούς τους για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά την περίοδο αιχμής.

Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, οι καταναλωτές πρέπει να διαθέτουν έξυπνο μετρητή και να είναι πελάτες ενός από τους 27 εγγεγραμμένους προμηθευτές, στους οποίους περιλαμβάνονται η British Gas , EDF
και Drax

Πρόκειται για την πρώτη πλήρη ανάπτυξη του συστήματος, το οποίο προηγουμένως δοκιμάστηκε σε μικρή κλίμακα.

Η προμηθεύτρια εταιρεία,  Octopus Energy δήλωσε ότι οι συμμετέχοντες πελάτες θα κερδίζουν πόντους αξίας 4 λιρών για κάθε μονάδα ενέργειας που εξοικονομείται, οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν σε μετρητά.

Το ποσό αυτό θα καλυφθεί από την National Grid ESO, η οποία τη Δευτέρα δήλωσε ότι καταβάλλει στους προμηθευτές μεταξύ ποσό μεταξύ 3 και 6 λιρών ανά κιλοβατώρα ενέργειας που εξοικονομείται.

Η Λόρεν Μπρόντφιλντ, Ευρωπαία αναλύτρια φυσικού αερίου στην εταιρεία συμβούλων ερευνών Energy Aspects, δήλωσε στο CNBC ότι τα μέτρα αυτής της εβδομάδας δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ / CNBC

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέες ώρες πτήσεων από Cyprus Airways λόγω απεργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ