Νέος παίκτης στην εκμετάλλευση της ΑΟΖ του Λιβάνου

Η Qatar Energy αντικαθιστά τη ρωσική Novatek στο κονσόρτσιουμ Total-ENI για την εκμετάλλευση της ΑΟΖ του Λιβάνου

Υπεγράφη την Κυριακή στη Βηρυτό μεταξύ της Κυβέρνησης του Λιβάνου, των εκπροσώπων της γαλλικής Total, της ιταλικής ΕΝΙ και της Qatar Energy συμφωνία, βάσει της οποίας η καταρινή εταιρεία θα συμμετάσχει στο κονσόρτσιουμ της αξιοποίησης του λιβανέζικου φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, η Qatar Energy αντικαθιστά τη ρωσική Novatek, η οποία μέχρι πρότινος κατείχε το 20% του κονσόρτσιουμ, αλλά αποφάσισε να αποχωρήσει από την επένδυση.

Η σημερινή συμφωνία μεταβάλλει τα ποσοστά συμμετοχής των εταιρειών με την Qatar Energy να αναλαμβάνει το 20% που κατείχε η Novatek, με επιπλέον 5% εκ των μεριδίων της Total και της ΕΝΙ. Έτσι, στο κονσόρτσιουμ πλέον συμμετέχουν η Total και η ΕΝΙ με 35% η κάθε μία, ενώ η Qatar Energy συμμετέχει στην επένδυση με το υπόλοιπο 30%.

Ο Υπουργός Ενέργειας του Κατάρ, Σάαντ Σιερίντα Αλ-Σάαντι δήλωσε ότι «το ενδιαφέρον της επένδυσης θα επικεντρωθεί στο Οικόπεδο 9 της λιβανέζικής ΑΟΖ, ως το πρώτο βήμα για την ανάληψη σημαντικότερου ρόλου για την Qatar Energy ως προς τις μελλοντικές έρευνες».

Λιβανέζικα ΜΜΕ αναφέρουν ότι οι έρευνες στο Οικόπεδο 9 «θα μπορούσαν να αρχίσουν λίγο πριν τον Νοέμβριο του 2023».

Επισημαίνεται ότι τα ακριβή όρια του Οικοπέδου 9 έχουν πλέον οριστικοποιηθεί δυνάμει συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου που υπεγράφη στις 27 Οκτωβρίου 2022, κατόπιν πολυετούς αμερικανικής διαμεσολάβησης.     

Διαβάστε επίσης: Τι θα κρίνει τις επόμενες ενέργειες του πετρελαϊκού καρτέλ ΟΠΕΚ+

ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ