Τους λόγους για τους οποίους φαίνεται να αλλάζουν οι σχεδιασμοί για τον East Med, με το αποτέλεσμα ωστόσο να παραμένει το ίδιο εξήγησε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Παπαναστασίου αναφέρθηκε στην λύση ενός διαδρόμου προς την Ευρώπη παρά ενός αγωγού καθώς δύσκολα θα μπορέσει να αποσβεστεί η λύση του αγωγού ενώ με τη λύση που προκρίνεται θα μπορεί το αέριο να διοχετευτεί και προς άλλες αγορές.
Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε ακόμα στο καλάθι του νοικοκυριού και στο εργαλείο που θα παρέχεται μέσω εφαρμογής ώστε να μπορεί ο καταναλωτής να εντοπίζει τα φθηνότερα προϊόντα, αλλά και στο φυσικό αέριο.
Καλάθι νοικοκυριού
Μέχρι τέλος καλοκαιριού αναμένεται να δώσουμε το εργαλείο στους καταναλωτές. Πρόκειται για μια εφαρμογή μέσω της οποία θα μπορεί να φτιάχνει το καλάθι του ο κάθε καταναλωτής και να αποφασίζει που θα πάει να ψωνίσει.
Λόγω του ότι υπάρχει στο κινητό και το gps, θα είναι εφικτό να υποδεικνύεται η υπεραγορά που βρίσκεται κοντύτερα για να μπορέσει να έχει το χαμηλότερο κόστος για το καλάθι που έχει επιλέξει.
Φυσικό αέριο
Το μεγάλο έργο θα αφορά σε αγωγό από Ισραήλ προς Κύπρο με χρήση του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και ο στόχος είναι η μείωση του κόστους, ώστε να επωφεληθεί ο καταναλωτής στη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος. Παράλληλα, θα κάνουμε και ένα σταθμό υγροποίησης για σκοπούς εξαγωγής φυσικού αερίου διεθνώς.
Ο σταθμός θα είναι είτε πλωτός είτε χερσαίος, αναλόγως τι θα επιλέξουν οι εταιρείες που θα κάνουν την επένδυση. Εμείς θα θέλαμε χερσαίο, ο οποίος να λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα. Ο λόγος είναι διότι πολύ σύντομα θα έχουμε αρκετό ηλεκτρικό ρεύμα από πράσινη παραγωγή και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος χρήσης αυτής της ενέργειας, ενώ παράλληλα θα είμαστε σε διαδικασία αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να μπορούμε να την χρησιμοποιούμε όποτε χρειάζεται.
East med
Δεν θα κάνω ποτέ αναφορά σε ταφόπλακα όσον αφορά στον east med. Παραμένει σαν έργο και απλώς αντί να τον λέμε αγωγό θα τον λέμε διάδρομο. Δεν είναι το ίδιο αλλά το αποτέλεσμα είναι σχεδόν το ίδιο. Ο σκοπός του ήταν να μεταφέρει αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Θα γίνεται ακριβώς το ίδιο πράγμα απλώς θα υγροποιείται στην Κύπρο και θα μεταφέρεται από εδώ με πλοία. Δηλαδή το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Ο λόγος που επιλέγηκε αυτή η λύση είναι διότι η επένδυση σε ένα αγωγό είναι τεράστια και επειδή υπάρχει ημερομηνία λήξης του φυσικού αερίου στην Ευρώπη λόγω του FIT for 55. Δεν μένει αρκετός χρόνος αποπληρωμής της τεράστιας επένδυσης ενός αγωγού. Επίσης με τον αγωγό δεν μπορείς να έχεις την ευελιξία να κατευθύνεις το αέριο προς άλλες αγορές που δεν θα υπάρχει ημερομηνία λήξης.