Σαουδαραβική... σφήνα στην αναβάθμιση της ενεργειακής σχέσης Ρωσίας-Κίνας

Δύο νέες μεγάλες συμφωνίες διασφάλισε ο σαουδαραβικός κολοσσός της Saudi Aramco με τις οποίες πετυχαίνει κάθετη αύξηση των πωλήσεων του προς την Κίνα και την μακροχρόνια παρουσία του στην κορυφαία αγορά κατανάλωσης πετρελαίου παγκοσμίως

Προς την Ασία… αλληθωρίζει ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, η σαουδαραβική Saudi Aramco, διασφαλίζοντας όχι ένα αλλά δύο μεγάλα deal με την Κίνα και την πάντα… διψασμένη για καύσιμα ενεργειακή της μηχανή.

Σε μια από τις πιο τολμηρές συμφωνίες επέκτασης της, ο σαουδαραβικός κολοσσός συμφώνησε σήμερα να αγοράσει ένα μερίδιο ύψους 10% σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες διυλιστηρίων της Κίνας, την Rongsheng Petrochemical Co., έναντι 3,6 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα η συνεργασία της με την Rongsheng θα περιλαμβάνει και την πώληση 480.000 βαρελιών αργού την ημέρα για το διυλιστήριο της εταιρείας στην Ζεζιάνγκ για μια περίοδο είκοσι(!) ετών.

Η δεύτερη συμφωνία αφορά την συμμετοχή της Aramco σε μια κοινοπραξία για τη δημιουργία ενός νέου βιομηχανικού συμπλέγματος διυλιστηρίων και επεξεργασίας πετροχημικών, μαζί με τις κινεζικές NORINCO Group και Panjin Xincheng Industrial Group.

Η κοινοπραξία της HAPCO (Huajin Aramco Petrochemical Company) θα ξεκινήσει την κατασκευή του νέου συμπλέγματος, στη βορειοανατολική επαρχία Λιανόνιγκ, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους με στόχο να είναι πλήρως λειτουργικό το 2026. Το project θα κοστίσει περίπου 10 δισ. δολάρια.

Η σαουδαραβική εταιρεία θα διοχετεύει και τη συγκεκριμένη μονάδα με αργό πετρέλαιο, της τάξεως των 210.000 βαρελιών την ημέρα.

Οι συμφωνίες αυτές που ενισχύουν την μακροπρόθεσμη παρουσία και δραστηριοποίηση της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα έρχονται σε ένα διάστημα που η Ρωσία επιδιώκει την ολοένα στενότερη σχέση της με τη χώρα και την αναβάθμιση της ενεργειακής τους σχέσης.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της σχέσης αυτής που ενισχύθηκε από πέρυσι, ήτοι μετά τον πόλεμο, η Ρωσία εκτόπισε τη Σαουδική Αραβία ως ο νούμερο ένα προμηθευτής πετρελαίου της κινεζικής αγοράς. Όμως, η Aramco με τις εν λόγω συμφωνίες που της διασφαλίζουν την πώληση έως και 690.000 βαρελιών την ημέρα κάνει… ρελάνς στα σχέδια στου Κρεμλίνου.

 

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υποδείξεις ΥΠΟΙΚ προς τράπεζες για επιτόκια, αναδιαρθρώσεις και χρεώσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ